“Güzel Sanatlar Fakültesi”
2017 yılında Balıkesir Liseliler Derneği Başkanı (rahmetli) Abdi Kahyaoğlu ‘Bize okulumuzu geri verin’ adı altında imza kampanyası başlatmıştı. Şu anda Balıkesir Liseliler Dernek Başkanı olan Esin Balıbek de;   Balıkesir Liseliler Derneği olarak, Balıkesir'e Şehitler Anıtı, Keşşaflar Müzesi kazandırdıklarını vurgulayıp, hedeflerinde eski lise binasının tekrar Balıkesir Lisesi’ne verilmesi için çabaladıklarını belirtmişti.
Eski Balıkesir Lisesi binası ilgili yazım çıktıktan sonra birçok kişi beni aradı ve bilgilendirme yaptı. Eski Lise Binası Balıkesir Valiliğine devrilmiş. Daha sonra da bu bina Balıkesir İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne verilmiş. İl Müdürlüğünün binadaki planlaması alt katına Arkeoloji Müzesi, üst katına da idari binalar yapmakmış.
Ancak; tasarruf tedbirleri nedeniyle şu anda herhangi bir girişimde bulunulmamış.
Bu anlatılanlar doğru dur veya değildir. Bilmiyorum. Ortadaki gerçek ise şu: Lise Binası şu anda Balıkesir Liselilere verilmedi. Benim üzüntüm ise bu tarihi binanın zaman içinde atıl hale gelmesi.
1971 yılında, oturulamaz yıkılabilir kararıyla boşaltılan bu bina, daha sonra büyük bir onarım görmüş, orijinalliği bozularak ahşap bölümler betonarme yapılmıştı. Ben Balıkesir Lisesinde görev yaparken tarihi binanın pencere doğramalarının plastik olduğunu görünce çok şaşırmıştım. Bir gazeteci arkadaş bu konuyu haber yapmış ve plastik doğramalar için izin alındığını öğrenmişti.
Arkeoloji müzesine gelince… Bu müzede arkeolojik yöntemlerle ortaya çıkarılan tarihî yapıtlar sergilenir. Arkeoloji müzelerinde sergilenen eşya çoğunluklar kap, çömlek, testi gibi pişmiş toprak malzemeler, tunç ve çeşitli madenlerden elde edilen eşyadan oluşmaktadır. Balıkesir il merkezinde bu eşyalar hemen hemen hiç yok. Anladığım kadarı ile kazı çalışması yapılan ilçelerden getirilecek. Müze olsun bir sözüm yok, ancak Eski Balıkesir Lisesi binasına yapmaya gerek var mı? Burada bir hülle olabilir. Müze için çıkartılan ödenek, idari bina için de harcanabilir.
Lisenin eski binasını almak için gündem oluşturan kişiler şimdi tekrar bu binayı almak için çaba sarf etmekten çekinmemelidir.