“Yumurtalı Ekmek-Cicipapa”
Geçtiğimiz Kurban Bayramı evde misafirlerimiz vardı. Sabah kahvaltısına değişiklik olsun diye ekmek balığı yaptım. Misafirlerimizin çocukları şimdiye kadar böyle bir yiyecek görmemişler ve doğal olarak da yememişler. Ekmek balığı bizim çocukluğumuzun gözde yiyeceklerindendi ve aklıma geldikçe de yaparım.
Aslında, ekmek balığı Balkan yöresine ait. Kuzey Makedon’ya da adı da cicipapa. Cicipapa ya da cicimama isimleri ülkemizde özellikle göçmenler tarafından kullanılmaktadır. Kahvaltılarda büyük bir lezzet kaynağı olan cicipapa’nın siz kalorisini düşürmek isterseniz fırında da kızartabilirsiniz.
Cicipapa, ülkemizde bazı yörelerde ise yumurtalı ekmek olarak biliniyor. Rahmetli annem bayat ekmekleri dilimledikten sonra sadece yumurtaya bular ve doğrudan sıvı yağda kızartırdı. Yanında domates salatası ise bayıla bayıla yerdik.
Ben son zamanlarda ekmek balığı tarifini biraz daha geliştirdim.
Yumurta, süt ve unu güzelce çırpıyorum. İçine ufaladığım peynir kırıklarını ekliyorum. Tereyağı tavada eritiyorum ve hazırladığım karışıma arkalı önlü olacak şekilde buladığım ekmekleri orta ateşte kızartmaya başlıyorum. Bazı kişiler sadece yumurta kullanıyor. Bazıları da süt ve yumurta. Süt ve yumurta karışımı kullananlar ekmeklerin daha az yağ çektiğini belirtiyor. Ben hiç denemedim. İsteyen deneyebilir. Siz yine de benim tariften şaşmayın. Afiyet olsun.