Ego, insanın kendine özgü ruhsal ve bedensel bütünlüğünün ve bunun zihinsel algılanışının genel ve soyut adıdır. Egonun yapısı gerçeklik ilkesinin baskısı altındadır, fonksiyonu ise kişiliğin korunması, gerçeğe uyum ve çatışmaların çözümlenmesidir.

Özgüven ve ego aynı şey mi?
Özgüven, kendimizi ne sandığımızla kendimizin ne olduğu arasındaki farkın sıfıra yakınsaması durumunda ortaya çıkan algısal öz bütünlüğüdür. Ego ise; kendimizi ne sandığımız ya da bizi ne sansınlar istediğimiz ile ilgilidir ki, aslında ne olduğumuzdan ne kadar uzak veya ayrık olması önemsizdir.

Egosu olan insanlara nasıl davranmalı?
İyi bir dinleyici olun. Yüksek egolu kişileri “dinlemek” her zaman daha iyidir. ...
Gerçek güçlerini öğrenin. ...
Olumlu davranışları güçlendirin. ...
Alçakgönüllü olun. ...
Açık iletişim sağlayın. ...
Adil olun. ...
Sakin kalın. ...
Sorunu görmezden gelmeyin.

Egolu insanlar ne yapar?
Büyük egoya sahip olan insan karşısındakilere güvenmez ve onlardan her zaman en kötüsünü bekler. Devamlı savunma pozisyonundadır ve yalnızca kendisine odaklı bir yaşam sürdüğü için çoğu zaman büyük resmi göremez. Herkesin devamlı ona saldırmakta olduğuna inanır ve bundan farklı bir gerçeklik algılayamaz.

Ego insanla nasıl baş edilir?
Başkalarını önemsemeyen bencil bir insanla başa çıkmak için oldukça güçlü bir stratejidir. Hüner medeni olabilmektir ama ona ihtiyacı olan ilgiyi vermemelisiniz. Tepkilerinizi çekimser yorumlar ve mülayim kelimelerle sınırlayın. Örneğin "Ah, bunu gerçekten sana nasıl yapabildi?" yerine "Hayat böyle" gibi.

Egonun zararları nelerdir?
Yeni insanların, yeni hikâyelerin ve güzelliklerin hayatlarına girmesine engel olmuş olurlar. Kişiyi gerçek ve mantıktan uzak tutan fazla ego, bencillik, kibir ve ukalalık ile insanı yalnızca kendisinin inandığı bir masalda yaşamaya mahkûm eder.

En egolu burç hangisi?
En egolu burç denildiği zaman akıllara gelen iki burç vardır. Bu burçlar, aslan ve koç burçlarıdır. Aslan burcu için ego olmazsa olmazdır. Aslan burcunun egosu sıradan insanların aksine oldukça yüksektir.

Ego olmazsa ne olur?
İçimizdeki ben, ya da tasavvufta nefis olarak isimlendirilen EGO'yu kötü veya yanlış olarak sınıflandıramayacağımız gibi onun da yaşamımızın bir parçası olduğunu kabul etmemiz şart. Ego, bizi yaşatan temel zihin katmanımızdır. Egonun olmaması yaşamda var olmayı engeller; öyleyse olmazsa olmazdır.