Dijitalleşen İş Hayatı
Bugün iş dünyasında dijitalleşmeyle bir yarış içerisindeyiz. Artık dijital çağ tüm eğitim, sağlık hatta günlük yaşantımıza kadar nüfuz etmiş ve bizi elinin altına almış durumda. Mobil cihazlar, yapay zekâ, veri analizleri, dijital dönüşüm merkezleri sık sık kullandığımız ve toplumun her kesiminin gözdesi olan konular. Son 20 yılda hızla gelişen teknoloji covid-19 pandemisiyle beraber hayatımızda ve evlerimizde daha fazla yer edindi. Özellikle pandemi döneminde evden çalışma (Home Office) hayatımızın bir parçası haline geldi. İş hayatında ise her sabah ofise gitmek yerine 3 gün gidip 3 gün evden çalışmak sıkça karşılaşmaya başladığımız bir durum oldu. İşe giderken hazırlanmak yerine uyanıp hemen iş başına oturup çalışmak hepimize daha cazip geliyor gibi. Dijitalleşme hayatımıza sadece bunları değil yepyeni meslek dallarını da soktu. Bunların başını çeken dijital içerik üreticileri yani “İnfluencer’’ dediğimiz kişiler ortaya çıktı. Bu kesim, sosyal medyada kendilerine ait belirli bir kitle oluşturup linkler üzerinden satılan ürünleri paylaşıyor ve insanları çeşitli alışveriş sitelerine yönlendirerek bunun üzerinden büyük paralar kazanıyor.
Geleneksellikten Dijitale
Eğitim de teknolojiye ayak uyduran en önemli unsurlardan biri haline geldi. Beyaz tahtaya yazılıp anlatılan dersler, kalem-kâğıt kullanarak aldığımız notlar artık yerini online ders platformları ve dijital kitaplara bıraktı. Not alırken bile defter kalem yerine cep telefonlarını ve bilgisayarları kullanıyoruz. Araştırmalarımızı kütüphanelerden değil internet sitelerindeki türlü makalelerden, yapay zekâ uygulamalarından yapmaya başladık. Bu öyle bir hal aldı ki online eğitim döneminde ortaya çıkan Chatgbt uygulamasının neredeyse her şeye cevap vermesi ile öğrenciler ödevlerini bu uygulama üzerinden kendi özgün içerik ve düşünceleri olmadan yapmaya başladı. Hatta eğitim bir kenara artık mağazalardan alışveriş yapmaya bile gitmiyoruz. Her şey çeşitli online alışveriş uygulamaları ile elimizin altında. Profesyonelce işleyen bu sistem alacağımız ürün hakkında tüm bilgileri öğrenmemizi, satın alan kişilerden görmemizi sağlıyor. Hatta aldığımız ürünü iade etmek istediğimizde evimize almaya gelen bir ekip bile var artık. Öte yandan haber alma ihtiyacımızı gazete alıp okumak yerine dijital haber siteleri, bloglar, sosyal medya platformları sayesinde elimizdeki teknolojik aletlerle öğrenir olduk. Bu gelişmeler biz istesek de istemesek de iş hayatımızda önemli yer edindi. Çoğu meslek grubu da internet üzerinden işlerini yürütmeye başladı. Lokantaların evlere servis, mağazaların online alışveriş ile kişisel tüm ihtiyaçlarımızı kapımıza kadar getirmesi bunun en büyük örneklerinden. Pandemiye kadar bu kadar yaygın olmayan online çalışma konusu en çok pandemi döneminde ve pandemiden sonraki süreçte yaygın hale geldi.
İşsizliği de beraberinde getiriyor
Dijitalleşmenin hayatımızı kolaylaştırdığı tartışılmaz bir konu fakat tamamen bizim yararımıza olduğu kesinlikle söylenemez. Çalışma ortamında 5 kişinin yapacağı işi artık 1 kişi yapabilir hatta insan gücüne ihtiyaç duyulmadan yapay zekâ ile çoğu şey yapılır hale geldi. Olaylar bu kadar dijitalleşmişken işsizlik oranı da gün geçtikçe artıyor çünkü insan gücüne duyulan ihtiyaç azalıyor.
Robotlar artık insanların yapabileceği birçok şeyi kolaylıkla yapmaya başladı bile. İleride daha büyük işler başaracak gibi gözüken robotlar istihdamın azalmasının da etkenlerinden biri olabilir. Pozitif taraftan baktığımızda bize çok fazla katkı sağladığını düşünsek de negatif yönlerini görmezden gelemeyiz. İş başvurusu yaparken bile tek başına fiziki ve zihinsel gücümüz yeterli olmuyor. Teknolojiyle bir bütün haline gelip onu istediğimiz şekilde yönlendirebilmemiz bekleniyor bizden.
Artık geleneksellikten uzak, teknolojiye hâkim olduğumuz müddetçe daha kolay iş bulabiliyoruz. İş hayatında başarılı olmak istiyorsak bu değişime ayak uydurmak zorunda kaldığımız bir dönemin içindeyiz. Sadece uyum sağlamak değil aynı zamanda birden çok teknolojik gelişmeden haberdar olmak ve bunları kullanabilir halde olmamız gerekiyor. Bunu yanı sıra iş dünyasında başarılı olmanın önemli noktalarından biri de gelişime ve öğrenmeye açık olmamız. Online veya yüz yüze eğitimler, seminerler, kurslar gibi kaynakları kullanarak sürekli kendimizi bir adım ileriye taşımamız gerek. Kaçımız bunları yapıyor ya da hangimiz durmaksızın gelişen dijital çağa hazırız bu konu biraz tartışmalı. Fakat bazı gerçeklerle yüzleşmek ve kabullenmek gerek. Dünya döndüğü sürece teknoloji, dijitalleşme ve bilimle birlikte bir çağ kapanıp yeni bir çağ her zaman açılacaktır biz de bu yeni döneme ayak uydurmayıp yerimizde durdukça hiçbir yol kat edemeyiz.
Saygılarımla.
Yorum yapın