DEPREM GERÇEĞİ

Ülkemiz tarihinde ki en büyük felaketi depremlerle karşı karşıya gelmiş, onbinlerce insanımız hayatını kaybetmiş, yüz binleri aşan binalar yıkılmış veya ağır hasar görmüş, deprem bölgelerinden hem bölge dışına, hem de kırsala göçler olmuş ve buna bağlı olarak aileler parçalanmış, toplumsal dayanışmanın acizleşmesi sonucu devlet millet dayanışmasına, ekmek ve su gibi ihtiyaç duyduğumuz bu acılı günleri yaşarken daha olayın kırkı çıkmadan devlet, hükümet ve muhalefet kavgaları başlamış birçoğu mal ve koltuk sevdasına kapılmış daha ilk günlerden felaket üzerinden bile siyaset yapmaya kalkmışlardır.

Böyle zor günler yaşarken ve böyle sıkıntılı zamanlar geçirirken bazı siyasilerin, bazı insanların yaptıklarını görünce insanın insanlığından utanası geliyor. Millet can derdine düşmüşken bunlar hala mal ve hırs peşinde. Asrın felaketi bile bunların mühürleşmiş kalplerini yumuşatamadı, kalp ve gönül gözlerinin açılmasını sağlayamadı.

Biz neden bu hale geldik nereye gidiyoruz bilemiyorum. Felaketleri, afetleri, savaşları, zor günleri bahane ederek bunu fırsata çevirme ve vatandaşımızı maddi yönden zor duruma düşürmek isteyen, daha açık ifadeyle soymaya kalkmakta bizim ülkemizin insanı kadar başka hiçbir ülke insanı yoktur. Dünyanın en ileri gelişmiş ülkeleri ve yine dünyanın en geri gelişmemiş ülkesinde bile böyle insafsız, vatandaşı soymaya kalkışan bir millet yoktur. Allah tan böyle insanların sayısı azdır. Sağduyu sahibi, milletini vatanını seven, vicdanlı insanlarımız daha çoktur da onun için ayakta duruyoruz. Bunun en güzel örneğini son yaşadığımız asrın felaketi depremde gördük. Allah böyle fırsatçılara bizi muhtaç eylemesin.

Son depremde gördük ki bütün bir millet olarak ta yardıma koştuğumuz halde çok az bir fırsatçıların da neler yaptıklarını ibretle izledik.

Binlerce kişi göçük altında kurtarılmayı beklerken sahipsiz bulduklar marketleri mağaza ve dükkânları yağmalayan bisiklet, çamaşır makinesi,  telefon, televizyon, yiyecek,  giyecek ne buldularsa sırtlayıp götüren ahlaksızlarda bizim insanımız, keşke hepimiz ölseydik de bunları görmeseydik,  haramdır, yazıktır diye kızan vicdan sahibi abla da bizim insanımız.

Çıplak elleriyle enkaz altından yaralı kurtarmaya çalışan serdengeçti  gençlerde bizim insanımız, hırsızlık yapmak için bölgeye giden insafsızlarda.

Mallarını, koyunlarını satıp parasını depremzedeler için gönderen fedakâr çoban, ineğini satan nine, hac ve umre için biriktirdiği parasını yollayan şefkatli amca da bizim insanımız, deprem bölgesinde köylülerin mallarını kapatmak isteyen sefillerde.

Gönderdiği battaniyenin içine kese yapıp altın koyan ince düşünceli kadın da bizim insanımız, yardım malzemelerini götürüp dükkânında satan da uğursuzda.

Evini yazlığını otelini depremzedeler için açan misafirperverde bizim insanımız, afetzedelerden sığınınca kiraları ikiye katlayan insafsızlarda,

Şahsi aracıyla deprem bölgesine koşan yiğitlerde bizim insanımız, ev taşıma asansörlerinin 600 liralık kiralama bedelini 5 bin liraya çıkaran mayası bozuklarda,

Deprem bölgesine koşan insanlara yol üstünde ücretsiz yemek veren fedailerde bizim insanımız, dinlenme tesisinde bisküviyi 40 a, çorbayı da 140 çıkaran cibilliyetsizde

Su tanklarına koydukları akaryakıtları deprem bölgesine götürüp ücretsiz dağıtan temiz yüreklilerde bizim insanımız, -Sistem yok yakıt veremiyoruz diyerek vatandaştan benzin saklayan kara kalpliler de,

Ayakaltına düşmesin diyerek enkazdan Kuranı kerimleri toplayan ince düşünceli gençler de bizim insanımız, göçük altındakileri telefonla arayarak dalga geçen mahlûklarda,

Günler sonra enkaz altından bir canlıyı çıkarınca sevinçten Allahu ekber diyenlerde bizim insanımız, onlarla gerici, yobaz diye dalga geçen enteller, inançsızlarda.

İyi, kötü, güzel, çirkin, naif, kaba, vicdanlı, ahlaksız, fedakar, bencil, özverili, bozguncu, vatansever, hain…Hepsi yan yana..Felaket zamanlarında kimin hangi ayarda olduğu ortaya çıkıyor.

Dere kenarlarına fay hatlarına ev yapmayalım, binaları sağlam inşa edelim, iyi denetleyelim vs… vs… Bunlar tedbir.

Asıl yapılması gereken iyi insan yetiştirmek. İyi insan yetişirse sistemde, her şey iyi olur.

Sağlık ve esenlik dileklerimle.