Değer vermek, ilişkilerin temelini oluşturan önemli bir faktördür. Sağlıklı iletişim sağlar, kuvvetli bir bağ oluşturur ve ilişkilerin ‘olmazsa olmazı’ olan güveni sağlar….
Değer, saygı ve sevgiyle beslenen bir eylemdir. İnsan kendine değer vermedikçe, karşısına hep değer vermeyen insanlar çıkar. O yüzden önce kendine değer vermeyi bilmek gerek, önce kendini sevip saymayı bilmek gerek. Birilerinden darbe aldığında, kazık yediğinde, hakkını gasp ettiklerinde, üzülüp kahrolduğunda, aslında bu duruma müsaade eden kim?..
Çizgimizi ne kadar çiğnemelerine izin verdik ne kadar dik durabildik? Sınırlarımızı ne kadar koruyabildik. Buna göre; sorun karşı tarafta mı, yoksa bizde mi? Biz müsaade ettik, biz başımızı eğdikçe eğdik, adeta tepemize çıkardık. Yaptığımız fedakarlıkları, çabaları, iyilikleri, emekleri sanki bizim görevimizmiş gibi gören kişilerdir değer vermeyenler, yani tepemize çıkarttıklarımızdır. Değer verenler ise söylenen her cümleyi, her sözü hafızasına kaydedip bunun bilincinde hareket edendir…
Değer vermeyen kişiler başkalarının söylediklerine, duygularına ve yaşadıklarına ilgi ve saygı göstermezler. Karşısındakini aşağılayıcı sözlerle incitmekten ve küçümsemekten çekinmezler. Sözlerini tutmazlar, kendi çıkarlarını korumak için başkalarını kullanırlar veya değişik taktiklere başvururlar. Bu insanlar sürekli olarak başkalarını eleştirir ya da yalan yanlış kötüler dururlar. Değer vermeyen kişiler, sadece çıkarlarını yani menfaatlerini düşündükleri için başkalarının isteklerine de saygı duymazlar. Onlar, güvenilmez insanlardır, başkalarının üzerinde hep olumsuz etkiler bırakırlar….
Bu tip insanlara karşı öncelikle kendi değerlerimizi kendimiz bilmeliyiz. Beklentilerimizi ve sınırlarımızı bilip, sağlıklı ve dik bir duruş sergilemek gerektiğinde destek aramak, aslında kendi değerlerimizi bilmemizden ve kendimize duyduğumuz saygıdandır…
Kısacası insanların hayatı bahaneler ve çözümler üzerine kurulmuştur. Bir insan size gerçekten değer veriyorsa, hangi durumda olursanız olun, size mutlaka birçok çözümle gelir. Değer vermeyen insan ise birçok çıkış veya çözüm yolu varken inanın size birçok bahaneyle gelir….
Mevlana’nın dediği gibi; “Eşeğe haddinden fazla değer verirsen kendini yarış atı sanırmış!..”
O yüzden ‘siz siz olun’ hiç kimseyi gözünüzde fazla büyütmeyin! Çünkü; ‘sırtına altın semer de vursan eşek yine eşektir!..’
Yorum yapın