“Ne Yapmalıyım?”
Okul süreci uzun bir yolculuktur. Çok çeşitli durakları vardır. Çocukların öğrenme ve eğitim süreci ile ilk tanışması, ilk deneyimlerini yaşadığı 1. Sınıf süreci onların bütün okul hayatı boyunca okul ve eğitim kavramlarını nasıl algılayacağını belirler.
Çocuk için okul, uyum sağlaması beklenen çok sayıda yeni durumla karşılaşacağı zengin bir uyaran ortamı ve yepyeni bir sosyal çevredir. Uyum sürecinde her çocuğun tepkisi farklılık gösterebilir. Okula başlamak; fiziksel, zihinsel, duygusal ve de sosyal bağlamda bu yeni sürece “hazır olmayı” gerektirir.
Öğretmenin önerileri ile hareket edilmeli
Çocuklarımızın sosyalleşmeye başladıkları ilk yer şüphesiz aile, ikinci durak ve en önemli basamak ise okul hayatıdır. Konu 1. sınıf olunca da bu durum, kimi çocuklar için iple çekilen bir başlangıç, kimi çocuklar için ise korkulu bir bekleyiş haline gelir.
Okula ilk kez başlayacak çocukların duygusal durumunda ne gibi değişiklikler olur?
Çocuklar için okula başlamak, yaşamın yeni bir aşamasına geçmektir. Çocuklar sergiledikleri psikolojik özellikleri nedeniyle yüksek düzeyde uyum sağlama kabiliyeti taşırlar. Ancak, bu özelliklerine rağmen yeni duruma çok hızlı bir şekilde uyum sağlayamayan ya da zorlanan çocuklar da bulunur. Okul ortamı çocukların karşılaştığı, süreklilik içeren ilk sosyal ortamdır. Çocuğun, neredeyse rakipsiz olduğu, üzerinde aşırı ilginin bulunduğu ev ortamından çıkıp, kendisi gibi onlarca arkadaşının arasında yer alacağı bu yeni ortama alışması zaman alacaktır. Bu süreçte çocuk için evde sahip olmadığı sosyal özellikleri edinmenin yolu açılır. Duygusal olarak gel-git içeren bir dönem başlar.
Okula gitmekten korkan bir çocuğa ailenin yaklaşımı nasıl olmalıdır?
Okulun korkulacak bir ortam olmadığını aktarmak kolay değildir. Zihinde tasarlanan bu duygunun sönmesi için sabırlı ve kararlı bir tutum sergilemek gerekir. Okulun ona kazandıracakları anlatılmalı ve özellikle evdeki durum ve ilişkilerde kayıplara yol açmadığı vurgulanmalıdır. Öncelikle sınıf öğretmeni ile kuracağı ilişki desteklenmeli, öğretmenin önerileri ile hareket edilmelidir.
Çocukla birlikte derslere girmek doğru bir davranış mıdır?
Okulda, özellikle sınıfta ortamın düzenleyicisi, yöneticisi öğretmendir. Öğretmenin tutumu, kararı önemli yer tutar. Özellikle okulun ilk günlerinde ısrarla annesinden ayrılmak istemeyen ve sınıf ortamına karşı tepkili olan çocuğun sınıf içinde yanında olunabilinir ancak bu durumun süreklilik sergilememesi gerekir. Bu davranış hiçbir zaman birkaç günü geçmemelidir.
Özellikle anneye karşı bağımlılığını hafifletemeyen, özerkleşememiş çocuklarda okul korkusu gelişebilmektedir. 
Okul korkusu; okula gitmek istememe, baş ağrısı, karın ağrısı, kusma, isteksizlik, ilgisizlik, halsizlik, sinirlilik hali, dirençle görülebilir.
Erken belirlenen okul korkusu; profesyonel (uzman psikolog) yardımla ileride, başka psikolojik soruna yol açmadan çözümlenebilir.