BU KAVŞAKTA BİR SORUN MU VAR?

Balıkesir’e kazandırılan köprülü kavşaklar içerisinde herhalde en tehlikelisi 15 Temmuz Şehitler Kavşağı.  Eski Otel Basri önündeki kavşak olarakta bilinen keskin virajları nedeniyle sürücülere zaman zaman zor anlar yaşatan kavşakta belli periyotlarda benzer trafik kazaları yaşanıyor.

Bu kazalara geçtiğimiz gün bir yenisi daha eklendi. Bir otomobil, virajda kontrolü kaybederek Atatürk İlkokulu bahçesine uçtu. O sırada okul bahçesinde çocuğunu bekleyen bir veli ağır şekilde yaralandı. Bir diğer kazada ise eski Otel Basri istikametinden gelen bir araç virajı alamayarak alt yola uçmuştu. Otomobiller kimi zaman kavşağın üzerinden aşağı düşüyor kimi zaman da virajda kontrolü kaybederek takla atıyorlar.

Bu ve bunun gibi kazalar 15 Temmuz Şehitler Kavşağı’nda sürekli olmaya başladı. Özellikle şehir dışından gelen sürücüler bu kavşaktan geçerken epey zorlanıyor.

Şuana kadar ölümlü bir kazanın yaşanmadığı kavşakta maddi hasarlı ve yaralanmalı birçok kaza meydana geldi. Tüm bunlara rağmen 15 Temmuz Şehitler Kavşağı’nda yeni bir düzenleme bugüne dek yapılmadı.

Oysa yapılmak istense bile kavşak buna uygun genişliği sahip değil. Zaten kazaların anlaşılan oluş sebebi de sanıyorum bu.

Bence bu kavşakla ilgili bir trafik komisyon araştırması yapılmalı. Kavşak mı sorunlu yoksa sık sık kaza yapan sürücüler mi hatalı tespit edilmeli. Belki de kavşakta tabela kesikliği var. Bunların araştırılmasında fayda var.

Balıkesirli olarak bu tarz köprülü kavşaklara pekte alışık değiliz. Şunun şurasında hayatımıza gireli kaç yıl oldu. Büyükşehir olmamız bile daha dün gibi.

Ama milenyum çağında köprülü kavşak yapmakta pek zor olmasa gerek. Sonuçta “yolu şuradan geçirin şöyle olsun” denmiyor. Akıl ve bilim konarak teknikle birleşip proje oluşturuluyor ve kavşak yapılıyor.

Bir diğer yönüyle kavşak genişliği uygun değil, tabela eksik, sürücüler hatalıysa bile kavşakta oluşabilecek kazalarda araçların yoldan çıkmaması, alt yola düşmemesi yada kaldırımı aşıp okul bahçesine girmemesi için daha sağlam bariyerler konabilir. Bu çok zor bir işlem değil. Yani genel olarak bakacak olursak alınabilecek ufak tefek önlemler ile birçok kazanın önüne geçmiş olabiliriz.

Balıkesir’deki bazı kavşaklar proje uygun geliştirilmediği için halen kırmızı ışık ihtiyacı duysa da Amerika’yı yeniden keşfetmeye ihtiyaç olmadığı kanısındayım. Uyarmakla kendimi sorumlu hissediyorum çünkü yakın gelecekte Gar kavşağı ile Bahçelievler Mahallesine dönen demir yolu üzerinden aşan köprülü kavşak yapımında benzer hatalar yapılmasın. Yoksa kırmızı ışıkları kaldırmak ve trafiği rahatlatmak adına konan kavşaklara ışık koyma ihtiyacı doğuyor.

Zaten kentin içinden geçen bir demir yolu var ve şehir içi trafiğini yeterince engelliyor. Birde lütfen kazalara davetiye çıkaran plansız, programsız ışık ihtiyacı duyan örneğin emniyet müdürlüğü önündeki kavşak gibi kavşaklarla Balıkesir trafiğini daha fazla zora sokmayın.

Mevcut köprülü kavşaklara bakıldığında anlaşılan o ki Balıkesir’i idare edenlerin yanındaki mühendis ve şehir plancılarının daha çok fırın ekmek yemesi lazım.

Kalın sağlıcakla.