Kadınların erkeklerle eşit biçimde sahip olduğu siyasi, hukuksal, yasal ve sosyo ekonomik bakımdan kazanımlarını içeren, bütünsel olarak ‘kadın hakları’ şeklinde ifade edilen haklarını, günümüzde bilmeyen hatta merak edip öğrenmemiş epeyce kadın mevcuttur. Kadın haklarını öğrenmek sadece kadınların değil, erkeklerinde görevi ve sorumluluğu olmalıdır. Çünkü saygı göstermek için kadının haklarını bilmek ve ona göre davranmak gerekmektedir. Kadın hakları konusunu hem biz kadınlar, aynı zamanda erkekler de bu hakları öğrenerek bilinçlenmek durumundayız. Ancak bu şekilde güçlenebiliriz…

 Cumhuriyet döneminde Atatürk’ün kadın hakları konusundaki yaptıkları ve genel olarak tutumu biz kadınlara birçok avantajlar sağlamıştır. O dönemde bu verilen haklar birkaç değişiklik ve düzenleme dışında günümüze kadar gelmiştir. Atatürk kadının; toplumda birey olarak kabul görmesini, kamusal alanlarda çalışabilmesini, eşit haklara sahip olarak hukuken boşanma hakkının olmasını, miras payının eşit biçimde verilmesini, yasal anlamda kadın/erkek eşitliğinin temin edilmesi gibi avantajları kanunlaştırmış ve kadının sosyal yaşamda etkin rol almasını istemiştir. Atatürk ayrıca özellikle kız çocuklarının, o dönemlerde çok zor olsa dahi eğitim görmesi konusunda titizlik ve hassasiyet göstermiştir…

 Yüce dinimiz İslamiyet’te de kadınlarında tıpkı erkekler gibi hakları vardır. İş hayatında aktif de olur, evlenebilir, boşanabilir ve mirastan da pay alabilir. Ayrıca ‘Mehir’ talebinde bulunarak evlenmeden önce güvence isteyebilir. Bu bir anlamda şimdiki yasalarda ‘evlilik sözleşmesi’ gibi düşünülebilir. Bu ‘Mehir’ ile kadın güvence talep etme hakkına sahiptir. Kadın on sekiz yaşından önce isteği iradesi dışında zorla evlendirilemez. Hele ki çocuk yaşta evlendirilmesi yasal olarak söz konusu bile değildir. Böyle durumlarla karşılaşıldığında şikayetçi olma hakkı vardır ve bu durumda cezası oldukça ağırdır. Kadın gönümüzde mevcut yasalarla eşit koşullarda boşanma hakkına da sahiptir. Kadının ayrıca nafaka, tazminat talep etme hakları da mevcuttur. Kadının çalışma hakkı erkeklerle aynı koşullara sahiptir. Seçme ve seçilme hakkı vardır, Yöneticilik yapabilir. Siyasette de erkeklerle aynı eşit haklara sahiptir…

Yıllardır kadın haklarıyla ilgili çalışmalar yapılmakta, çeşitli düzenlemeler getirilmekte, kadının toplum içinde sağlıkla, huzurla ve güvenle eşit biçimde yer alması amaçlanmaktadır.  Gerek mitingler düzenlenerek gerekse protesto gösterileri yapılarak hem ilgili yasalarda hem de anayasada istenilen düzenlemeler yapılmış, bu sayede kadın girişimcilere de bir anlamda öncelik ve imtiyazlar tanınmıştır. Kadının ailedeki ve toplumdaki yeri, önemi ve hakları apaçık ortada olan bir gerçektir. Kadınlar mutlu, huzurlu ve güvende oldukları zaman ancak toplum içinde hak ettikleri konumda olabilirler. Bu yüzden kadın hakları herkes tarafından bilinmeli, saygı duyulmalı ve önem verilmelidir. Kadınların içindeki renkleri soldurmadıkça dünyamız da rengarenk olur. Çünkü dünyada her şey kadının eseridir!..