BBB’de yönetimin değişmesinin ardından ilk yıl dolunca BBB Başkanı Sayın Akın, geçtiğimiz günlerde bir değerlendirme toplantısı yaptı Avlu’da.
Ağır bir borç yükü altında kalan yeni yönetim bu süre zarfında kuşkusuz halka dokunabilmek adına daha çok sosyal belediyecilik yönünde çalışmalar yaptı, yapıyor.
Kent Lokantası’ndan Yakın Mutfak’a, kreşlerden meslek edindirme kurslarına, öğrenci yardımlarından tarımsal desteklere kadar pek çok adım attı ve vatandaşın takdirini kazandı.
Kültür ve sanat alanında da Balıkesir’in yıldızı parlıyor, konserler, orkestralar, tiyatrolar…
Keza “yapılacaklar” ve “planlanlar” kısmında anlatılanlar, özellikle BADO’nun faaliyete başlayacağının ilanı da harika. 
Bunlarla beraber; yıllardır hep aynı cümleyi kullanıyoruz, belediyecilik zor iş.
Dışarıdan gazel okumaya benzemez.
Zira ekip işi.
Bardağın dolu tarafını vatandaş görüyor, hak edilen alkışı esirgemiyor.
Lakin Sayın Akın göreve geldiği andan itibaren en çok iki konuda eleştiri aldı.
Birincisi logo ve gereksiz reklam konusu.
İkincisi ithal bürokrat.
Açık söyleyelim, seçimden önce de defalarca dile getirdik, seçimi ve her üç belediyeyi (isimler kim olursa olsun) CHP’nin kazanacağı belliydi (Ahmet Akın’ın adaylığı zaten belliydi ve favoriydi; Altıeylül için Şehirli’nin adaylığı da sürpriz olmadı, sadece Karesi’de Akbıyık ismi sürpriz olarak seçmenin önüne geldi).
Çünkü gerek ülkenin içinde bulunduğu konjonktür, gerek ekonomik sıkıntılar ve gerekse belediyelerde var olan metal yorgunluğu ile yıpranmışlık seçimin sonucunun ne olacağına yönelik kuvvetli işaretler veriyordu.
Nihayetinde Sayın Akın haklı bir zafer aldı ve ekibini oluşturmaya başladı.
Ancak…
Ekibin çok daha önceden oluşturulması ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin çok daha önceden analiz edilmesi gerekiyordu.
Yapılan atamaların çoğunluğu ithal kökenli olunca da eleştirilerin odağında kaldı Akın.
Bu, maalesef hemen her yönetimin içine düştüğü bir yanılgı.
Belediyelerde çok nitelikli, kariyerli bürokratlar var ve bunların çoğu aslında sadece işini yapan değerli isimler.
Zekai Kafaoğlu da, İsmail Ok da göreve geldiğinde aynı hataları yaptı. Bürokratlar hancı, belediye başkanları yolcu olsa da tamamen partisel ve kişisel bakış açıları ile kadrolarla gerektiğinden çok fazla oynadılar.
Sayın Akın’a yöneltilen en büyük eleştiri bu oldu.
Çünkü altını çizerek söyleyelim Balıkesir’e dertlenen, Balıkesir’i dert edinen, Balıkesir için geceleri uykusuz kalan, her konuşmasında Balıkesir için neler yapabilirim, nasıl bu şehri ileri götürebilirizin arayışında olan, dünü ve bugünü ile Balıkesir’i soluyan, yarın da soluyacak olan bürokratlar varken Balıkesir’in caddelerini bilmeyen isimlerin gelmesi büyük tepki aldı.
Ama yapılacak bir şey yok, elbette bu idari takdir ve elbette gelen isimler de kendi alanlarında uzman kişiler, onların şahıslarına söyleyecek bir sözümüz yok kuşkusuz, zira başkan ekibini elbette dilediği isimlerle oluşturur, oluşturacaktır.
Yine de bu eleştirilerin üzerine bir de gereksiz yere, hiç de ihtiyaç yokken yapılan logo değişikliği vakası geldi ki sormayın gitsin. Gerçekten logo, sayın Ahmet Akın açısından, durduk yere ortaya çıkan bir eleştiri konusu oldu. Devlet idaresinde olduğu gibi burada da bazı sesler duyulmuyor mu bilmiyoruz ama zamansız gelen bu değişiklik ve bunlar dışında tasarruf ön plana çıkarılacakken gereksiz bilboard vs reklamlar çok eleştiri aldı. 
Hele hele yol kapama için kullanılan betonlara, asfalt zemindeki eski logonun kazınmasına kadar, orijinalliği de olmayan kalp logosu maalesef çokça eleştiri getirdi.
Çünkü temel eleştiri maliyetti, normal bilboard reklamları dahi vatandaşın gözüne batarken bir de tüm mecralarda bu logo değişimi BBB idaresi açısından hiç de akılda olmayan eleştiri çığına sebep oldu.
Velhasıl…
Biz bu noktada sosyal belediyecilik ve kültür/sanat/spor alanında sonuna kadar alkışladığımız BBB için ilk göze çarpan vatandaş beklentilerini aktaralım…
Bir yılı geçti, Orduevlerinin tadilatları yılan hikayesine döndü, bu tadilatların acilen bitirilip meydanla bütünleştirilmesi gerek.
Peyzaj, refüj, cadde temizliklerine daha bir hassas olunması şart.
Çevre ve yeşil de bilinçli ve şehrin iklim ile yapısını bilen ehillere emanet edilmeli.
Atma hareketi varsa bunun aktif uygulanırlığı gerekiyor.
İstisnasız her caddenin hali perişan, biliyoruz maddi sıkıntı çok ama ne yapıp edip asfalt işine el atılması gerekiyor. Koca şehirde tek sarsılmadan araç sürdüğünüz hat Cengiz Topel, Bandırma ve Vasıfçınar Caddeleri.
Her geçtiğinde herkesin içini sızlatan Yay/lada’nın bir şekilde büyük bir AVM zincirine dahil edilmesi gerekiyor. Her ne kadar prensip olarak AVM’lere karşı olsak da sonuçta AVM’ler bugünkü şehir hayatının ayrılmaz parçası haline gelen, ihtiyaç duyulan, sevilen en kompleks yapılar.
Elimizde hazır bir kompleks varken işbitiricilik ve ikna ile buranın yeni bir AVM olması şart. Zira şehir kabına sığmıyor ve tek AVM yoğunluk ve trafik açısından bölgeyi felç ediyor.
Bilboardlarda bu kadar reklama ihtiyaç yok. Herkesin elinde telefon varken en etkili reklam sosyal ağlardan zaten yapılıyor… Bilboardlar vatandaşın gözünde boşa giden para demek unutulmasın.
Daha önce de yazdık ama hatırlatalım, ülkemizin pek çok şehrini gezdik gördük, Balıkesir Merkez kadar geceleri sönük aydınlatmalı bir şehir görmedik, Balıkesir’in gece sönüklüğüne bir hal bulunması şart.
Kent ve Yakın Lokantalarının da gerek çalışma saatleri ve gerekse sayı olarak artırılması herkesin dileği.
Elbette demesi kolay.
Muhalefete geçen belediyelerin tümünün mali cenderede olduğunu da biliyoruz.
Çok mu çok zor işler bunlar…
Lakin yapılabilecekler de yok değil.
Birinci yıl geçti gitti, yıllar çok çabuk geçiyor…
Kalıcılık anlamında BBB’nin mutlaka eser vermesi(köprü olsun, yaşam alanı olsun, cadde veya kavşak olsun) de gerekiyor.
Merkezin iki ilçesine de tek cümleyle bakmak gerekirse…
6 Eylül ve Karesi Belediyelerimiz karınca kararınca günlük işleri yapıp yine sosyal belediyeciliği ön plana alarak güçleri ölçüsünde yapabilecekleri yapıyorlar kuşkusuz.
Karesi, gördüğümüz kadarıyla çok büyük eforunu tasarruf tedbirlerine veriyor, bunu takdir etmemek mümkün değil, Altıeylül için ise öncelikli hedef belediye inşaatını bitirmek olmalı…
Yazacak çok şey var elbet ama özetin özetini aktarmak gerekirse klavyeden ilk dökülenler bunlar…
İlçe belediyelerini bir kenara koyalım; asıl beklentiler BBB’den. Balıkesir’in yıldızını parlatacak ve şehirleşme adına ileriye götürecek sinerjinin BBB’den asla eksilmemesi gerek.
Yıllar çabuk geçiyor. Her gün icraat lazım.
Eyalet kadar büyük bir ilde bu maddiyatsızlık girdabında ne yapılabilir, kuşkusuz vatandaş olup bitenin, bu ızdırabın kaynağını da biliyor.
Birinci yıl Ahmet Akın herkese yakın olmaya çalıştı, umarız bu ilke, icraatlarla bütünleşerek tüm görev dönemi devam eder.