“Delik”
Bir padişah, duvarları altın yaldızlarla bezenmiş bir köşk yaptırdı; ona yüz binlerce altın sarf etti. O cennete benzeyen köşk tamamlanınca, iyice bir döşetti, dayattı da. Herkes bir ülkeden geliyor, padişaha tabak tabak armağanlar sunuyordu. Padişah, filozoflarla nedimleri çağırttı, hepsini oturttu, dedi ki:
“Bakın bakalım, bu köşkün güzelliğinde, yüceliğinde bir noksan var mı?”
Herkes:
“Böyle bir köşkü ne kimse görmüştür, ne de bundan sonra görür.” dedi.
O sırada, bir zahid yerinden kalkıp:
“Devletlim!” dedi, “bu köşkün her şeyi güzel, her şeyi hoş da yalnız bir delik var, o da çok büyük bir noksan. Eğer o kusur da olmasaydı, bu köşke cennet bahçesi bile gaybdan armağan yollardı doğrusu!”
Bu sözlere kızan padişah:
“Ben bile bu kadar titizliğimle böyle bir delik görmediğim halde, sen şu bilgisizliğinle nasıl görüyorsun?” diye çıkıştı.
Zahid, mütevazı ama bilge bir üslupla:
“Ey devletle başı yücelmiş padişahım! Azrail’in gireceği delik tıkanmadı ki…” dedi ve ekledi:
“Asıl o deliği, hem de adamakıllı tıkamak gerek. Yoksa ne köşk kalır, ne taç, ne de taht… Başka bir kusuru yok, tam yaşanacak yer ama ne fayda ki baki değil, buna çare nedir bilmiyorum! Cennet gibi güzel, neşeli bir köşk… Fakat ölüm, nihayet gözüne çirkin gösterecek! Onun için, bu köşkle o kadar kurulma! Dizginini çek, bu kadar serkeşlik etme!” Kaynak: Sufi’nin Dünyası-Sufi Kitap-s.52
Zâhid; kelimesi Arapça zühd kökünden türemiştir. Zühd tasavvufî bir terim olarak; dünyaya, maddeye ve menfaate değer vermeme, rağbet etmeme, kanaatkâr olma, Allah korkusuyla günahtan kaçınıp kendini ibadete verme anlamlarında kullanılır.

Günün Fıkrası
Pazarlık
Dere kenarında bekleyen iki kişi Nasrettin Hocayla karşılaşırlar.
– Hoca efendi, ikimiz de yüzme bilmiyoruz. Bizi karşı tarafa geçirirsen sana iki altın veririz, derler. Hoca bu teklifi kabul eder. Birinci adamı kolayca karşıya geçirir. Ama ikincisini geçirirken su, adamı alıp götürür. Bunun üzerine arkadaşı Hoca’ya bağırmaya başlar.
– Ne yaptın? Su arkadaşımı götürüyor?
Çabuk, çabuk kurtar onu!
Hoca, adamı boğulmadan yakalayıverir.
Bir taraftan da şöyle der:
– Kardeşim, niye telaş ediyorsunuz.
Siz de bir altın eksik verirdiniz. Böylece ödeşirdik!

Günün Sözü
“İnsanlar göründükleri gibi olmalıdır. Eğer değillerse hiç görünmesinler daha iyi.„ —Othello