Hayatımızda örnek aldığımız, takdir ettiğimiz insanlar vardır mutlaka…

Bunlar hayatımıza yön veren bilge insanlardır. Bilgisine ve kendisine güvendiğimiz, inandığımız, örnek aldığımız bu insanların en önemli özellikleri, önce kendi varlıklarını bilmeleri, alçak gönüllü olmaları ve elbette bilgili olmalarıdır…

Bir de bunun tam zıttı olan; ‘BİLGE’ gibi gözüken ‘ÇOK BİLMİŞLER’ vardır ki, onlar her şeyi çok bildiklerini zannederler ama aslında hiçbir şey bilmezler. İşin garibi kendileri bunun farkında bile değildir. Bunların her konuda fikirleri vardır, bilsin bilmesin her konuda yorum yaparlar, görüş bildirirler!..

Karşısındaki gerçekten bilen biri, hatta konunun uzmanı dahi olsa bu bilmiş insan sonuna kadar kendi fikirlerini savunmaya devam eder. İşte bu çok bilmiş insanlar, aslında kendi varlıklarının farkında olmayan insanlardır…

Bu insanlar sürekli olarak; “her şeyi ben bilirim!” havasında oldukları için, ne kadar gülünç duruma düştüklerinin farkında bile değildirler. Bunlar boş bilgelerdir ve hep haklıdırlar!..

Bu insanlar ‘hayata hep aynı pencereden baktıkları için’ sabit fikirli, saplantılı, ‘dediğim dedik’ oldukları için kendilerini de geliştiremezler…

“İnsan doğrusuyla ve hatasıyla insandır!..”

Hata yapabileceğini kabul eden insan gelişir, kendini geliştirir. Yoksa “hep benim dediğim doğru, senin ki yanlış” deyip başkalarını küçümseyen, ezen kişinin kendisini geliştirmesi yol kat etmesi de mümkün değildir…

Bilmiş geçinen bu insanlar; ‘tuğla üstüne bir tuğla daha koyamamış ama kendini Kaf dağının tepesinde gören’ insanlardır!..

Çok yönlü düşünemeyen, hatta düşünme yeteneği eksik ya da hiç olmayan, sözüm ona çok bilmişler, kendi görüşlerini, fikirlerini savunurken işi saygısızlığa kadar da götürebilirler. Sabit fikirli oldukları için, kendini bilge sanan bu ‘çok bilmişler’ ile uzlaşmaya varmak da çok zordur hatta imkansızdır!..

Kısacası; her insan karşıt fikirlere saygı gösterdiği kadar saygıyı hak eder. Burada önemli olan karşısındaki insanı incitecek sözlerin sınırını, nerede başlayıp nerede biteceğini bilmektir!..