BİLGİ SAHİBİ OLMAYAN FİKİR SAHİBİ OLAMAZ!

Kişinin bilmediğini “Bilmiyorum!” demesi dürüstlüktür. Bilmediği bir konu hakkında fikir beyan ediyorsa, bu kibirli olmaktan gelir, aynı zamanda da cahilliktir. Ne insani ne de ahlaki değildir….

 Birçok konuda fikir sahibiyiz. Her zaman yaptığımız işler hakkında, bildiğimiz, anladığımız konularda, bir fikre sahip oluruz. Bilmediğimiz, anlamadığımız konularda ve işlerde “Biliyorum” diyerek fikir beyan etmek son derece yanlıştır. Çünkü bilgi sahibi olmayan, fikir sahibi de değildir, olamaz! Bilgisi olmayıp da her konuda fikri olan insanlar aslında boş konuşur, boş yere zaman harcar, yani vakitten çalar. Bilgi sahibi insanlara, fikirlerinden yararlanmak için danışılır, akıl alınır, yardım istenir ve saygı duyulur. Bilgi çok güçlü ve çok önemli bir değerdir. Atalarımızın da dediği gibi “Bilsen de bir bilene danış!” sözü ne tecrübelerle yaşanmışlıklarla söylenmiş özlü bir sözdür. Her işte, her konuda, her şeyi bilemeyiz. Hep eksik, hep yarım kalırız. Çünkü bilgi sonsuz, ucu açık bir kavramdır. O yüzden “Bilmiyorum!” demek de bir erdemdir. Bilmediğimiz bir konuda söylediklerimiz, asla bir fikir değil ya varsayım ya da önyargıdır. Yanlış ya da eksik bilgi üzerinden fikir yürüten, öne süren kişiye fikrinin yanlış olduğunu söylediğimizde, buna şiddetle karşı çıkar, kabul etmez, tartışmaya girer. Çünkü o kişi için doğru olan gerçekler değil, fikir zannettiği; önyargılar ve varsayımlardır…

 Herkes her şeyi bilemez. Bilmediğimize “Bilmiyorum” Deme özgüveni ve cesaretinde olup o dürüstlüğü göstermek gerekir. Sonuçta bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır. Kaç yaşına gelirsek gelelim, bilgi eksikliğimiz hep olacaktır. Fikir sahibi olmak için, çok bilmek gerekir. Buda sürekli araştırmak ve şüpheci olmaktan geçer. İnsanların bir konuda bilgi sahibi olmadan konuşmaları, yalan ve yanlışa düşmelerine neden olur…

 Sosyal medya bu tip insanlara yine araç olmuş durumdadır. Bu sanal ortamlarda, çoğunlukla bilgi yok ama lafta fikirler yığınla havada uçuşuyor. Herkes bir konunun uzamanı olmuş garip ama gerçek ve de sanal!...

 Bazı vicdan yoksunluğu yaşayanlar için sosyal medya da, yalan iftira üretmek,  basit ve kolay bir iş haline dönüştü maalesef!..

 Birtakım düşünürlerin sözleri, özdeyişler ve bu türden ifadeleri kullanılarak yapılan paylaşımlar, sorumluluğu üzerinden atmak bir başkasını umarsızca hedef haline getirmek, çok ucuz ve kolay bir hal aldı. Uydurulan yalanlar, iftiralar, özlü sözlerle süslenerek şaibeler yaratılmaya çalışılarak, sorumluluk hissetmeden, vicdan sızısı hissetmeden, sonuçları göze alınmadan paylaşıldığı zaman, bunu görenler, yalanlar üzerinden fikir sahibi oluyor ve zihinler kirleniyor ne yazık ki!..

 Ve zaten kirli zihinli, bir köşede sinsice bekleyen fırsatçılara da zemin hazırlanmış oluyor, belki de fark etmeden!..

 Sosyal medya bu anlamda da hayatın içinde cesareti olmayan, sinsi, kaçak güreşen, aymaz insanlarında arenası olmuş durumdadır!..

 Yalanların havada uçuştuğu, iftiraların birbirini kovaladığı, zihinlerin kirletilemeye çalışıldığı şu zamanlarda, aklımıza mukayyet olup, doğruyu bulmak dileği ve umuduyla…