Türkiye'nin 13 yaşındaki en genç satranç ustası Yağız Kaan Erdoğmuş, satranç tarihinin en iyi oyuncusu olarak gösterilen Norveçli Magnus Carlsen'i 41.2 saniyede mat etti. Tebrikler ...

Satranç, zeka oyunları arasında yer alıyor ve sıkı bir beyin jimnastiği yapılmasını sağlıyor.

Köklü bir tarihi olan satranç oyunu, arkeolojik çalışmalarda da karşılaşılan oyun türlerinden biridir. Herkesin aşina olduğu Mısır Piramitlerinde bazı kabartmalarda da bu oyunun izlerine rastlanması satrancı kim buldu, ilk nerede ortaya çıktı sorusuna kaynak olabiliyor.

Buna göre satranç tahminen M.Ö. 2000'li yıllarda oynanmaya başlanmış.

Satranç, sadece bir oyun değil, aynı zamanda bir zihin egzersizidir. Oyuncuların düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirir. Oyuncuların, rakiplerinin hamlelerini tahmin ederek ve buna göre hareket ederek oyunu kazanmaları gerekir.

Satranç, aynı zamanda bir akıl ve strateji oyunudur. Oyuncuların, kazanmak için bir plan oluşturmaları ve bu planı uygulamak için doğru hamleleri yapmaları gerekir. Bu, oyuncuların stratejik düşünme ve planlama yeteneklerini geliştirir.

Gelelim satranç oyunundaki beyin-zeka-akıl 3'lüsüne ...

- Beyin; gelen bilgiyi alır, işleyip kullanır, yorumlar ve yanıt oluşturur.

- Zeka; kavrayabilme, soyut düşünme, muhakeme etme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak kullanabilme yeteneğidir.

- Akıl; doğruyu yanlıştan, gerçeği de yalandan ayırmaktır.

Satranç oyununda beyin-zeka-akıl 3'lüsünden 41.2 saniyelik hız için nasıl bir radar kullanılmalı ki merak edilen sorulara cevap bulunabilsin.

Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.