“Düğünde Taktığını geri istedi”
Geçtiğimiz günlerde yakın bir arkadaşım bana bir davetiye gösterdi. Bu düğün davetiyesinin ön yüzünde “arkasını çevir” yazıyordu. Çevirdiğinizde ise “uyarı-dikkat” başlıklı bir içerik vardı. İçerik aynen şöyleydi:
-Kızının düğününde küçük altın
-Oğlunun sünnetinde küçük altın
-Oğlunun düğününde küçük altın
-İlk torunun doğum küçük altın… Takmıştık.
Toplam dört küçük altın alacağımız var. Bu düğünde hepsini getireceksiniz.
İlk kez böyle bir şey gördüm ve çok şaşırdım.


TAKI NİÇİN TAKILIR?
Takının niçin takıldığı ile farklı görüşler var. Bana göre, düğünlerde takı takmak karşılıksız yardımlaşmaktır. Zamanında yapılan yardımı geri istemek bana doğru gelmiyor. Kişi o anki maddi durumuna ve düğün sahibine olan yakınlığına göre sandığa bir zarf içinde para atar veya altın takar. Gelin ve damada para takan var. Gittiğim bir düğünde çoğu kişi 10 dolar takmıştı. Sandığa atılan zarfların içinde de en çok çıkan para birimi de 200 lira imiş.  Son zamanlarda yapılan düğünler sanki tamamen ticari yatırıma dönüştü. Bu durum da hiç hoş değil.
Bizim ülkemizde sünnette, düğünde takılan herşey borç zamanı gelince geri vereceksin gibi bir algı oluştu.
O zaman küçük altın 1300 liraydı şimdi ise 5000 lira oldu. “size getirilen takılar pahalandı diye takmamak nedir? O takıyı o gün aldıysan bugün geri getireceksin kardeşim o kadar”. Fikri anında devreye giriyor.
Bu takı denilen şey aslında yeni bir hayat kuran gençlere yapılan bir yardım değil mi?
Herkes maddi durumu çerçevesinde düğün yapan gençlere destek olmak için bir şeyler takar. Ama görüyoruz ki, ödünç verilen bir şeymiş o takılanlar. Bir çeyrek altını geri takmamak için kırk takla atıp yıllarca süren arkadaşlığı bitiren tipler var.
Günümüzde takı sanıldığı gibi hediye olmaktan çoktan çıktı. Bazı kesim ve yörelerde kime ne taktığını, kime ne taktığını kaydeden insanlar var. Bu iş için aslında mobil uygulama yapılsa iyi olur, bayağı bir indiren olur.
Yapılan düğününe gelip takı takanların bir kısmı aman gençler yuva kuruyor, destek verelim modun da olmayabiliyor. Artık günümüzde her düğüne gidip takı takıp karşılığı bekleyen bir kitle var. Evet, millet atomu parçalarken biz gördüğünüz gibi nelere kafa yoruyoruz.