BALIKESİR’DE 2023’E DAİR ÖNGÖRÜLERİM..

Yılbaşından bir hafta, on gün önce tanıdık, tanışık kimi görsem, bana; “Yahu dış politikaya dair bile yazıyorsun, siyaseti geneliyle, üst perdeden yorumluyor, analiz ediyor, anlatıyorsun ama Balıkesir’e dair, bizim memlekete dair hiçbir şey yazmıyor, anlatmıyorsun, yok mu senin heybende, zihninde..” gibisinden sitemkar, tepkisel sorulara muhatap olmaya başladım. Bu durum daha düne kadar devam edince, bugün için, en azından bundan sonraki sürece dair ‘memleketim Balıkesir’e dair 2023 yılına ilişkin güncellenmiş öngörülerimi’ yazmaya, sizlere anlatmaya karar verdim..

Öncelikle şunu söylemek isterim; Seçimlere şunun şurasında beş ay, hatta daha kısa bir süre kalmış iken, Balıkesir’de en rahat parti teşkilatı, AK Parti’dir, diye düşünüyorum. Bu sözünü ettiğim rahatlıkta AK Parti Balıkesir Teşkilatı’nın çok iyi çalışmasından falan kaynaklanmamaktadır, kanaatindeyim, kim ne derse desin, bundan eminim!.

 AKP’nin bu rahatlığı, başta CHP olmak üzere, İYİ Parti ve altılı masa bileşeni diğer ufak parti teşkilatlarının aymaz, umursamaz biçimde topluca ‘nasıl olsa iktidar biz olacağız, seçimleri biz kazanacağız’ hülyasına çoktan girmiş olmasından ve bu ütopya sarmalının içinde belki farkında olmadan debelenmesinden kaynaklanmaktadır. Durum böyle olunca da AK Parti’nin Balıkesir’de teşkilatlar ve camia olarak pek fazla gayret göstermesine şimdilik pek lüzum kalmamaktadır. Şimdilik lafı daha fazla uzatmaya gerek yoktur. Adalet ve Kalkınma Partisi Balıkesir’de seçim süreci resmen başladığında ‘yenilenmiş milletvekili aday listesi’ ile sahaya çıkacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz başta olmak üzere, AKP’li tüm ilçe belediye başkanlarını ellerinde bulunan kamu kaynaklarıyla beraber sahaya sürecek, belki de bir anlamda ‘göz boyamak’ suretiyle seçim kazanma yarışına girecektir. Daha şimdiden gözlem, tespit ve tahminlerime göre öngörüm şudur ki; ‘AK Parti, Balıkesir’de gireceği seçim yarışında en az üç, en fazla dört milletvekili çıkarabilecektir.’ AKP önümüzdeki seçimlerde eğer dört milletvekili çıkarabilirse eğer bu da ‘CUMHUR İttifakı’ bileşeni MHP sayesinde olacaktır. Yoksa mevcut durumuyla AKP’nin Balıkesir’de 3’ten fazla milletvekili çıkaracak gücü ve kudreti hatta iradesi yoktur, olmayacaktır, kanısındayım. Bu öngörülerimi okuyanlar, “Zikri Evner dereyi görmeden daha şimdiden paçaları sıvamış galiba” diye düşünebilirler, elbette düşünebilirler, düşüneceklerdir. Ancak ‘güneş balçıkla asla sıvanmaz, sıvanırsa da o sıva tutmaz’ özdeyişini öyle düşünenlere anımsatmak isterim. ‘Bakacağız, göreceğiz, kim haklı çıkacak?’ Kimin öngörüsü doğru çıkacak, anlayacağız. Üstelik fazla beklemenize gerek kalmayacak sanırım. Çünkü Haziran’da olacak, denilen seçimler öyle zannediyorum ki, Nisan ayının son Pazar günü veya en geç Mayıs ayının ilk Pazar günü gerçekleştirilirse ben kendi adıma hiç şaşırmayacağım. Çünkü Ankara’daki siyaset kulislerinden aldığım güvenilir kaynaklara ‘teyit edilmiş’ bilgiler bu yöndedir. Demin AK Parti’nin Balıkesir’de seçimlere ‘yenilenmiş milletvekili aday listesi’ ile gireceğinden söz etmiştim. Evet, aynen öyle olacaktır. Bundan eminim, çünkü göreceksiniz, mevcut AKP Balıkesir milletvekillerinden bir, taş çatlasa en fazla iki isim, AKP’nin yeni milletvekili aday listesinde kendilerine yer bulabilecektir. ‘kimler liste dışı kalacak, kim veya kimler yeni aday listesinde yer alacak?’ Diye sorarsanız, o konuya dair öngörülerimi de bir daha ki yazımda sizlere anlatabileceğimi söyleyebilirim. Bir daha ki yazım da ayrıca, şimdilik akıl tutulmasının kıyısında duran ama ‘derede balık avladığını zanneden’ CHP, İYİ Parti ve hatta Demokrat Parti’nin dahası Ali Babacan’ın DEVA’sının da Balıkesir’de seçimlerde neler (!) yapabileceğine dair öngörülerimi de anlatmaya, sizlere aktarmaya çalışacağım. Beni okumaya devam edin lütfen!..