BAHAR BAYRAMI; HIDIRELLEZ

Baharın müjdecisi olan Hıdırellez’e üç gün kala, bu güzel ve anlamlı geleneğimizi unutmadan, unutturmadan, kuşaktan kuşağa devam ettirebilmeyi umuyor ve diliyorum..

Bahar bayramı olarak yüzyıllardır kutladığımız Hıdırellez aynı zamanda inanışa göre ikiz kardeş olan Hızır ve İlyas peygamberlerin senede bir gün yeryüzünde buluştukları gündür. Yeryüzünde darda kalanların yardımcısı Hızır ile suların hakimi olan İlyas, senede bir gün, gül ağacının dibinde buluştukları kabul edilip kutlanır. 5 Mayıs akşamından dilekler, kağıtlara çizilip gül dalına bağlanır. Özellikle kırmızı keselere bozuk para konulup gül dalı dibine bırakılır. Niyetler dilenip, dualar edilir. Gecesi ise mümkünse Dörtyol ağzına ateşler yakılıp sırayla üçer kez üzerinden atlanır. Hıdırellez kutlama eğlenceleri 5 Mayıs gecesinden başlar, 6 Mayıs sabahı gün ağarıncaya dek devam eder. Yatırlar, türbeler ziyaret edilir, hayırlar, hep birlikte yenilir, içilir, eğlenilir..

 Hıdırellez kutlama etkinliklerine katılan kalabalık panayır gibi, bayram tadında sabaha kadar hem eğlenir, hem de dualar edilir. Sabah olup, gün ağarınca da evlerin bütün pencereleri açılır, evlere sağlık, bolluk, bereket ve talih dolacağı inancıyla dualar edilerek, dileklerde bulunulur. Bir gün öncesi akşamından gül dibine bırakılan kese içindeki bozuk paralar sabah oradan alınıp cüzdanlara, ceplere tekrar konulup, bir yıl boyunca bereket parası muhafaza edilirdi.. Dileklerimizi yazıp, çizdiğimiz kağıtları akan suya, dereye atardık. 6 Mayıs Hıdırellez günü de aynı hareketlilik ve heyecan, sabahın erken saatlerinde başlar, dere kenarları dolup taşardı. Suya atılan dilek kağıtları, su ne kadar hızlı akıp giderse dileğin o kadar çabuk olacağına inanılırdı. O gün piknikler yapılır, şarkılar, türküler söylenir, oyunlar oynanır, hem de Hıdırellez’in hayırlı geçmesi için dualar okunurdu. 5 Mayıs akşamından 6 Mayıs akşamına kadar dualarla, hayırlarla, eğlencelerle dolu kutlanan Hıdırellez, adakların adandığı, dileklerin tutulduğu, duaların edildiği geleneksel bir bahar bayramıdır, benim zihnimde, belleğimde, anılarımda kalan..

“Hıdırellez’e kadar bir tutam Hıdırellez’den sonra tutam tutam..” 

“Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez!.” Demişler. Bu topraklara ait en güzel geleneklerden biridir, gül ağacının altına serpilmiş umutlar..

‘Umutlarımızın daima yeşerdiği, tutam tutam bereketlerin evlerimize dolduğu, dileklerimizin kabul olduğu Hıdırellez olsun, bu bahar..’

Hıdırellez de yağan yağmurların damlaları Altın’dan olsun dilerim. İnşallah hepimiz bu ‘Altın’ damlalardan nasipleniriz!..