Altıeylül Belediyesi tarafından organize edilen Uluslararası Altıeylül Tülütabak Tiyatro Festivali, dün yapılan oyunlar ve yürüyüş ile başladı. Festivalde 12 Mart tarihine kadar tiyatroseverler için birbirinden çevre illerden ve ülke dışından gelecek tiyatrocular farklı oyunlar ile perde açacak.

Festivalin Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyotrosu’nun çocuklar için sergilediği ‘Dans Eden Eşek’ oyunu ile başladı. Oyuna minikler yoğun ilgisi gösterdi.

Milli Mücadele’nin önemli kahramanlarından olan Tülütabaklar’ın adını ulusal boyutta duyurmak için festivalin bu yılki adının Tülütabak Tiyatro Festivali olduğunu söyleyen Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, gündüz çocuk akşamları ise büyüklere oynanacak gösterilere tüm ilçe halkını davet etti.

Başkan Avcı: “Bu hafta önemli bir festivalin başlangıcını yapmış olduk. Türkiye’de sadece Balıkesir’de olan Kurtuluş Savaşında büyük bir katkı sunmuş sadece Balıkesir’e değil, Kurtuluş Savaşı’nın gidişatında önemli roller almış çok önemli bir değerimiz olan Tülütabakları ön plana çıkartarak Uluslararası Altıeylül Tülütabak Tiyatro Festivali’ni başlatmış olduk.

Özellikle şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızı sanatsal açıdan doyurmanın yanı sıra tülütabak gibi önemli bir etkeni de ulusala taşıyarak Türkiye’nin tülütabakların ne olduğunu öğrenmesini arzu ediyoruz.

Festival kapsamında saa12.00 ve 14.00 olmak üzere çocuk tiyatroları, akşam saat 20.00’de yetişkin tiyatroları gösterilecek. Çarşamba gibi saat 11.00 Özbekistan Devlet Tiyatrolarının gösterisi olacak.  Bunun yanında farklı günlerde paneller olacak” dedi.

Öte yandan festivalin ilk günü nedeniyle milli mücadelenin sembolü olan Tülütabaklar tren garı önünden başlayarak Milli Kuvvetler Caddesi üzerinden Ali Hikmet Paşa Meydanına ulaştı. Yapılan yürüyüş kapsamında cadde üzerinden geçen ve kendilerini izleyen çocukları korkutan tülütabaklar birçok kişinin de yüzünü boyadı.

Yürüyüşü ilgi izlenirken çok sayıda vatandaş cep telefonlarıyla tülütabakların fotoğrafını çekti.

12 Mart tarihine kadar sürecek olan Uluslararası Altıeylül Tülütabak Tiyatro Festivali’ne ülke içinden Şanlıurfa, Diyarbakır, Bursa, Ankara, İstanbul ve İzmir Şehir Tiyatroları’nın oyuncuları ile birlikte Ege Tiyatrolar Birliği’ne üye 63 tiyatro temsilcisi ve Avrasya Tiyatrolar Birliği’nin temsilcileriyle başkanları da katılım sağlarken, ülke dışından ise Azerbaycan, Özbekistan ve Dağıstan Cumhuriyeti’nden değerli sanatçılar da yer alacak




KAYNAK: İHA