Balıkesir Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’nın hazırlık aşamasında olduğu yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile ilgili yaptığı açıklamada sağlık hizmetlerinin önemine vurgu yaptı.

Balıkesir Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’nın hazırlık aşamasında olduğu yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği taslağına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal medya, yazılı ve görsel basında yer alan paylaşımlardan yola çıkarak taslağın detaylarını değerlendiren Balıkesir Tabip Odası, bu düzenlemenin halk sağlığına ve hekimlerin çalışma koşullarına ciddi zararlar vereceği uyarısında bulundu.

Açıklamada, Türk Tabipleri Birliği’nin yıllardır savunduğu gibi birinci basamak sağlık hizmetlerinin, sağlık sisteminin temel taşı olduğu ve ülkenin sağlık alanındaki pek çok sorununun bu alana yeterli önemin verilmemesinden kaynaklandığı belirtildi. Balıkesir Tabip Odası, halkın eşit, ücretsiz, erişilebilir ve nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi için birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu bağlamda, Sağlık Bakanı ile yapılan önceki görüşmelerde bu yöndeki olumlu beklentilerin yeni yönetmelik taslağı ile hayal kırıklığına dönüştüğü vurgulandı.

YENİ YÖNETMELİK TASLAĞI ELEŞTİRİLDİ

Balıkesir Tabip Odası, yeni yönetmelik taslağının hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük haklarını iyileştirmek bir yana, mevcut sorunları daha da derinleştireceğini belirtti. Özellikle, halkın sağlığını doğrudan etkileyen koruyucu hekimlik uygulamalarına yönelik hiçbir yenilik getirmediği ifade edilen açıklamada, performans göstergesi olarak değerlendirilen lohusa takipleri gibi uygulamaların da taslakta yer almadığına dikkat çekildi.

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ İÇİN AYRILAN BÜTÇE KESİNTİLERİ ENDİŞE VERİCİ

Açıklamada, yeni aile sağlığı merkezleri (ASM) açılması için gereken kaynakların genel bütçeden değil, mevcut ASM’lere ayrılan sınırlı kaynaktan %12'ye varan kesintilerle sağlanmasının planlandığı belirtildi. Bu durumun, hekim başına düşen nüfusun ideal sayılara düşmesini imkânsız kılacağı vurgulandı. Taslakta, hekim başına düşen nüfusun ideal 1.500-2.000 aralığı yerine zımnen 3.000-3.500 olarak kabul edildiğine işaret edildi.

PERFORMANS KRİTERLERİ VE GELİR AZALMALARI

Balıkesir Tabip Odası, yönetmelik değişikliği ile getirilen karmaşık ve anlaşılması güç performans kriterlerinin, hekimlerin gelirlerinde artış yerine azalmaya yol açacağını belirtti. Verilen hizmetin kalitesinden ziyade hizmet sayısının esas alındığı, ulaşılması zor performans hedefleri ile gelir hesaplamalarının yapılacağı eleştirildi.

HASTA MEMNUNİYETİ VE NEGATİF PERFORMANS UYGULAMALARI

Taslağın, hekimleri zor durumda bırakacak çelişkiler barındırdığına dikkat çekilen açıklamada, “hasta memnuniyeti”nin hekimlerin iş güvencesi ve gelirleriyle ilişkilendirilmesinin sorunlu olduğu belirtildi. Özellikle, antibiyotik, mide koruyucu ve ağrı kesici reçeteleri gibi konularda negatif performans uygulamalarıyla hekimlerin hastalarıyla karşı karşıya getirildiği ifade edildi. Ayrıca, hasta sevklerinin azaltılması yönünde uygulanan negatif performans sistemi nedeniyle, sevk sayısındaki artışın gelir kesintisi ile sonuçlanacağı, buna karşın belli yaş gruplarındaki kişilerin sevk edilmesini zorunlu kılan Hasta Yönetim Platformu’nun kullanılmasının da çelişkili bir uygulama olduğu vurgulandı.

İŞ VE GELİR GÜVENCESİ TEHLİKEDE

Balıkesir Tabip Odası, yönetmelik taslağının hekimlerin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran maddeler içerdiğini belirtti. Açıklamada, bu taslağın hasta ve sağlık çalışanlarına zarar vermekten başka bir sonuç doğurmayacağı ifade edildi.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ VE SAĞLIK MESLEK ÖRGÜTLERİ İLE İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Açıklamanın sonunda, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, ASM sayısının hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılması, bina ve altyapıların devlet tarafından sağlanması, giderlerin genel bütçeden karşılanması gibi düzenlemelerin ülkenin insan ve maddi kaynakları ile rahatlıkla yapılabileceği vurgulandı. Ayrıca, emekliliğe yansıyacak şekilde yoksulluk sınırının en az iki katı maaş güvencesi sağlanmasının sağlık sistemindeki birçok sorunu çözebileceği belirtildi.

YÖNETMELİK TASLAĞININ GERİ ÇEKİLMESİ TALEBİ

Balıkesir Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’na yönetmelik taslağını acilen geri çekmesi çağrısında bulunarak, Türk Tabipleri Birliği ve ilgili sağlık meslek örgütleriyle iş birliği içinde, uzun yılların bilimsel birikimine dayanan birinci basamak sağlık hizmetleri ve koruyucu hekimlik uygulamalarının planlanmasını talep etti. Ayrıca, sağlıkta şiddeti önlemek, 5 dakikada hasta muayenesi yapılmasını öngören randevu sistemini iptal etmek ve hekimlerin çalışma koşullarını iyileştirmek için acil adımlar atılması gerektiği ifade edildi.

Balıkesir Tabip Odası, halkın sağlığı ve hekimlerin hakları için mücadeleye devam edeceğini belirterek, sağlık çalışanlarının güvenli ve mutlu bir çalışma ortamında hizmet vermesinin önemine vurgu yaptı.

 

HABER: BUSE ASLAN