Balıkesir’de sağlık çalışanları adil bir teşvik sistemi istedi. Türk Sağlık Sen Balıkesir Şube Başkanı Musa Bilal, sağlıkta liyakat, eşit işe eşit ücret ve adil bir teşvik sistemi sağlık çalışanlarının hakkı olduğunu söyledi.

Sağlık çalışanları dün Atatürk Şehir Hastanesi önünde bir araya gelerek yeni hükümetten beklentilerini ve sağlık çalışanlarının sorunlarını dile getirdiler. Burada konuşan Türk Sağlık Sen Balıkesir Şubesi Başkanı Musa Bilal, sağlık çalışanlarının taleplerini sıraladı.

Sağlık çalışanları arasındaki ücret dengesizliğine dikkat çeken Bilal, “Ücret dengesizlikleri giderilmeli, günümüz şartlarının gerisinde kalan tüm ödemeler arttırılmalıdır. Ücret politikasında tek kalem maaş sistemine geçilmelidir. Türk Sağlık-Sen olarak uzun zamandır Tek kalem maaş sisteminin ücret politikasının temeli olması gerektiğini savunuyoruz. Bu düzenlemenin bu tür durumları tamamen ortadan kaldıracağına da inanıyoruz. Yoğun bir çalışma temposu içerisinde olmalarına rağmen arkadaşlarımızın düşük katsayılar nedeniyle yaşadıkları bu mağduriyet giderilmelidir. Hastaneler arasında ciddi farklılar sonlandırılmalı, makul oranlarla hiçbir çalışanın emeği zayi edilmemelidir.” Şeklinde konuştu

 

“ŞUANKİ TEŞVİK SİSTEMİ ADİL DEĞİL”

 

Sözlerinin devamında şu anda kullanılan teşvik sisteminin hiç adil olmadığını ve düzeltilmesi gerektiğini belirten Başkan Bilal, sözlerine şu şekilde devam etti; “Başka şehirlerdeki aynı işi yapan personellerin aldıkları teşvik ödemelerinin yüzde 70 daha düşüğüne razı bırakılmak kabul edilebilir bir durum değildir. Örneğin en yakın emsal hastaneler Çiğli EA- Samatya EA-Çam ve Sakura - Etlik EA- Kayseri EA-Bursa şehir hastanesi olup dağıtılan tutar ve ek ödeme katsayısı hastanemizden çok yüksektir.

Balıkesir Şehir Hastanemizde görev yapan çalışanlarımızın aldıkları teşvik ödemelerin düşüklüğü nedeniyle yaşadıkları mağduriyetlerin çözülmesi, ekonomik olarak karşı karşıya kaldıkları haksızlığın giderilmesini istiyoruz. Şuan ki teşvik sistemi adil değildir. Çok acil düzeltilmelidir. Aksi halde çalışanların huzursuzluğu ve sıkıntıları çözülmemiş olacaktır. Bakanlığın Temmuz ayında çıkarmış olduğu teşvik ek ödeme sistemi hekim dışı diye nitelendirilen (hemşire-sağlık memuru- laborant-anestezi teknisyeni ve diğer) personelin gelirine hiçbir olumlu katkısı olmamıştır.”

 

 

“ADALET MUTLAKA TESİS EDİLMELİDİR”

 

Sözlerinin sonunda sağlık çalışanlarının ücretlerinin hak edilen seviye çıkarılması gerektiğini söylen Başkan Bilal, “Adaletsizlikleri ortadan kalkmış ve günümüz şartlarına uygun, genel kamu ücret politikası içerisinde adalet mutlaka tesis edilmelidir” dedi.

Başkan Bilal sözlerinin sonunda ise şu ifadeleri kullandı, “ Geçen yıl alınan ücretlerin aynısı 2023'te de dağıtılmış olup enflasyon oranında personelin ekonomik açıdan her geçen gün mağduriyeti artmaktadır. Tüm hastanelerde 24 saat kesintisiz kreş hizmeti verilmelidir. Sağlıkta atamalarda liyakat tesis edilmeli, orta ve alt düzey yöneticiler objektif bir sınavla atanmalıdır. Sağlıkta şiddeti önlemek için tüm sağlık kurum ve kuruluşları sıfır toleranslı alan ilan edilmelidir. Yeni atanan veya deprem nedeniyle yer değişikliği yapan personelin barınma sorunu çözülmelidir. Sağlık meslek mensuplarının sorumluluk ile yetkileri meslek kanunlarıyla belirlenmeli, tereddütler giderilmeli ve keyfi uygulamalar sonlandırılmalıdır. Planlı bir istihdam politikası ile atama bekleyen gençlerimizin talepleri karşılanmalıdır. Sağlık camiasının itibarının yeniden tesis edilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır. Ayrıca 2022 Nisan ayında Balıkesir genelinde yapılan promosyon ihalesi 18.600 TL 5 yıl olarak imzalanıp 1.yıl dolmadan enflasyona yenik düşmüştür. Bu anlaşmanın personelin lehine acilen revize edilmesi gerekmektedir. Sağlık çalışanlarının problemlerini çözmede mutlaka sosyal taraflarla iş birliği içerisinde hareket edilmeli, çalışanların istekleri dikkate alınmalıdır.”

 

HABER: AHMET ARZU