İnternet üzerinden usulsüz bir şekilde satılan kontakt lensler; birçok sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Optisyen Mustafa Pide; reçetesiz satılan kontakt lenslerin kornea enfeksiyonları, göz kuruluğu gibi hastalıklara sebep olabileceğine dikkat çekerek vatandaşlara reçetesiz, kontakt lens kullanmamalarını söyledi.

Son zamanlarda internette kontrolsüzce satılan kontakt lensler göz kaybına neden olabiliyor.

Kontakt lens satın alınırken, lensin total çapı, eğrilik yarıçapı, materyali, su içeriği, takış şeması gibi bilgilere ihtiyaç bulunduğu, sadece gözlük numarasıyla internetten kontakt lens almanın göz sağlığı açısından risk taşıdığını söyleyen Gülen Kontakt Sahibi Optisyen Mustafa Pide, kontakt lens almak isteyenleri uyardı.

Pide, kontakt lensin doktor kontrolünde verilmesi gerektiğini söyledi. Mustafa Pide: “Sağlık bakanlığı sadece reçete ile kontakt müesseselerinden lens satılmasına müsaade etmektedir. Fakat internet üzerinden de kaçak ve usulsüz şekilde lens satışı yapılmaktadır. Bu şekilde bilinçsizce temin edilen kontakt lensler birçok göz sorununu da beraberinde getirmektedir. Bu sorunları ortadan kaldırmak için öncelikle doktor kontrolünden geçmek gerekmektedir. Doktor kontrolünde göz bebeğinin çapı ve eğimi ölçüldükten sonra yazılan reçete ile kontakt müesseselerinden lensler temin edilmelidir. Gelişi güzel internet üzerinden alınan lensler gözün kornea tabakasına ve eğimine uygun olarak seçilememektedir. Bu durumda kornea enfeksiyonlarına neden olabilir.”

İNTERNETTEN ALINAN OPTİK LENSLER SAHTE OLABİLİR!

İnternet ortamında usulsüz bir şekilde satışı yapılan kontakt lenslerin sahte çıkma olasılığının olduğunu dile getiren Optisyen Mustafa Pide: “Ayrıca yine internet üzerinden alınan kontakt lenslerin sahte çıkma olasılığı da olabilir. Bu sahte lenslerde gözün kornea tabakasının nefes almamasına bağlı olarak farklı sorunlarda doğurabilir. Bunlardan en basiti olarak göz kuruluğunu örnek verebiliriz” dedi.

LENSLERİN BAKIMLARINA DİKKAT EDİN

Son olarak kontakt lens veya kozmetik amaçlı lens kullanan vatandaşlara, lenslerin bakımları hakkında tavsiyeler veren Optisyen Mustafa Pide, konuşmasını şöyle tamamladı: “Lens kullanımında dikkat etmemiz gereken bir başka durumda lenslerimizin bakımı ve temizliği. Lens bakımında ve temizliğinde kullanılan solüsyonları günlük olarak değiştirmemiz gerekmektedir. Ayrıca solüsyonun kullanım süresine de dikkat etmemiz gerekir. Kullanım süresi geçen solüsyonlar lensleri temizlemediğinde gözümüzde yine enfeksiyonlara yol açabilir. Yine kullanım ömrü biten solüsyon lensin yapısını ve özelliğini de bozabilir. Bu da gözün hava almamasına neden olabilir. Lenslerimizi takıp çıkarmadan önce kesinlikle ellerimizi güzelce yıkamamız gerekmektedir. Lenslerin günlük olarak takıp çıkarmaya da çok dikkat edilmelidir. Uzun sürede gözümüzden çıkarmadığımız lensler zamanla göz kuruluğuna ve göz bombesinde bozukluğa neden olabilir.”

HABER: BUSE ASLAN