Sonbaharın gelişiyle artan mevsimsel hastalıklara karşı uyarılarda bulunan Op. Dr. Fikret Şahin, vatandaşların sağlıklı kalmak için düzenli uyku ve dengeli beslenmeye özen göstermeleri gerektiğini vurguladı.

Yaz aylarının sona ermesi ve sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte birçok kişi hastalık şikayetiyle hastanelerin yolunu tutuyor. Gece ve gündüz arasındaki ısı farkının fazla olması sebebiyle mevsimsel hastalıkların arttığı bu dönemlerde Op. Dr. Fikret Şahin, vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.

Şahin, açıklamalarına ilk olarak hastalıkların oluşma sebebi ile başladı ve şöyle söyledi: “Artık yaz aylarının sonlarına yaklaşıyoruz. Gece ve gündüz arasındaki ısı farklarının fazla olması sebebiyle insanlar kendilerini yeteri kadar koruyamıyorlar. Özellikle akşam saatlerinde hava ısısının düşmesine bağlı olarak enfeksiyonlar oldukça artıyor. Bu dönemde en çok gribal enfeksiyonlarla, üst solunum yolu gibi hastalıklarla karşılaşıyoruz. Çocuklar özellikle toplu yaşam alanlarına başladıkları için sınıflarda bu hastalıkları birbirlerine bulaştırırlar. Geniz eti iltihaplanması, bademcik iltihaplanması, orta kulak enfeksiyonları ve sinüzit gibi şikayetleri çocuklarda çok fazla görüyoruz. Yetişkinlerde de boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve sinüzit durumları daha sık karşımıza çıkıyor.”

GRİP AŞISI İÇİN UYGUN BİR DÖNEM

Vatandaşlara hastalıklardan uzak, güçlü bir bağışıklık sistemi için grip aşısı yaptırmaları konusunda tavsiye veren Op. Dr. Fikret Şahin: “Yine bu dönemde polen yoğunluğu da artıyor. Alerjik hastalıklarda da bu dönemde artış görüyoruz. Özellikle kronik hastalığı olan kişilerin bu dönemlerde grip aşısı yaptırmasının önümüzdeki süreçte bağışıklıklarının daha kuvvetli olmasını sağlayacaktır. Bu dönem de grip aşısı yapılması için uygun bir dönemdir” dedi.

HER FIRSATTA ANTİBİYOTİĞE BAŞVURMAYIN

Öte yandan vatandaşlara her fırsatta antibiyotiğe başvurmamaları gerektiğini ifade eden Şahin: “Vücut direnci artırmak için: düzenli bir uykunun alınması, beslenmeye dikkat edilmesi, her şartta hemen antibiyotiğe başvurulmaması uygun olur. Hastalarımızın uzun süreli yüksek ateşi olması durumunda antibiyotik kullanmasını uygun görüyoruz. Eğer kişi, yeteri kadar uykusunu alır, beslenmesine ve hijyen kurallarına dikkat ederse bu gibi şikayetlerin çoğu kendisinde gerçekleşmeyecektir” diye söyledi.

HABER: BUSE ASLAN