Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü ve Balıkesir Üniversitesi iş birliğiyle meme kanseri farkındalığını artırmak amacıyla Susurluk’ta halk eğitimi düzenlendi. Programda kanserin riskleri, erken teşhis yöntemleri ve korunma yolları ele alındı.

1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı ve 15 Ekim Dünya Meme Sağlığı Günü kapsamında Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi ve Susurluk Belediyesi iş birliğiyle Susurluk Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezinde bir halk eğitimi programı düzenlendi. Etkinliğe Susurluk Kaymakamı Muammer Köken, Susurluk İlçe Sağlık Müdürü Dr. Evren Fatih Ocaktan, Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, kurum amirleri, kadın çalışanlar, öğrenciler ve halk yoğun ilgi gösterdi.

Eğitim programında Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Arzu Tuna ve Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Kaya ile Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi’nden Ebe Arife Gülden Namer, katılımcılara meme kanseri hakkında kapsamlı bilgi verdi. Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğuna dikkat çekilerek, her 8 kadından 1’inde bu hastalığın görülebileceği ifade edildi. Uzmanlar, meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı ve düzenli sağlık kontrollerinin önemini anlattı.

 

KORUNMA YOLLARI VE ERKEN TEŞHİS

Programda, meme kanseri riskini azaltmanın yolları da ele alındı. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkolden uzak durma gibi faktörlerin meme kanseri riskini azalttığı belirtildi. Ayrıca, emzirmenin meme kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu ifade edildi. Kadınlara, 20 yaşından itibaren ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapmaları ve 40 yaşından sonra iki yılda bir mamografi çektirmeleri gerektiği hatırlatıldı.

 

MOBİL SAĞLIK TIRI VE TARAMA HİZMETLERİ

Eğitimde ayrıca, Ekim ayı boyunca Susurluk’ta konuşlandırılan İl Sağlık Müdürlüğü’ne ait Mobil Sağlık Tırı’nın meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolorektal kanser taramaları için hizmet verdiği duyuruldu. Tarama yaş grubundaki kadınlar, bu tıra başvurarak ücretsiz kanser taramalarını yaptırabilecekleri gibi, Aile Sağlığı Merkezleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve KETEM birimlerine de başvurabilecekleri hatırlatıldı.

Öte yandan Susurluk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen eğitim sonunda katılımcılara broşürler dağıtılarak meme kanseri ile ilgili daha fazla bilgi verilerek son buldu.

 

 

HABER: BUSE ASLAN