CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Hürmüz Avcı, ülkelerde artan kadın cinayetleri ilgili yaptığı basın açıklamasında kadına yönelik şiddete tepki gösterdi. Genel Başkan Yardımcısı Avcı, cezaların caydırıcı olmadığını söyledi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Hürmüz Avcı, ülkelerde artan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olaylarına ilişkin bir açıklama yaptı. Avcı, son bir ayda 34 kadının cinayete kurban gittiğini ve bu kadınların çoğunluğunun eşleri veya eski eşleri tarafından öldürüldüğünü belirtti. Son olarak 19 yaşındaki İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'in yaşamlarını yitirdiğini vurgulayan Avcı, insanların çocuklarının da geleceği kararttıklarını ifade etti.  

 

“ŞİDDETİ, NORMALLEŞTİRMEYE ÇALIŞAN SÖYLEMLERE SON VERİLMELİ”

 

Kadınların korunması için elde edilen parayı yetersiz tutan Genel Başkan Yardımcısı Avcı, cezaların caydırıcı olmaktan uzak olduğunu söyledi. Şiddetli şekilde normalleştiren söylemlerden vazgeçmeyi savunarak, kadınların yaşam aralığı aralığını caydırıcı politikaların yaratılmasının siyasi bir zorunlu olduğuna dikkat çeken Avcı; “Kadınların korunması için yeterli ve gerekli tedbirlerin alınmadığı, alınan tedbirlerin yetersiz kaldığını, cezaların caydırıcılıktan uzak olduğunu görüyoruz. Şiddeti, normalleştirmeye çalışan söylemlere son verilmeli, toplumun kadına bakış açısını değiştirecek söylemler geliştirilmeli, kadınları her türlü   şiddete karşı koruyabilmek ve en temel hak olan yaşam hakkını sağlamak, istismarı önlemeye yönelik caydırıcı politikalar üretmek siyasi iradenin başlıca görevi olmalıdır” şeklinde konuştu.

 

“ÜLKEDE MUTLU KADINLARIN HİKAYELERİNİ GÖRMEK İSTİYORUZ”

 

CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Hürmüz Avcı, Türkiye'nin 1985'te imzaladığı Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi'ne (CEDAW) dikkat edilmeden, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının ardından 6284 sayılı kanunun ve imzalanan uluslararası sözleşmelerin dikkate alınmasının önemine değindi. Avcı, şiddet haberlerinin yerine mutlu ve başarılı kadın hikayelerinin yer aldığı bir toplumda gördüklerini belirterek; “Ülkede artık, öldürülen, şiddete ve istismara uğrayan kadın haberleri değil, mutlu, başarılı kadın hikayelerinin yer aldığı haberleri görmek istiyoruz. Ölümün değil, yaşamın yanındayız" diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

HABER: BUSE ASLAN