ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna ve Orta Doğu’daki gelişmeleri ele almak üzere Almanya’ya resmi ziyaret düzenleyecek.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna ve Orta Doğu’daki gelişmeleri ele almak üzere Almanya’ya resmi ziyaret düzenleyecek.
ABD Başkanı Joe Biden, ertelenen Almanya’ya ziyaretini bu hafta gerçekleştirecek. Biden, ziyareti sırasında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını ele alacak. Akşam saatlerinde başkent Berlin’e ulaşması beklenen Biden, yarın resmi temaslarına başlayacak. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek olan Biden, günün ilerleyen saatlerinde ise Avrupa dörtlüsü olarak anılan Fransa, Almanya, İtalya ve Birleşik Krallık liderleri ile görüşecek.
ABD Başkanı Biden, Almanya’daki ABD Ramstein Hava Üssü’nde geçen hafta düzenlenmesi planlanan Ukrayna’nın askeri destekçileriyle geniş kapsamlı toplantı için yapacağı ziyareti ülkeyi vuran Milton Kasırgası nedeniyle iptal etmişti. Ziyaretin ABD başkanı tarafından yaklaşık 40 yıl sonra yapılacak ilk 3 günlük ziyaret olması bekleniyordu. Biden’ın ziyareti, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in dün parlamentoda 5 maddelik 'Zafer Planı'nı açıklamasının ardından geldi.

Zelenskiy 'Zafer Planı'nı açıklamıştı
Zelenskiy’nin dün açıkladığı 5 maddelik 'Zafer Planı', Kiev’in NATO’ya katılması için şartsız davet edilmesini, Ukrayna’da nükleer olmayan stratejik bir caydırıcılık paketi oluşturulmasını, aynı zamanda Avrupa’daki bazı ABD güçlerinin yerini Ukrayna birliklerinin almasını ve Kiev’in müttefikleri arasında ortak savunma ve kritik Ukrayna kaynaklarının kullanımı konusunda bir anlaşma yapılmasını öngörüyor. Maddeleri tek tek açıklayan Zelenskiy, 'İlk madde NATO’ya davet. İkinci madde savunma. Zafer Planı’nın üçüncü maddesi caydırıcılıkla ilgili. Dördüncü madde stratejik ekonomik potansiyel. Beşinci madde savaş sonrası dönem için tasarlanmıştır' ifadelerini kullanmış, ancak beşinci maddenin içeriğine dair bilgi vermemişti.


KAYNAK: İHA