Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar: “Enerjide Türkiye'yi bağımsız kılma yolunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltma, cari açığını düzeltme ekonomisini bu anlamda çok daha güçlü hale getirecek adımları kararlılıkla atmaya devam ediyoruz” dedi.

Çeşitli temas, ziyaret ve açılışlar için Balıkesir’e gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, düzenlediği basın toplantısıyla ülke ve Balıkesir gündemini değerlendirdi. AK Parti hükümetinin enerji yatırımında yaptığı yatırımlar hakkında sayısal bilgiler veren Bakan Bayraktar; Enerjide Türkiye'yi bağımsız kılma yolunda çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Bakan Bayraktar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Elbette Balıkesir Türkiye'nin enerjisine enerji katan önemli şehirlerimizden bir tanesi. Biz enerjide Türkiye'yi bağımsız kılma yolunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltma, cari açığını düzeltme ekonomisini bu anlamda çok daha güçlü hale getirecek adımları kararlılıkla atmaya devam ediyoruz.

Maalesef ülkemizin cari açık sorunu, dışa bağımlık enerjideki dışa bağımlık sorunu, enerjide ödediğimiz ithalat kalemi oldukça büyük. Dolayısıyla biz yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı en hızlı şekilde ekonomimize kazandırma hedefiyle çalışıyoruz.

Bu anlamda Balıkesir çok mümbit, çok bereketli bir toprak, çok önemli bir ilimiz. Zira burada biz yol boyunca da biz de gördük. Sizler de şahit oldunuz. Burada dışarıdan gelen arkadaşlarımız hemen her yerde 1500 megavatta yakın kurulu rüzgar kapasitesine sahip bir ilimiz. Onun dışında bandırmadaki doğal gaz çevrim santralimizde yaklaşık 3500 megavatlık bir kurulu güce sahip.

Yani Türkiye'nin enerjisinin yaklaşık yüzde üç buçuğu Balıkesir'de kurulu güç olarak bulunmakta ve özellikle bunun içerisinde elbette yenilenebilirin olması rüzgarın yanında güneş santrallerinin 300 megavata yakın güneş santralinin olması, biyokütle santralinin olması hakikaten bizim enerjimize adeta Balıkesir enerji katıyor. Temiz enerjiye bu anlamda destek veriyor. Bizim yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı azami ölçüde devreye alma hedefimiz. Enerjide bizi bağımsız kılma hedefimiz yolunda. Elbette ki yenilenebilir enerji ama bunun dışında petrol ve doğal gaz fevkalade önemli.

 

“GABAR’DA GÜNDE 47 BİN VARİL

ÜRETİM YAPIYORUZ”

Malumunuz Gabar’da Türkiye'nin kaliteli petrolünü en yüksek miktarda günde bugün itibariyle 47 bin varili aşmış bir şekilde üretiyoruz. Geçmişte gidilemeyen, girilemez denilen coğrafyalarda ülkemizi hep yıllarca adeta o bölgeye sokulmamak için terörle engellenmiş coğrafyalarda bugün 3 bin yakın gencimize istihdam sağlayan Türkiye'nin en önemli projelerinden birisi hayata geçiyor. 2020 yılında pandeminin ortasında Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük 2020 içinde denizlerdeki dünyadaki en büyük keşfi yaparak biliyorsunuz Sakarya gaz sahasında doğal gaz keşfetmiştik.

Bu yapılamaz, aranamaz dediler. Çok şükür o gazı biz aradık. Karadeniz'de deniz derinliğinin 2100 metre olduğu iki kilometreden fazla deniz derinliğinin olduğu bir lokasyonda kıyıdan 170 kilometre mesafeden taşıdık ve bugün evlerimizde yaklaşık iki nokta altı milyon hanede doğal gaz kullanılır hale geldi. Dolayısıyla hamdolsun 6 milyon metreküp günlük üretimle her geçen gün artan üretimle o sahayı çalıştırıyoruz, o sahadan üretim sağlıyoruz. Hedefimiz büyük zira ülkemizin ihtiyaçları büyük. Türkiye'nin doğal gaz talebi her geçen gün hem evlerde hem ticaret hanelerde hem sanayide hem elektrik üretiminde artıyor. Dolayısıyla üretimimizi hızlı bir şekilde artırma hedefiyle yürüyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta sonuna doğru Karadeniz'deki üretimimizi iki katına çıkaracak yeni bir deniz üssü güzel üretim platform üssünü de ülkemize gelmiş olacak.

Çanakkale'den gelecek ve önümüzdeki yıl içerisinde 2026 yılı içerisinde de oradan üretime başlamış olacak. Aktivasyon işlemleri bittikten sonra.”

 

HABER: SERMİN ASLAN