Balıkesir Şoförler Odası Başkanı Rıza Tekin ile Balıkesir Taşıcılar, Nakliyeciler Kooperatifi Başkanı Erol Çetin, ulaşım sektöründe faaliyet gösteren esnaf için ticari araçlarda bir defaya mahsus ÖTV indirimi yapılmasını istedi.

2023 seçimlerine kısa bir süre kala iktidardan taleplerde artmaya başladı. 7 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe giren ve 30 Haziran 2019 tarihinde son bulan ticari araçlardaki ÖTV indiriminin yeniden gelmesi için başta taksi, minibüs, otobüs ve nakliye işi yapan kamyon sahipleri araçlarını yenilemek için ÖTV indirimini bekliyor.

Balıkesir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Rıza Tekin ile S.S. Balıkesir Taşıcılar, Nakliyeciler Kooperatifi Başkanı Erol Çetin, ülke genelinde binlerce ticari araç sahibinin araçlarını yenilemek için bu indirimin yeniden getirilmesini beklediklerini söyledi.

 

"ÖTV'DE MATRAH GÜNCELLEMESİ YAPILMALI"

Sektörde faaliyet gösteren esnaf için ticari araçlarda bir defaya mahsus ÖTV ve hatta KDV indirimi yapılmasını talep eden Başkan Tekin, şunları kaydetti: “Bundan birkaç yıl önce 240 bin liraya aldığımız ticari araçlarımız 800 bin TL oldu. Ticari araç sahipleri hükümetten 2016 yılında olduğu gibi bir kereye mahsus ÖTV ve KDV indirimi yapmasını istiyor” dedi.

Tekin, ayrıca araç fiyatlarının yükselmesi sebebiyle son dönemde zorunlu trafik sigortası ve kasko primlerinde aşırı yükseliş yaşandığına dikkati çekerek; “ÖTV matrahı güncellenmediği için araçların ÖTV oranları ve dolayısıyla satış fiyatları 3 kat arttı. Sigortasızlığın önüne geçmek ve piyasaların canlanması için bir defaya mahsus ÖTV oranları sıfırlanmalı ve yine ÖTV oranlarının eski seviyesine dönmesi için matrah güncellemesi yapılmalı” dedi.

 

ARAÇLARIMIZ YIPRANDI, KREDİ KOLAYLIĞI SAĞLANMALI

S.S. Balıkesir Taşıcılar, Nakliyeciler Kooperatifi Başkanı Erol Çetin de kamyoncu esnafı içinde aracı eskiyen ve yıpranan birçok kişi var. Bu arkadaşlarımız araçlarını yenilemek istiyor ne var ki daha önce 900 bin TL olan araçlar şimdi 1 milyon 800 bin TL’ye kadar yükseldi. Bu araçları alabilmemiz için ÖTV indirimi gelmeli ayrıca bankalar ticari araçlar sahiplerine kredi kolaylığı sağlamalı. Günümüzde kredisiz araç yenilemek çok zor. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi’nde (KDV) indirim yapılmasını talebi her geçen gün artıyor” dedi.

 

BENZİNE İKİ HAFTADA ÜÇ İNDİRİM!

Öte yandan petrol fiyatlarının geçen hafta yüzde 9’a yakın değer kaybetmesi, benzinde indirimleri beraberinde getirdi. Benzinin litre fiyatına 17 Kasım Perşembe günü 77 kuruş ve 19 Kasım Cumartesi günü 75 kuruş indirim gelmişti. Sektör kaynaklarının verdiği bilgiye göre, benzinin litre fiyatına 1 lira 16 kuruş daha gerileyecek.

Balıkesir Şoförler Odası Başkanı Rıza Tekin ile Balıkesir Taşıcılar, Nakliyeciler Kooperatifi Başkanı Erol Çetin ise benzindeki indirimin sevindirici olmasına rağmen yeterli olmadığını ifade ettiler. İki Başkan indirimim motorininde de olması gerektiğini ve devam etmesi gerektiğini söylediler.




KAYNAK: İHA