Memur emekçisine yapılan yüzde 30’luk zammın ardından iş bırakma eylemi yaparak Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda basın açıklaması düzenleyen Eğitim-İş Balıkesir Şube Başkanı Serap Müjdeci Gökgün: “Emekçinin alın terini pazarlık masalarında 3 kuruşa satarak kendine konfor alanı yaratan sarı sendikacılara inat sendikacılık nasıl yapılır göstereceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı kabine toplantısı sonrası memura yüzde 30’luk zam yapıldığını duyurmuştu. Zammın duyurulmasının ardından muhalefet sendikalar, oranların enflasyona göre düşük kaldığını belirterek daha yüksek bir zam için iş bırakma eylemi yaparak basın açıklaması yaptılar.

Balıkesir’de Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu çatısı altında bulunan Eğitim-İş Balıkesir Şubesi ile Genel Sağlık-İş Balıkesir Temsilciliği tarafından dün, Ali Hikmet Paşa meydanında basın açıklaması düzenlendi. Yapılan basın açıklamasında sendikalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı yüzde 30’luk zamma itiraz ederek daha fazla zam istediler.

BU ZAM EMEĞİMİZE HAKARET”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yüzde 30’luk zammın müjde gibi duyurulmasının emeklerine hakaret, gerçeklere ihanet olduğunu belirterek sözlerine başlayan Eğitim İş Balıkesir Şube Başkanı Serap Müjdeci Gökgün: “Yanlış ekonomi politikaları halkı değil, rantı düşünerek alınan kararlar ile ülkeyi derin bir ekonomik krizin ortasına getiren Ak Parti iktidarı; açıkladığı trajikomik zam oranıyla kamu emekçisini sefalete terk ettiğini resmiyete kavuşturmuştur. Tarafsız ve şeffaf bir devlet kurumundan çok Ak Parti’nin rakamlarla oynama şirketi gibi çalışan TÜİK’in marketlerdeki etiketlerin her gece değiştiği bu ağır enflasyon ortamında son 6 ayın enflasyonunu yüzde 15 olarak açıklamasıyla başlayan tiyatro bu gerçek dışı rakam baz alınarak kamu emekçisine ve emekliye adına zam bile denilemeyecek ücret artışının reva görülmesiyle son bulmuştur. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve müjde olarak duyurduğu yüzde 30’luk artış, kelimenin tam anlamıyla emeğimize hakaret, gerçeklere ihanettir” dedi.

FATURALAR MAAŞIN 3’TE 1’İNİ GÖTÜRÜYOR

Öte yandan yapılan özelleştirmeler ile birlikte her ay faturaların kontrolsüzce kabardığına değinen Başkan Gökgün, kamu emekçisini aldığı maaşın 3’te 1’inin her ay faturalara gittiği belirterek şöyle devam etti: “Motorlu Taşıtlar Vergisi ile Emlak Vergisi’ni yüzde 61, birçok ceza ve vergiyi belirleyen yeniden değerlendirme oranı yüzde 123, asgari ücret yüzde 54 artarken; zaten ağır bir geçim sıkıntısı içerisindeki kamu emekçisine verilen yüzde 30 ücret artışına müjde diyebilmek için gerçeklikten kopmak gerekir. Ülke genelinde kira ortalaması 6 bin 500 lira olmuştur. Ailelerin en çok tükettiği, insan sağlığı için şart olan 64 gıda maddesi 2022 Aralık ayında geçtiğimiz yıla göre yüzde 137 zamlandı. 2022’de aylık ortalama gıda fiyatları yüzde 150 artmıştır. Özelleştirmeler ile beraber her ay kontrolsüzce kabaran faturalar kamu emekçisinin maaşının neredeyse 3’te 1’ini tüketmektedir. Soruyoruz: TÜİK hangi ülkede yaşıyor? Bu enflasyon oranları hangi market fiyatlarına göre, hangi faturalara bakarak belirleniyor. TÜİK’in açıkladığı gerçek dışı enflasyon oranlarının yarısından bile az olan ücret artışına müjde derken, aklımızla alay ederken hiç mi vicdanınız sızlamıyor?”

KAMU EMEKÇİLERİ BU HAKARETİ KABUL ETMEYECEK!”

Sözlerinin devamında Başkan Gökgün, açıklanan bu zamları kabul etmediklerini ifade ederek istedikleri zam oranlarını alana kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurdu. Başkan Gökgün: “Üstelik bir hitabet makyajıyla kapatmaya çalışsalar da bu açıklanan rakamın yaklaşık yüzde 16’sı zam değil enflasyon farkıdır. Devlette çalışmak hiç bu kadar değersiz ve emek ziyanı bir hale getirilmemişti. Kamu emekçisinin alın teri hiç bu kadar hiçe sayılmamış, aklı ile hiç bu kadar alay edilmemişti. Her zaman emeğin oluru için mücadele eden Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz ki: kamu emekçileri bu hakareti kabul etmeyecektir. Emeğimizi bu kadar değersizleştiren, bize sefaleti hak görenleri de, bu rezil tabloda emeği büyük olan, büyük utançtan başlarını öne eğecekleri yerde Erdoğan’ın konuşmalarını büyü bir coşkuyla avuçları kızarıncaya kadar alkışlayan sarı sendika yöneticilerini de asla unutmayacağız. Cumhurbaşkanının müjde konuşmasında tek bir doğru yer vardı. Sendikacılık, salt ücret pazarlığı yapmak değildir. İster kamu, ister özel sektör olsun emekçinin hukukunu savunmaktır. Sendikalar da hak ve adalet mücadelesinin en ön safında yer alır. Bu söze katılıyoruz ve tam da bunu yapacağız. Her zaman eğitim emekçisinin maddi manevi tüm hak ve sorumlulukları için mücadele eden Eğitim-İş olarak kamuda çalışıyor olmanın her anlamda bu kadar değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Birleşik Kamu İş Konfederasyonumuz çatısı altında mücadele yoldaşlarımız olan sendikalarla birlikte Cumhurbaşkanının altını çizdiği gibi hak, hukuk, adalet mücadelesi vereceğiz. Bu hakareti ve sefaleti reddedeceğiz” diye konuştu.

BAŞKAN GÖKGÜN, SENDİKACILIK NASIL YAPILIR GÖSTERECEK

Başkan Gökgün, sözlerine son vermeden önce iktidar yanlısı sendikalara seslenerek emekçinin alın terini pazarlık masalarında 3 kuruşa satarak kendine konfor alanı yaratan sarı sendikalara, sendikacılığın nasıl yapıldığını göstereceğini söyledi ve sözlerini şöyle tamamladı: “Emekçinin alın terini pazarlık masalarında 3 kuruşa satarak kendine konfor alanı yaratan sarı sendikacılara inat sendikacılık nasıl yapılır, hak nasıl aranır, emeğin haysiyeti nasıl korunur göstereceğiz. 12 Ocak 2023 tarihinde üretimden gelen gücümüzü kullanarak bugün iş bıraktık. İnsanlık onuruna yakışır bir ücret artışı sağlanana kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz.”

YÜZDE 30’LUK SADAKA ZAMMINI KABUL ETMİYORUZ”

Yapılan basın açıklamasında Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Balıkesir İş Başkanı ve aynı zamanda Genel Sağlık-İş Balıkesir İl Temsilcisi Hüseyin Gündoğdu ise yapılan bu yüzde 30’luk sadaka zammını kabul etmediklerini belirterek yüzde 100’lük bir zam yapılmasını talep etti. Başkan Gündoğdu: “TÜİK’in açıkladığı enflasyon yıl olarak yüzde 64, diğer gerçek enflasyon oranlarını açıklayan ENAG gibi kurumlar ise yüzde 164 diyor. Bizlere verilen yüzde 30 sadaka zammını kabul etmiyoruz. Hakkımız olan ve geri kalan yüzde 100’lük zammın en kısa sürede verilmesi için sahalardayız. Bu haklarımızı alıncaya kadar meydanlarda olmaya devam edeceğiz” dedi.




KAYNAK: İHA