Balıkesir ihracat atağına kalkıyor. Bu sürece destek olan Balıkesir Ticaret Odası (BTO), ev sahipliğinde ‘Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli Tanıtım ve Bilgilendirme Programı’ gerçekleştirildi.

Balıkesir Ticaret Odası, ev sahipliğinde yapılan ‘Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli Tanıtım ve Bilgilendirme Programı’nda Balıkesir iş dünyasına ihracat destekleri anlatıldı.

Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Barış Aydın Meclis Toplantı Salonunda yapılan etkinlikte açılış konuşmasını yapan BTO Başkanı Rahmi Kula, üyelerinin ihracat yapmalarına yeni pazarlar bulmalarına yardımcı olmak maksadıyla bu programları düzenlediklerini söyledi.

Balıkesir’in her geçen gün gelişerek büyüdüğüne dikkat çeken Kula, iş dünyasının 2023 yılından son derece umutlu olduğunu ifade etti. Başkan Kula sözlerini şu şekilde sürdürdü: “

Odamızın stratejik hedeflerinden birisi de üyelerimizin ihracatlarını geliştirmesidir. Bunu geliştirmek adına da birçok üyemizin yurt içi fuarlarına ücretsiz olarak katılmalarını sağladık. Valiliğimizin koordinasyonunda odalarımız ve borsalarımız ilimizin gelişmesine yönelik birçok fuar, etkinlik ve projeye birlikte imza atıyoruz.

Üyelerimizin uluslararası ticaretinin gelişmesine yönelik projelerimizin en önemlilerinden birisi de Balıkesir ili makine ve metal sektörünün ulusal rekabet yeteneğinin artırılması ve ihracatının desteklenmesi projesidir. Proje kapsamında tespit edilen ve sektörün hedef Pazar ülkelerinden biri olan Cezayir’e gerçekleştirmiş olduğumuz ikili iş görüşmeler heyeti gerek kamu gerekse iş adamları düzeyinde çok başarılı geçmiştir. 2-5 Aralık tarihlerinde gerçekleşen faaliyetimize 13 firmamızdan 20 katılımcı ile Cezayir’de yer almıştır. Yurt dışı projemiz kapsamında birçok ihracatçımız ikili iş görüşmelerine başlamış, 5 ihracatçımız ihracat yapma noktasına gelmiş, 1 firmamız da Cezayir’e ilk ihracatını gerçekleştirmiştir.

Pandeminin etkilerinin azalmasıyla birlikte 2023 yılında gıda, tarım ve hayvancılık, otomotiv, makine ve metal gibi sektörler başta olmak üzere birçok sektör ile fuar katılımları ve sektör ticaret heyetleri programları düzenlemeyi planlıyoruz.”

 

EXİMBANK MÜJDESİ

Konuşmasında EXİMBANK’ın Balıkesir ofisinin açılacağı müjdesini de veren Başkan Kula; sözlerini şöyle devam etti; “5 Kasım’da Balıkesir’i ziyaret eden Ticaret Bakanımız Mehmet Muş bizlere EXİMBANK Balıkesir Ofisinin açılma müjdesini verdiler. EXİMBANK Balıkesir ofisinin 1 Nisan 2023 tarihinde faaliyete başlayacak olmasının sevincini yaşıyoruz. EXİMBANK’ın Balıkesir’de olması bölgedeki ihracatçılarımızı olumlu etkileyecek ve ivme kazandıracaktır. Yatırımcıların bölgemizi tercih etmesini sağlayacaktır. Bu vesileyle EXİMBANK’ın ilimize hayırlı olmasını tekrardan diliyorum. Ayrıca Balıkesirli firmaların artan dış ticaret işlemlerinin hızlı ve etkili bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla 20 Mayıs 2022 tarihinden bu yana Balıkesir Gümrük Müdürlüğü faaliyete başlamıştır. Gümrük Müdürlüğümüzün Şubat 2023 tarihinden itibaren kendi hizmet binasında faaliyete geçeceğini de buradan duyurmak isterim.

Bugün gerçekleştireceğimiz programla birlikte ben bizleri kırmayarak buraya gelen kıymetli genel müdürlerimize çok teşekkür ediyorum. Bu motivasyonla, yeni desteklerle, yeni öğreneceğimiz bilgilerle inşallah Balıkesir’i çok daha iyi yerlere getireceğiz. Biz odalar ve borsalar olarak da her zaman Balıkesir’in ileriye gitmesi için çalışmalarımıza devam edeceğimizi ve şehrimizi daha iyi yerlere getireceğimizi ifade etmek istiyorum.”

 

 

DEVLET DESTEKLİYORKEN İHRACAT YAPIN!

Programda daha sonra konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Türkiye’nin içinde bulunduğu bu süreçte iş dünyasının yapması gerekenleri sıraladı. Risk almak ve üretmenin öneme dikkat çeken Başkan Yılmaz, konuşmasında özetle şunları dile getirdi: “Ticarette eğer ihracat yapmıyorsanız aslında gerçek manada büyük ticaret yapıyorsunuz demeniz çok zor. İhracat yapmak lazım. Balıkesir’de şu anda yaptığımız son çalışmalarla zemini hazırladık. Yani bugün Güney Marmara dediğimiz yerde her yerde OSB’ler açıyoruz. OSB’lerdeki teşviklerin miktarını artırmaya çalışıyoruz. Finansal ulaşımı kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Sağ olsun bakanımız Mehmet Muş bize müjdeli biri haber verdi. Bir sene sonra başlayacak işi bir sene önce çekerek buraya geldiğinde EXİMBANK Ofisini Balıkesir’e açalım, sizdeki büyüme ışıltısı göz kamaştırıcı, madem öyle bir talebiniz var yapalım dedi. Bize düşen görev kaygısız olmaktan vaz geçmek. El eli yıkar, el yüzü yıkar, bir araya gelmek, piyasayı takip etmek, uluslararası fuarlara katılmak, risk almak, üretmek ve satmak. Balıkesir’in genel bir kabuğunu kırmak gibi bir havası var. Bugün Marmara OSB’de yerimiz kalmadı. Bugün Balıkesir merkezdeki 2 OSB’yi birleştirdik Balıkesir OSB yaptık ve şu anda 1453 hektar alanda satılmadık yer kalmadı. Üçüncü etabı da inşallah acil kamulaştırmayla Balıkesir yatırımcısına hizmete sunmaya hazırlanıyoruz. Bunlar yapılırken kaygısız ve dertsiz olanların ticareti devam eder ama büyüyen ekonomi içerisinde belirli bir süre sonra evrilmeyen devrilir. Yani her arkadaşımızın bu işimi nasıl geliştirebilirim, crossmarketing nasıl yapabilirim, devletin verdiği teşviklerden nasıl yararlanırım, kime ne satarım demesi lazım. İşi üretmeniz önemli değil, kazanılır olması önemlidir. Satacağınız yer belli olduktan sonra üretmek kolay. Önce dışarıya çıkıp biz ne üretirsek satarızı çok iyi analiz yapıp imkanları ve potansiyeli, insan ve finans kaynağını, zamanı, rekabetçi ortamı nasıl kullanırız onu çok iyi tespit etmek gerekiyor. Ben Balıkesir’in inancı gittikçe artan bir şehir olarak düşünüyorum. Çünkü çok farklı noktalardaki arkadaşların artık ihracata yöneldiğini görüyorum. Hizmet sektöründe olan arkadaşlar bir bakıyorum ihracat yapmak için fuarlara gitmeye başladılar. Biz Balıkesir yerel yönetimcileri, mülki yöneticiler üretmek ve satmak isteyen herkesin arkasındayız. Engelleyen değil destekleyen bir hükümetimiz var ve her alanda ön açan bakanlığımız var. İnşallah bugün ufuk açan, teşvik yapan, herkesin şirketine geri döndüğünde biz ihracatı neden düşünmemişiz, bu kadar imkanı devlet verirken niye ıskalamışız diye kendi ekipleriyle toplantı yaptığı gün ve günleri geçiririz.”

Protokol konuşmalarının ardından programa katılan konuşmacılar Balıkesir iş dünyasına ihracatın püf noktalarını ve ihracat desteklerini anlattılar.




KAYNAK: İHA