Son dönemde vatandaşların muhtarları gereksiz görmesi muhtarlar tarafından tepki aldı. Balıkesirli muhtarlar, devlet ile halk arasında iletişimi kuran muhtarlık müessesinin önemine değinerek muhtarların mahallenin gözü kulağı olduğunu söylediler.
Son dönemde muhtarlara karşı oluşan tepkilere muhtarlardan yanıt geldi. Vatandaşların muhtarları gereksiz görmesine tepki gösteren muhtarlar; yaptıkları işleri ve muhtarlıkların neden önemli olduklarını anlattı.
Birlik Gazetesi olarak konu ile ilgili Toygar, Kuva-i Milliye, Adnan Menderes ve Eski Kuyumcular Mahalle Muhtarlarının görüşlerini aldık. Muhtarlar, vatandaşların yorumlarına, yaptıkları çalışmalara ve mahallelerinin sorunlarına değindi.
MUHTAR OLARAK SEÇİLDİM, GEREKENİ YAPMAK İSTİYORUM
2024 yerel seçimlerinde açık ara bir farkla yeniden Toygar Mahalle Muhtarı olarak seçilen Osman Köse, mazbatayı devralmasının üzerinden 5 ay geçti. Geçen bu süre zarfındaki çalışmalarından bahseden Muhtar Köse: “2024 yerel seçimlerinden mahallemizin teveccühüyle çıktık. 5 rakip yarıştık. Bu seçimde de açık ara bir farkla yeniden muhtar olarak seçildim. Bunun gereğini de tabii ki yapmak istiyoruz. Ama yerel seçimlerden bu yana işlerimiz biraz ağır gidiyor. Belediyedeki yönetimin değişmesi ve işlerin henüz tam anlamıyla yoluna oturmaması nedeniyle şuanda bizim işlerimiz de biraz ağır gidiyor. İnşallah düzelecek. BASKİ konusunda da sadece ben değil, birçok muhtar ciddi sıkıntılar yaşıyor. Her yer bir anda patlamaya başladı. Bununla ilgili biraz sorunlarımız oluyor. Diğer işlerimiz de rayında gidiyor” dedi.
TOYGAR’IN SORUNU ULAŞIM
Öte yandan mahallenin eksikliklerine de değinen Muhtar Köse: “Toygar Mahallesi’nin en büyük sıkıntısı bana göre ulaşım. Mahallemizdeki ev kiralarının ucuz olması nedeniyle vatandaşlar bu bölgeye gelmeye başladı. Şuanda boş ev bulmak pek mümkün değil. Bu mahallemizin nüfusuna göre de buraya ulaşım çok az. Dolmuş taksiler, minibüs ve otobüsler mahallemizdeki birçok noktaya gitmiyor. Genellikle anayollarda geçiyorlar. Vatandaşlarımız da bu konudan rahatsız. Pazar eksiğimiz de var. Mahallemizin Sefaköy mevkiine daha önceden bir pazar yeri sözü verilmiş ama yapılmamış. Geçtiğimiz dönemden beri uğraşıyoruz. Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık da bu pazar yerinin yapılması sözünü verdi. İnşallah mahallemize bunu kazandıracağız” diye söyledi.
BÜYÜK MAHALLELERDE MUHTAR ŞART
Nüfus yoğunluğu fazla olan mahallelerde muhtarların muhakkak olması gerektiğini de dile getiren Muhtar Köse: “Muhtarlık çok eskiden beri gelen bir gelenek aslında. Muhtarlıklar bence olmalı. Bugün mahallede en ufak ihtiyaç sahibini dışarıdan gelen birisi bilemez. Biz bunları biliyoruz. Vatandaş, kurbanda bir pay dağıtacağı zaman, ihtiyaç sahiplerine yardım yapacağı zaman bize geliyor. Bana göre mahalle muhtarı: devlete en yakın bir kurum. Özellikle bizim gibi büyük mahallelerde muhtarın olması gerekiyor. Muhtarların bence biraz daha yetkilerinin fazlalaştırılması gerekiyor. Yani belediyenin yaptığı işlerin bir kısmının bize verilmesi gerekiyor. İş yükümüz aslında biraz daha artırılsa iyi olur” ifadelerine yer verdi.
MUHTARLAR GEREKSİZ DİYE BİR OLAY YOK
Vatandaşların muhtarları gereksiz bulmasına yanıt veren Eski Kuyumcular Mahalle Muhtarı Ali Birol Küçükoğlu; babasının da geçtiğimiz dönemde muhtar olması nedeniyle mahallenin her sorununu bildiğini söyledi. Muhtar Küçükoğlu: “Muhtarlığı, rahmetli babam Abdullah Küçükoğlu’ndan devraldım. O bize el verdi tabiri caizse. Aşağı yukarı 30 yıldan beridir bu camianın içerisindeyiz. Vatandaşlarımız da bu sebeple muhtarlık koltuğunu bana emanet ettiler. Muhtarlar gereksiz diye bir olay yok. Mahalledeki her şeyi biliyorum. Postacıya, vatandaşa yardımcı oluyorum. Çünkü bu mahallede ben yaşıyorum. Biraz önce bana bir vatandaşımız yardım gelmedi diye telefon açtı. Ben de birkaç kişiyi arayarak bu durumu anlattım. Yardım gelmezse ben bunları kendi cebimden karşılıyorum. Halkımız, muhtarım senden Allah razı olsun diyor. Muhtarları devlet büyüğü olarak görüyorlar. Onun dışında çarşı esnafımızı da ziyaret eder, her sabah onlardan alışveriş yaparım. Bu sayede de muhtar olarak aldığımız maaş yine vatandaşımıza gidiyor. Muhtarlara gelene kadar devletin sıkması gereken daha başka yerler var” dedi.
BASKİ İLE SORUN YAŞIYORUZ
Mahallenin en büyük sorunlarından birisi de son dönemde birçok mahallede de görülen su borularının patlaması olduğunu aktaran Küçükoğlu, mahallenin sorunları hakkında şunları söyledi: “Mahallemizde bir takım sorunlar var. Bu sorunların en büyüğü ise BASKİ. Mahallemizdeki bazı noktalarda su boruları patlıyor. Bununla ilgili uğraşıyoruz. Yeni gelen BASKİ müdürümüzden de sözü aldık. Buraları bir düzene sokacak. Ayrıca bu şehir merkezindeki çarşı ile Atatürk Parkı’nı bağlayan üst geçitten çok fazla motosiklet geçiyor. Bu motosikletler de yayalar için tehlike oluşturuyor. Bu çok büyük sıkıntı. Çağımızın tehlikelerinden birisi bu motosiklet. Bununla biz baş edemezsek çok büyük sorunlar yaşayacağız. Çarşıda insanlarımızın nefes alacak yeri yok. Ben bunu belediye başkanlarımıza da ilettim. Bizim en büyük sorunlarımızdan birisi de park sorunu. Mahallemize çeşitli parkların yapılması lazım. Ahmet Akın başkanımız da söz verdi. Mahallemize park, millet kıraathanesi gibi yerler yapacak. Bu işler de birden bire olmuyor. Bunların gerçekleştirilmesi için biraz da zaman gerekiyor.”
MUHTAR KURŞUN, ÇALIŞMALARINI ANLATTI
Göreve geldiği 5 aylık süreçte yaptığı çalışmalar ile adından söz ettiren Adnan Menderes Mahalle Muhtarı Esra Kurşun: “Yerel seçimlerden sonra Adnan Menderes Mahalle Muhtarı olarak çalışmalarımız sürüyor. Bu çalışmalarımızdan da biraz örnek verecek olursak; mahallemiz biliyorsunuz ki yaşlı kesim çok fazla var. Bu sebeple de Adnan Menderes Mahallemizdeki pazar yerine servis getirdik. Bu servisimiz de mahalle içerisinde dolaşıyor. Şuanda da mahallemizdeki yeni parka çay bahçesi yaptırmak gibi bir çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca kadınlarımızın kurs görebileceği bir yerin yapılması için de girişimlerimizi yaptık” diye kaydetti.
MAHALLEMİZDE SOSYAL ALAN YOK
Adnan Menderes Mahallesi’nde sosyal alanların olmadığına dikkat çekerek sözlerini sürdüren Muhtar Kurşun: “Şuanda bizim mahallemizin en büyük eksiklerinden birisi de şu: mahallemiz çok büyük ama sosyal alanlarımız çok az. Emekli ve gençlerimizin sosyalleşmesi için yer yok. Mahallemizdeki binaların altları hep sığınak olarak gözüküyor. Bunları da ticariye dönüştüremediğimiz için mahallemize sosyal alan kazandıramıyoruz. Genelde bizim mahallemizin sakinleri de başka mahallelere sosyalleşmek için gidiyor” dedi.
MUHTAR MAHALLENİN ANASIDIR
Evin temizliği, düzeni gibi işlerini annenin yaptığını, muhtarın da aslında mahallenin annesi olduğunu ifade eden Muhtar Kurşun, şöyle devam etti: “Adnan Menderes Mahallesi bir ilçe kadar var. Baktığınızda da burada muhtarın muhakkak olması gerekiyor. Vatandaşlar, belediyeden önce bize geliyor. Direk bizi buluyorlar. Bizim işimiz sadece tebligatlara bakmak değil. Biz bunun dışında otu, çöpü, yanmayan lambası, yardıma muhtaç vatandaşlarımıza, suya bakıyoruz. Vatandaşlarımız bu gibi konularda bize geliyor ve taleplerinin çözülmesini istiyor. Ben, zaten muhtarların hep kadın olması taraftarıyım. Çünkü anaçlık var. Mahallemizdeki kadınlar da erkekler de bize gelip çok rahat bir şekilde derdini anlatabiliyor. Muhtarları kimisi fuzuli, kimisi gerekli görüyor. Bence bu tamamen bakış açısı.”
PANDEMİ VE DEPREM PROJELERİMİZİ DURDURDU
Yerel seçimlerin üzerinden geçen 5 aydaki projelerinden de bahseden Kuva-i Milliye Mahalle Muhtarı Hanife Güneş; geçtiğimiz yıllarda yaşanan pandemi ve depremin projelerini büyük önemde etkilediğini dile getirerek çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Kuva-i Milliye Mahalle Muhtarı Hanife Güneş: “Bizim önceki dönemden gelen projelerimiz vardı. Bunlar pandemi ve deprem nedeniyle gerçekleştirilememişti. Kronikleşmiş sorunları var mahallemizin. Onlarla ilgili sorunların çözümü ve projelerimizin gerçekleştirilmesi için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesi ile irtibat halindeyiz” diye söyledi.
ÇAY KAHVE İÇİLEBİLECEK ALAN YOK
Öte yandan Kuva-i Milliye Mahallesi’nde vatandaşların çay kahve içebilecekleri alanların olmadığını aktaran Muhtar Güneş, şunları söyledi: “Mahallemizin hiç sosyal alanı yok. Yani 10 bin nüfuslu bir mahalleyiz. Vatandaşlarımızın akşam işten çıktıktan sonra çayını kahvesini içebileceği bir alanı yok. Vatandaşlarımız çay içmek için başka mahallelere gitmek istemiyor.”
GEREKSİZ DİYENLERİ
MUHTARLIĞA DAVET ETTİ
Son olarak muhtarları gereksiz bulan vatandaşlara seslenen Muhtar Güneş; vatandaşları yarım gün muhtarlığa davet ederek yoğunluğu görmelerini istedi. Güneş: “Muhtarları gereksiz bulan vatandaşlara da buradan seslenmek istiyorum. O gereksiz olduğunu düşünen vatandaşları yarım gün muhtarlığa davet ediyoruz. Sabah 9’dan öğlen 12’ye kadar muhtarlıkta oturmasını talep ediyorum. Çünkü burası devletin ilk ulaşabildiği nokta. Vatandaş, hastalığında sağlığında, maddi manevi eksikliğinde ilk muhtara gelir” diye konuşarak sözlerini noktaladı.
HABER: HABER MERKEZİ
Yorum yapın