Eğitim İş Balıkesir Şube Başkanı Yakup Tekin Efe, eğitimde artan fırsat eşitsizliğine dikkat çekti. Artan özel okullar, yüksek enflasyon ve öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmemesi gibi nedenlerden dolayı fırsat eşitsizliğinin derinleştirdiğini ve buna bağlı olarak ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarının hak ettikleri eğitimi alamadığını söyledi.

ÖZEL HABER: BUSE ASLAN

Eğitim İş Balıkesir Şube Başkanı Yakup Tekin Efe, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Artan enflasyonun eğitimde fırsat eşitsizliğini derinleştirdiğini belirten Efe, özellikle yoksul ailelerin çocuklarının temel eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğini söyledi.

Enflasyonun etkisiyle ailelerin çocuklarını okula hazırlarken zorlandığını ve bu durumun eğitimde fırsat eşitliğini olumsuz etkilediğini ifade eden Şube Başkanı Efe, yoksul ailelerin çocuklarının okul masraflarını karşılamakta zorlandığını ve bu nedenle eğitime bir adım geriden başladıklarını söyledi.

Eğitimde gericileşme ve bilimsellikten uzaklaştığından bahseden Eğitim İş Balıkesir Şube Başkanı Yakup Tekin Efe, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla yeni bir eğitim modelinin getirildiğini ve bu modelde Cumhuriyet, laiklik ve Atatürk gibi kavramların yer almadığını öne sürdü. Bu durumu eleştiren Efe, bilimsel, demokratik, laik ve eşit bir eğitim sistemini savunduklarını belirtti.

 

MÜFREDAT ELEŞTİRİSİ!

Açıklamalarının devamında "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni eleştiren Başkan Efe; “Bu yeni modelin içinde defalarca ahlak, erdem kelimesi kullanılıyor ancak hiç Cumhuriyet, laiklik ve Mustafa Kemal Atatürk kelimesi kullanılmıyor. Örnek verecek olursam Türk lirasının üstünde Atatürk yoksa sahtedir diye nitelendiririz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde Atatürk yoksa bu müfredat sahtedir diyoruz, sendika olarak. Biz bilimsel, demokratik, laik ve eşit bir eğitimi savunuyoruz. Böyle bir eğitim verilmesinden yanayız ve bu tarz yapılacak olan etkinliklere de sendika olarak her türlüyü katkıyı sunmaya da hazırız ve eğitimin eşit olmasından yanayız. Her ailenin ekonomik koşulları iyi değil doğal olarak da eşit değil. Bu yüzden de eşit olmayınca yeni nesil oluşturacak olan gençlerin eşit imkan alma olasılıkları ortadan kalmış oluyor” dedi.

 

“ÖZEL OKULLAR EĞİTİMDE

FIRSAT EŞİTLİĞİNİ DERİNLEŞTİRİYOR”

Eğitim İş Balıkesir Şube Başkanı Yakup Tekin Efe, AK Parti 2002 yılında iktidarı geldiğinde 46 bin okulun 236 tanesi özel okul olduğunu ve devlet okullarına daha çok öğrenci gittiğini söyledi. Şube Başkanı Efe, 2024 yılında yaklaşık 64 bin civarı okulun 15 bini özel okul olduğunu okullarının niteliksizleştirildiğini ve özel okulların sayısının hızla arttığını, bu durumun da eğitimde eşitsizliği derinleştirdiğini belirtti. Devlet okullarındaki temizlik ve personel eksikliği gibi temel sorunların bile velilerin üzerine yıkıldığını ifade eden Efe; eğitimde laik, bilimsel, demokratik, eşit parasız eğitim öngören bir sendika olduklarını ve günümüzde eğitimdeki bu yapının yavaş yavaş uzaklaşıldığını dile getirdi.

 

EĞİTİMCİLERİN SORUNLARI

HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Eğitimin sorunlarından bahsederken öğretmenlerin de sorunlarından bahsetmesi gerektiğini belirten Eğitim İş Şube Başkanı Yakup Tekin Efe, özel okullarda çalışan öğretmenlerin de mağdur, hak ettiği maaşı alamadıklarını, sermayenin öğretmenleri de çok ucuz maliyetlerle çalıştırdıklarını söyledi.

Eğitimin gün geçtikçe gerileştiğini sözlerine ekleyen Efe, öğretmenlerin sınıflandırıldığını söyledi. Öğretmenlerin de bu süreçte mağdur olduğunu belirten Efe, özel okullarda çalışan öğretmenlerin düşük maaşlarla çalıştığını ve öğretmenlerin itibar kaybına uğradığını söyledi. Ayrıca, öğretmenlerin sınavlara tabi tutulduğunu ve mobbinge maruz kaldığını ifade ederek, öğretmenlerin özlük hakları için mücadele ettiklerini belirtti.

Eğitim İş Sendikası olarak Cumhuriyet ilkelerine bağlı laik, bilimsel, adil ve çağdaş bir eğitim sistemi için çalıştıklarını vurgulayan Efe, sendika olarak eğitim çalışanlarının sorunlarını çözmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Açıklamalarının sonunda konuşan Eğitim İş Balıkesir Şube Başkanı Yakup Tekin Efe; “Eğitim İş Balıkesir Şubesi olarak tabanda eğitim kolunda çalışan bütün öğretmenler, eğitim işlidir ya da değildir. Eğitim çalışanı olması bizim için önemli, eğitim sorunlarıyla ilgileniyoruz. Okullar açıldıktan sonra iş yerlerimizi ziyaret ediyoruz ve buradaki sorunları çözmeye çalışıyoruz. Kısacası biz eğitimin niteliğinin artması için her türlü çabayı sendika olarak harcıyoruz ama bunun yanında eksiklik varsa bu aksaklıkları da gerekli birimlere götürmekle yükümlüyüz. Buna rağmen aksaklıklar devam ediyorsa o zaman bunu kamuoyuyla paylaşmak durumundayız. Biz ülkemizin eğitim açısından nitelikli bir yere, gelecekte ülkede söz sahibi olacak nesillerin yetişmesi için sendikal olarak her türlü çalışmayı yapıyoruz. Yeni eğitim öğretim yılının tüm ülkemize güzellikler getirmesini temenni ediyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

HABER: BUSE ASLAN