Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla bir mesajında kas-iskelet sistemi hastalıklarının önemine dikkat çekti.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak, artrit ve kas-iskelet sistemi hastalıkları hakkında farkındalık artırmanın önemine dikkat çekti. Artritin, dünya genelinde 1.7 milyar kişiyi etkileyen kas ve iskelet sistemi hastalıklarının en yaygın formlarından biri olduğunu vurgulayan Keskin, bu hastalıkların bireylerin yaşam kalitesini ve topluma katılımını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

 

ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ ÖNEMLİ

Keskin, birçok bireyin artrit belirtileriyle doğru teşhis almadan mücadele etmeye çalıştığını, ancak bu hastalığın erken teşhis edilmesi ve etkili tedavi yöntemlerinin uygulanmasıyla, hastaların aktif ve üretken bir yaşam sürdürebileceğini belirtti. Dünya Artrit Günü’nün amacının, toplumda artrit ve diğer kas-iskelet sistemi hastalıklarıyla ilgili farkındalık yaratmak olduğunu dile getiren Keskin, bu hastalıkların yaygın olmasına rağmen, birçok kişinin belirtileri göz ardı ettiğini söyledi.

 

OSTEOARTRİT YAYGINLIĞI VE RİSK FAKTÖRLERİ

Artritin en yaygın türü olan osteoartritin dünya genelinde 600 milyon kişiyi etkilediğini belirten Keskin, bu sayının 2050 yılına kadar 1 milyara ulaşmasının beklendiğini ifade etti. Osteoartrit riskinin genetik yatkınlık, eklem travmaları, tedavi edilmeyen eklem hastalıkları, obezite ve diyabet gibi faktörlerle arttığını vurgulayan Keskin, bu hastalığın özellikle diz, kalça, omurga ve eldeki küçük eklemleri etkilediğini söyledi. Osteoartritin, fiziksel aktivite kısıtlılığına yol açarak, kalp-damar hastalıkları, obezite ve diyabet gibi ek sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Keskin, osteoartritin önlenmesi ve mevcut hastalığın ilerlemesinin durdurulması için sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesinin önemine vurgu yaptı. Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasının bu mücadelede büyük rol oynadığını belirtti. Ayrıca eklemlere aşırı yük bindirilmemesi gerektiğini ifade ederek, günlük yaşamda eklemleri koruma yöntemlerine de dikkat çekti. Büyük eklemlerin kaldırma işlemlerinde kullanılması, ağırlıkların birden fazla ekleme yayılması ve uzun süre aynı pozisyonda kalınmaması gerektiği tavsiyeleri arasında yer aldı.

Son olarak, aile hekimlerinden ve sağlıklı yaşam merkezlerindeki fizyoterapistlerden danışmanlık alınması gerektiğini hatırlatan Keskin, doktorların önerilerine ve ilaç kullanımına düzenli olarak uyulmasının önemini vurguladı.

HABER: EBRU KANTARLIOĞLU