Kurban Bayramı arifesinde 50 lira olan limon üst üste gelen zamlar sonrası tezgâhta 100 lirayı gördü.

ÖZEL HABER: SERMİN ASLAN

Edremit Ziraat Odası Başkan Ali Yılmaz Diker, buğday üreticisinin de benzer sorunları yaşadığını iddia ederek hükümetin üreticisinin sesine kulak vermesini istedi. Diker, “Buğday üreticisini hor görürseniz, zamanı gelince ekmeği de zor görürsünüz” dedi.

 

 

Geçtiğimiz yıl limon üreticisi, satılmadığı dalında kaldığı için kepçeyle limon ağaçlarını kesti. Dalında 50 kuruşa satılmayan toplama maliyeti 60 kuruş olan limon üreticisinin sesine kulak vermeyen yetkililer neticesinde üretici limondan vazgeçti.

Yaşanan bu gelişmeler sonrası bu yıl üretilmeyen limon tezgâhta zam ütüne zam görüyor. Kurban Bayramı arifesinde kilosu 50 TL olan limon gelen son zamlarla birlikte 100 lirayı gördü.

 

“BUĞDAY ÜRETİCİSİNİ HOR GÖRÜRSENİZ,

ZAMANI GELİNCE EKMEĞİ DE ZOR GÖRÜRSÜNÜZ”

Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, limondaki yüksek fiyata dikkat çekti. Üreticinin geçen hasattaki feryadının bumerang gibi zam olarak geri döndüğünü söyleyen Diker, “Ocak şubat ayında limon üreticisinin feryadına kulak tıkayan yetkililer bugün fiyatların bu seviyeye gelmesinin tek suçlusudur. O dönemde desteklenmeyen limon üreticisi için koruyucu önlemlerde alınmadı ve gelinen sonuç ortada” dedi. Başkan Diker ayrıca son 15 günde limona yüzde 100 zam yapıldığını sözlerine ekledi.

Öte yandan buğday üretişinin de zorluklar yaşadığını ve üreticiye destek olunmasını isteyen Başkan Diker, “Dün limon üreticine yapılan, maalesef bugün buğday üreticine yapılmakta. Onun için bugün koruyup kollamadığın buğday üreticisini de limon üreticisi gibi küstürülmemesi gerekiyor. Buğday üretimi düşmemeli. Buğday alım fiyatları mutlaka günün şartlarına göre revize edilmeli. Türkiye kendi kendini doyuran ülke iken bugün üretimden kaçan bir toplum haline geldik. Yeniden üretmeli ve üretime destek olunmalı” dedi.

 

HABER: SERMİN ASLAN