Balıkesir’in Balya ilçesinde, kömürün karasına alın teri karışan mangal kömürü işçilerinin yaşamları, yılın 12 ayı kurdukları çadırda geçiyor.

ÖZEL HABER: SENEM İMREN KARACA

Orman İşletme Müdürlüğünce uygun görülen bölgelerde meşe ağaçlarını mangal kömürüne dönüştüren Özçakır ailesi, zorlu çalışma koşullarına rağmen gece gündüz demeden mesai yapıyor.

Mardin’in Derik ilçesinden Balyanın Kayalar köyüne ailesi ve akrabalarıyla birlikte gelerek burada mangal kömürü yapan Adnan Özçakır, ekmek parası için 1476 kilometre yol geldiklerini söyledi.

Kiraladıkları tarlaya çadır kuran 8 aile yılın 12 ayını bu çadırlarda geçiriyor.

Mesleğin deden kalma olduğunu söyleyen Özçakır, “Güneş panelleri bağlayarak elektriğimizi üretiyoruz. Suyumuzu ise tankerle getiriyoruz. İlk öğretime giden 6 çocuğumuz var. Okul servisi ile Ilıca Mahallesindeki okula gidiyorlar” dedi.

Mangal kömürünün nasıl yapıldığını da anlatan Adnan Özçakır; “Mangal kömürü yapmak için önce meşe odunu olması gerekiyor. Orman işletmesinin ihalelerine girip kendi odunlarımızı kendimiz kesiyoruz. Kesilen odunlar iki ay bekletildikten sonra kömür yapımına uygun hale geliyor.

Ağacın kömür haline dönüşmesi için odun 20 kez elden geçiyor. Bir aile yılda 15 ton kömür yapabiliyor.

Özel tekniğiyle yığılan odunlara ocak diyoruz her yığında yaklaşık 60 ton odun oluyor. Ocak özenle kapatıp üstünden ataş bırakılır ve bu ocak için 25 veya 30 gün yanar.

Ocaktan duman çıkması son bulduğunda garanti olsun diye beş gün daha bekletilir ve ocak açılır. Soğutma işlemi sonrası çuvallara doldurarak satışa sunuluyor. Pazar sıkıntımız hiç yok ancak fiyatlar çok düşük kömürün kilosu 10 ile 11 lira arası satılıyor. Bizden çıkan kömüre el sürmeden 25 liraya satıyorlar. Kısacası derdi cefayı çekenler yine para kazanamıyor” dedi.




KAYNAK: İHA