Kepenk kapatma eşiğindeki eczaneler ilaç bulamamaktan şikayetçi. Balıkesir Eczacı Odası Yönetim Kurulu neredeyse her 4 ilaçtan biri bulunamaz hale geldiğini açıkladı.

Eczacılar iflasın eşiğine geldi. Hastalar ise ilaç bulmakta zorlanıyor. Her 4 ilaçtan biri ise bulunamaz hale geldi. Balıkesir Eczacılar Odası, dün yaptığı yazılı açıklama ile yetkilileri göreve çağırdı.

Yapılan açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi: “Nöbetle ilgili düşünmesi gereken tek şeyin doğru dozda, doğru ilacın hastalara ulaştırılması olması gereken eczacınız, tam 2 yıldır sadece ilaç bulabilmeyi düşünüyor. Önceki yıllarda yılın 1 ayında yaşanan ve şahsi çabalarımızla, birbirimizden eksiklerimizi tamamlayarak, sizlere yansıtmadan çözmeye çalıştığımız ilaç yoklukları sorunu, artık yılın 12 ayına yayılmış, biz eczacıların çözemeyeceği boyuta gelmiş ve hatta geçmiştir. 

Bugün, tüm Türkiye’de, hayati öneme sahip kronik hastalık ilaçları bir yana, çocuğu olan herkesin evde bulunmazsa rahat uyuyamayacağı çocuk şurupları dahi bulunamaz haldedir. Sayılarla anlatmak gerekirse, ülkemizde ruhsatlı ilaçların %25’i yani her 4 ilaçtan 1’i temin edilemez durumda. Meslektaşlarımızın iletişim kurduğu alanlardaki tüm yazışmalar ilaç bulabilme amacını taşır hale gelmiştir. 

Bizler yıllardır dünyada kullanılmaya başlanan ileri teknoloji ürünü ilaçların, kıymetli vatandaşlarımıza ulaşmamasına çözüm ararken, geldiğimizi noktada en basit ağrı kesicileri dahi bulamıyor olmamız en hafif tabirle üzücüdür. Türk Eczacıları Birliği ve 54 Eczacı Odası olarak aylardır yetkililere bu sorunumuzu her yolla aktarmaya çalışsak da sesimizin duyulmadığı aşikardır. 

Hayatını insanlığa hizmete adamaya yemin etmiş biz eczacıların bu şartlarda bunu gerçekleştirmesi imkansız hale getirilmiştir. En kısa sürede çözüme yönelik adımlar atılmadığı takdirde 2023 yılının ilaç kriziyle geçeceğini sayın yetkililere bir kez daha hatırlatır, hepinize saygılar sunarız.”




KAYNAK: İHA