CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Amasra faciasında başlatılan adli süreçte soruşturmanın selameti kavramının AK Parti iktidarı tarafından sorumsuzluğun selametine dönüştürüldüğünü belirterek, “18 saatte cansız bedenleri çıkarmakla gururlanan iktidar 120 saattir tek bir sorumlu bulmadı” diye tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra İşletmesi’nde 41 maden işçisinin hayatını kaybetmesine neden olan faciayla ilgili TBMM Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin Genel Kurul’da CHP Grubu adına konuştu. Facianın üzerinden 5 gün geçmesine kadar tek bir sorumlunun ortaya çıkmamasını eleştirdi. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

AK Parti iktidarı öyle bir fail durumda ki ne Soma'da ne Ermenek'te ne de 20 yıldır işlenen iş cinayetlerinde hesap vermedi, hesap vermediği gibi de hesap vermeyi bırakın, ödüllendirmeler yaptı. Hiç duydunuz mu bir facia sonrasında kendini sorumlu hissedip istifa eden bir bakan? Sorumlusunuz, madencilerimiz adına, aileleri adına da iki elimiz yakanızdadır; hesap vereceksiniz!”

SORUŞTURMANIN SELAMETİ, SORUMSUZLUĞUN SELAMETİNE DÖNDÜ’

CHP’li Akın, facianın ardından başlatılan adli süreçte soruşturmanın selameti kavramının AKP döneminde sorumsuzluğun selametine döndüğünü kaydetti. CHP’li Akın, şunları ifade etti:

41 can kaybettik, 6 savcı çalışıyor, 5 gün oldu, bir tane gözaltı yok. 18 saatte cansız bedenleri çıkarmakla gururlanan iktidar 120 saattir tek sorumluyu bulamadı. Bir de İletişim Başkanlığı da sözde bir ‘dezenformasyon bülteni’ açıkladı, Sayıştay raporu ve sorumluların aklanmaya çalışıldığı bir rapor. Bu, kabul edilemez.”

SORUMLULAR ORTADA YOK SİYASİ PİŞKİNLİK VAR

CHP’li Akın, iktidar sözcülerinin her facia sonrası hep aynı açıklamaları yaptığını belirterek, “Amasra faciası sonrası yine aynı şeyleri söyledi. 8 yılda değişmeyen bir şey daha var: 41 işçimizin hayatını kaybetmesinin yine sorumlusu yok. Ne istifa var ne bir sorumluluk var. Sadece siyasi pişkinlik var!” diye konuştu. TTK’ya ait diğer müesseselerdeki ocaklarda da benzer faciaların yaşanabileceği uyarısında bulunan CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

Facianın yaşandığı Amasra'dan bahsedeceğim, oradaki kazalara bir bakalım: 2019'da 190 kaza meydana gelmiş, 2020'de 164 kaza meydana gelmiş, 2021'de 208 kaza yaşanmış yani her iki günde bir kaza yaşanmış. 4 kurumumuz daha var TTK'ye ait, o 4 kuruma da Sayıştay’ın uyarıları var. Buradan uyarıyoruz: Aynı facialar oralarda da yaşanabilir, aynı acılar oralarda da yaşanabilir.”

PARAYLA HANGİ ANANIN EVLADI GERİ GELECEK?’

CHP’li Akın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kimseyi açıkta bırakmadık” dediğini anımsatarak, “İki sorum var. Bir: babanın parasını mı dağıtıyorsun? İki: Bu insanlara yazık günah değil mi? Kendi paranızı mı dağıtıyorsunuz? Parayla hangi ananın evladını geri getirebileceksiniz?” diye tepki gösterdi.  CHP’li Akın, kurulacak komisyonun önereceği düzenlemeleri, siyasi ömrünü tamamlayan AK Parti iktidarı değil, CHP’nin iktidarında hayata geçirileceğini söyledi. CHP’li Akın, şunları kaydetti:

Komisyonda yer alacak önerileri iktidarımızda biz hayata geçireceğiz. Oradaki önerilerin teminatı biziz. 20 yıllık AK Parti iktidarında, iş güvenliğinde, madenlerde önce insan öldü, bizim iktidarımızda önce insan yaşayacak. TTK'nin içini bilinçli şekilde boşalttınız, bilinçli şekilde. Hazırladığınız bütün plan ve programlarda hep aynı vaadi verdiniz: Eylem planı hazır ve kurum yeniden yapılandırılacak. Sizin planınız TTK’yı yok etmek; yandaşa kılçıksız bu kurumu teslim etmek.”