Balıkesir’deki pazar yerleri hakkında konuşan Balıkesir Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Nurullah Bozkır, şehir merkezinde 20’ye yakın olan pazar yeri sayısını 8’e düşürmek istediklerini söyledi. Başkan Bozkır, ‘pazarların sayısını azaltarak daha güçlü ve donanımlı pazarlar kuracağız’ dedi.

Balıkesir Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Nurullah Bozkır, Balıkesir’deki pazar yerlerinin durumları hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Bozkır, şehir merkezinde bulunan pazar yeri sayısının çokluğuna dikkat çekerek pazar yerlerini yarı yarıya düşürmek istediklerini söyledi.

BALIKESİR’E 8 PAZAR YETER

Balıkesir merkezinde 17 tane pazar olduğunu ve bu sayının yüksek olduğunu dile getiren Başkan Bozkır, şehir merkezindeki pazarların sayısının 8 olması gerektiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Balıkesir merkezde 17 tane pazarımız var. Bu sayı olması gerekenden fazla. Balıkesir merkezde 7-8 tane pazar yeterli. Her gün ortalama 2-3 tane pazarımız oluyor. Bunu da yerel yöneticilerle görüşerek bu sayısı düşürmeyi ve Pazar yerlerini daha da güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Pandemide biz bunu yapmıştık. Esnaf 4 yere Pazar kurmak yerine tek bir yere güçlü Pazar kurdu, parasını kazandı.”

ODAMIZA YENİ BİR YER KAZANDIRMAK İSTİYORUZ

Oda başkanı olduktan sonraki süreçte odanın borcunu sıfırlayan, yeni bir otomobil kazandıran Başkan Bozkır, şimdi de odaya yeni bir hizmet binası kazandırmak için kolları sıvadı. Bozkır: “Odayı devralmamızın üzerinden 2.5 yıla yakın bir süre oldu. Göreve ilk geldiğimizde oda mali yönden eksideydi. Biz bunu artıya çıkardık. Odamıza yeni bir araç aldık. Şimdi de odamıza yeni bir hizmet binası ya da sosyal tesis yapmak için yer araştırıyoruz. Paramız hazır. Bu dönemde yerini alabilirsek, bir sonraki dönem biz veya başka bir yönetim de bu yapacaklarımızın üzerine devam eder. Bir kalıcı eser bırakmak istiyoruz. 850 tane üyemiz var. Bu üyelerden 700’e yakınında kamyonet tarzı araçlar var. Bizim odamızın yeri Hasanbaba Çarşısı’nda olmasından dolayı üyelerimiz buraya gelirken otopark sıkıntısını çok fazla yaşıyor. Bu sebeple de aslında bize yeni bir hizmet binası şart. Biz daha önceki Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız ile bir istişare ettik. Bu projeyi biz kendimiz çizdirdik. Karizma Pazarı da Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğu için orayı seçtik. Burada çok güzel bir sistemle alarak tesis yapacaktık. Bütün evrakları hazır, ihaleye çıkıldı. 28 Mart’ta ihale olacaktı. Seçimden 3 gün önce olduğu için bunu yetiştiremedik. Projeler hala elimizde. Şuandaki mevcut Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ile de oturup konuşacağız. Bu projemizi anlatarak odamıza yeni bir yer kazandırmak istiyoruz” dedi.

BOZKIR, ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Göreve geldiği süre boyunca yaptığı hizmetlerden bahseden Başkan Bozkır: “Karizma Pazarı’nın üzerine sandviç panel ve güneş enerjisi yaptırdık. Bu panel sayesinde dışarısı 40 dereceyken Pazar alanı 30 – 32 derece sıcaklık oluyor. Böylece pazardaki malların tazeliği korunmuş oluyor. Ayrıca pazara gelen vatandaşlarımız da daha serin bir ortamda alışverişlerini yapmış oluyor. Bizim kamyonetler kantara girmek zorundaydı. Biz bunu da durdurduk. Artık kamyonetlerimiz kantara girmiyor. 28 – 30 ton araçlar yolu bozmuyor, bizim 3 – 4 ton yük taşıyan kamyonetlerimiz yolu bozuyordu. Bunu Federasyon Başkanımızın nezdinde gittik anlattık. 2022 Ağustos ayı itibariyle kamyonetlerin hiçbir tanesi kantara girmiyor. Bu bizim için çok büyük nimet.  TOKİ Pazarı’nın zemindeki taşlarını Karesi Belediyesi’ne yaptırdık. Şuanda da ses sistemi yaptırılıyor. Balıkesir’deki çoğu pazara da kamera sistemleri yerleştirilmesini sağladık. Ticaret Bakanlığı’nın Pazar yerleri yönetmeliğine göre bütün pazarlarda tuvalet, mescit, elektrik, ses sistemi ve kamera olmak zorunda. Bunlar daha önceden yapılmamış. Biz oda başkanı olduktan sonra bunları zamanla yapıyoruz” diye söyledi.

BALIKESİR’DE DÜZESİZ PAZAR KALMAYACAK

İl merkezinde, sokaklara yayılmış düzensiz 2 pazarı derleyip toparlamak istediklerini aktaran Başkan Bozkır: “Yakın zamanda da TOKİ Pazar Yeri’ni açıktan kapalıya alacağız. Burada ufak tefek eksiklikler kaldı. Onlar da yakın zamanda tamamlanacak ve Karizma Pazarı gibi düzene kavuşacak. Bizim Balıkesir merkezinde düzensiz 2 tane pazarımız kaldı. Bağlar Sokağı’ndaki Cuma Pazarı ile Bahçelievler’deki Cuma Pazarımız var. Bu pazarları tekrar derleyip, toparlamak istiyoruz” dedi.

100 YILLIK PAZAR YERLERİ YAPILMALI

Sözlerinin devamında inşa edilecek pazar yerlerinin uzun yıllar ihtiyacı karşılayacak donanımda olması gerektiğini dile getiren Başkan Bozkır, 100 yıllık planların yapılması lazım dedi ve şöyle devam etti: “Bir pazar yerinin olmazsa olmazlarından birisi otopark. Bazı şehirlerde görüyoruz, pazar yerinin altına otopark yapılmış. Bunun maliyeti çok fazla ama yapıldığı zaman belki de 100 yıllık bir pazar yeri inşa ediliyor. Bir daha böyle bir derdin kalmıyor. Pazarlar bizim kültürümüz. Ulusal zincir marketlerin de en büyük rakibi biziz. Belediye ile de konuşuyoruz. Küçük esnafın korunmasını istiyorsanız bizim fiziki şartlarımızı değiştirin. Bugün yaptım oldu algısı ile yapılırsa bu pazar yerleri, 15 – 20 yıl sonra yenilemeye ihtiyaç duyar. Belediyenin parasının boşa harcanmaması lazım. 100 yıllık planlar yapmamız lazım. Altına taş, üstüne kapak sonra al sana pazar olsun istemiyoruz. Donanım istiyoruz.”

BİR DÜZEN GEREKİYOR

Esnafın ve üreticinin para kazanabilmesi için düzenli ekim yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Bozkır: “Düzenli ekim gerekiyor. Ziraat Odası ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın birlikte çalışması gerekiyor. Bir bölgeye kotalı domates, biber, karpuz ekilmesi lazım. Bunların kontrol edilmesi lazım. Ülkede 100 bin ton soğan üretiliyor. Bunun 80’i iç piyasada, 20’si de dış piyasada satılıyor. Bunun tüketimi belli, ona göre ekim yapılması lazım. Bu sayede hem üretici hem satıcı kazanır” dedi.

 TAMAMEN ALGI OPERASYONU

Öte yandan sosyal medyada sıkça gündeme getirilen ‘tarlada 2, markette 20 lira’ haberlerinin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Başkan Bozkır, konunun aslını şöyle anlattı: “Sosyal medyada bir algı oluşturuldu. Tarlada 2, markette 20 liraya satılıyor ürünler diye. Bu konuyu herkes bilmeden çok fazla konuşuyor. Evet, 2 liraya domates var. Ama bu sanayi domatesi diye geçiyor, salça yapabilirsiniz bunu. Esnafımız da bu domatesleri pazarda satmıyor. Pazarda satılan kasalık domatestir. 5-6 liraya toplanıyor, Gelir pazarda 10 liraya satar. Bugün 10 liraya bir çikolata alamazken biz pazarda domates satıyoruz.”

HABER: HABER MERKEZİ