Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın yürüttüğü "Yenilenebilir Gençlik Enerjisi (RE-You)" projesinin tanıtım toplantısı dün yoğun bir katılımla yapıldı.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın yürüttüğü Balıkesir Üniversitesi (BAUN) ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nin iş birliği yaptığı “Yenilenebilir Gençlik Enerjisi (RE-You)” projesi dün düzenlenen programla tanıtıldı.

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında, Balıkesir Üniversitesi (BAUN) ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nin iş birliğiyle gerçekleştirilen Yenilenebilir Gençlik Enerjisi projesiyle yenilenebilir enerji kaynakları konusunda büyük potansiyele sahip olan Güney Marmara Bölgesi'nin bu alanda dünyanın önde gelen eğitim merkezlerinden birisi haline gelmesi amaçlanıyor.

Performans gösterisi ve Yenilenebilir Gençlik Enerjisi video gösterisiyle başlayan programa Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Birinci Müsteşar Angel Gutıerrez Hıdalgo, Enerji Ve Tabii Kaynakları Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Sabahattin Öz,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman, Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Turgut Kılıç, Çanakkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Pelin Kanten, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç  ve ilgililer katıldı.

GENÇLER BU PROJE İLE YENİLENEBİLİR

ENERJİ ALANINDA İŞ İMKANI BULACAK

Toplam maliyeti 6,5 milyon avro olan proje hakkında program öncesi basın mensuplarına bilgi veren Angel Gutıerrez Hıdalgo, 3 yıl sürecek projenin 480 genci kapsayacağını söyledi. Hıdalgo; “Bugün Avrupa Birliği için çok önem taşıyan bir organizasyon için buradayız. Açılışı 1 yıl önce planlamıştık ama pandemi sebebiyle şimdi yapıyoruz. Bu proje ile 3 alanda değişiklikler yapmayı planlıyoruz. İlk başlığımız gençler. Gençlerin mesleki eğitimlerinin iyileştirilmesi. Kapasitelerinin arttırılması konusunda güney Marmara bölgesinde eğitimler verilmesi.

İkinci önemli alanla hem Türkiye hem Dünyanın geri kalanı için önem taşıyan yenilenebilir enerji. Burada hedeflediğimiz ve başarmak istediğimiz şey bu bölgede yenilenebilir enerji anlamında gençlere daha fazla bilgi, beceri katkısında bulunmak.

Bu bilgi ve becerileri gençlere aktarılması sonrası sertifikalarla geçerli hale getirilmesi de çok büyük önem taşıyor. Bu projenin ortaklarından bir tanesi Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve buna ek olarak Balıkesir Üniversitesi. Bütün bu çalışmalar Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından koordine ediliyor. Buna ek olarak ulusal düzeyde mesleki yeterlilik kuruluyla işbirliği içerisindeyiz. Diğer paydaşlarda eklenecek STK’lar ve mesleki eğitim merkezleri olacak.

Bizim buradaki hedefimiz sertifikalandırılabilir yani belgelendirilebilir bilgi ve becerileri gençlere sağlayarak onlara yenilenebilir enerji alanında iş bulmalarını sağlamak olacak.

Genel olarak ise Türkiye’de sosyal desteği ve istihdam şanslarını arttırmak gibi bir proje hedefi var” dedi.

 

YEŞİL ENERJİYE DİKKAT ÇEKTİ

Programda konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da yenilenebilir enerjiye ve geri dönüşüme çok önem verdiklerini belirtti.

Değişime ayak uydurmanın önemine vurgu yapan Yılmaz; “Yenilenebilir enerji konusuna gençlerin yönelmesi ve takip etmesi gereken bir sektör. Üniversitelerimizin bu konuda güzel bir alt yapıyla akreditasyon merkezi de olmanın özelliği ile bu sektörün önü alınamayacaktır. Bizim fosil yakıtlardan tamamen kendi enerjisini hiçbir şeyi kirletmeden üreten teknolojilere geçmemiz gerekiyor" dedi.

 

BALIKESİR YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜSSÜ OLACAK

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, burada yaptığı konuşmada, alternatif enerji kaynaklarının Dünya üzerinde artık tükenmekte olduğunu söyledi.

İnsanoğlunun alternatif üretmek için yoğun çaba sarf ettiğini dile getiren Şıldak, özetle şunları söyledi: “Balıkesir'in bir yenilenebilir enerji üssü olma yolunda adımlar atması bir projeksiyon oluşturmamız gerektiğini düşünüyorum. Temiz ve Enerji sürdürülebilir enerji kaynaklarının çevreci yaklaşımlarla birebir örtüşerek günümüzde artık olmazsa olmazımız olarak geliştiği bir dönemde Balıkesir şehrimizin sanayi alanındaki atılımlarının önemli bir kısmının da bu sektörde yer almasının büyük bir anlam taşıyacağı düşünüyorum. Bu proje, alt yapı insan kaynağı açısından, nitelikli eleman açısından önemli bir açığı kapatacaktır”

HABER: İLKAN TOPRAK