Balıkesir’e Ali Şuuri’den, Muharrem Hasbi Koray’a ve Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi (SYAL)’ne kadar bir çok okul kazandıran Yırcalı ailesi eğitimin köklü ve başarılı çınarı SYAL’in 40. kuruluş yıldönümünde aile olarak eğitime sundukları katkının haklı gururunu yaşadı. SYAL öğrencileri okulu ikinci kez aynı yerine Yırcalı ailesi adına inşa ettiren hayırsever, iş insanı Rona Yırcalı ile bol bol fotoğraf çektirdi.

Hayırsever iş adamı merhum Sırrı Yırcalı’nın Balıkesir’e kazandırdığı kentin en köklü eğitim kurumlarından olan Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi (SYAL)'in 40. kuruluş yıldönümünü coşkuyla kutladı.

Kutlama törenleri Okul Müdürü Ali Duran,  Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Sedef Sever Yavuz, okuldan önceki yıllarda mezun olanlar ve öğrenciler ile öğretmenlerin katılımıyla yapılan kortej yürüyüşü ile başladı. İstasyon önünde başlayan yürüyüş Atatürk Anıtı’nda sona erdi. Okul yöneticilerinin Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından törenler okul binasında devam etti.

 

Yeni ve eski SYAL öğrencilerinin bir araya geldiği 40. yıl kutlamalarında okul bahçesinde öğrencilerin gerçekleştirdiği canlı müzik eşliğinde pilav ayran hayrı yapıldı.

Okuldaki kutlama törenindeki ilk sürpriz ünlü sunucu ve oyuncu İlker Ayrık oldu. Eşi SYAL mezunu olan ünlü oyuncu organizasyonun sunuculuğunu üstlendi. Kısa performansı ile salondakileri kahkahaya boğan Ayrık, programa ise lise yıllarındaki gibi gri pantolon, lacivert ceket ve beyaz çoraplarıyla katıldı.

Törene AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, hayırsever, iş insanı Rona Yırcalı, oğlu Sırrı Yırcalı, Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Sedef Sever Yavuz, Karesi Kaymakamı Metin Arlanbaş, Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Günnü, SYAL’in efsane kurucu müdürü Süleyman Sayan, SYAL Okul Müdürü Ali Duran,  mezun öğrenciler, okulun mevcut öğrencileri, öğretmenler ve veliler katıldı.

GURUR, HÜZÜN, MUTLULUK, SEVİNÇ

Törende Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Sedef Sever Yavuz açılış konuşmasını yaptı. Sedef Sever Yavuz  "Okula geldiğim ilk günkü gibi heyecanlıyım. O günlerde SYAL’li olmanın gururunu nasıl hissettiysem, şimdi de aynı şekilde hissediyorum. O gün bana ‘SYAL’in 40. yıl kuruluş yıldönümünde konuşma yapacaksın’ deseler, bunun ne anlama geldiğini bilemez, hiçbir anlam veremezdim. Ne mutlu bize ki okulumuzun 40 yılını birlikte kutlamak ve bu 40 yılda emek vermiş büyüklerimizi onurlandırmak için bir araya geldik. SYAL’in bize kattıkları tartışılmaz. Özellikle SYAL’de benim gibi 7 yıl okumuş arkadaşlarım bunu çok daha iyi anlayacaktır. Bizler birlikte büyüdük, çocukluğumuz ve ergenliğimiz hep birlikte geçti. Bizi bu SYAL çatısı altında birleştiren değerler, bugün burada olmamızı sağladı” dedi.

Denek Başkanı Sedef Sever, dernek olarak yaptıklarından da bahsettiği konuşmasında ayrıca dönemin müdürü Süleyman Sayan’a emekleri için teşekkürlerini iletti.

 

GÖZLERİ DOLDU!

Daha sonra Yırcalı ailesi adına kürsüye gelen hayırsever, iş insanı, Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Yırcalı ailesinin geçmişte günümüze Balıkesir eğitim-öğretimine kazandırdığı eğitim kurumlarını slayt eşliğinde salona tanıttı. Zaman zaman sunumu durdurup aile fotoğrafları üzerinden açıklamalar yapan Yırcalı, ailesinin eğitime katkılarını ve bu alandaki mücadelelerini anlattı. SYAL’ın ilk temellerinin atıldığı ve şimdiki yeni okul binasının yapım aşamasını anlattığı sırada salondaki alkış ve özgü dolu sözler nedeniyle duygulanan Rona Yırcalı’nın gözleri bir an doldu ve duygulandığı görüldü. Yırcalı’nın konuşması, sık sık alkış aldı.

Rona Yırcalı konuşmasında özetle şunları dile getirdi: "İlk önce 6 bin mezunumuzu temsilen şehir içinden veya şehir dışından buraya geldiğiniz için teşekkür ederim. Bugüne kadar okulumuzu bu hale getiren yöneticilerimize, müdürlerimize, öğretmenlerimize ve bilhassa efsane müdür diye tanımladığımız Süleyman Saran’a teşekkür etmek istiyorum. Kamu görevlisinden çok daha öte bir eğitim gönüllüsü olarak, bu kuruluşta sizlerin ve bizlerin üzerinde hakkı vardır. Bize çok öncülük ve önderlik etmiştir. "

Son olarak 40 yıldır okulda emeği geçen herkese minnettarlığını ileten Yırcalı, "40. yıldayız, 50. yılda da burada beraber olalım. Ben burada olacağım, sizleri de beklerim" diyerek salondakileri bu kez gülümsetti.

 

HAYATLARINI EĞİTİME ADADILAR

Daha sonra konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ise Balıkesir’in eğitim hayatında Yırcalı ailesinin çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Başkan Akın “40 yılı değil, hayatlarını eğitime adayan Yırcalı ailesine teşekkür ediyoruz. Benim de babamdan, dedemden hep bildiğim, duyduğum ailelerdendir. Hakikaten iyi ki varlar. Gençlere örnek oluyorlar. 40 yıl, hakikaten zor bir yol. 40 yıl içerisinde binlerce mezun verip eğitime dertlenmiş, evlatları ve Balıkesirlileri bir arada tutup onların başarılı noktalara gelmesi için elini taşın altına koymuş bir aile. Hakikaten hepimizin onuru, gururu. Bu önemli günde ayrıca yakın zamanda kaybettiğimiz değerli annemiz Müşerref Yırcalı’ya Allah’tan rahmet, tüm Yırcalı ailesine de başsağlığı dileklerimi iletiyorum.”dedi.

Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi’nin diğer okullara da örnek olan bir okul noktasına geldiğini ifade eden Başkan Akın, “Burada emekler çok. Başta Rona Bey, öğretmenler, siz öğrenciler, okul yönetimi ayrı ayrı muhteşem. Buradaki SYAL ruhu, Balıkesir ruhu ve Kuvayi Milliye ruhu… Çünkü hepimiz birer Kuvayi Milliyeciyiz. Milli birlik ve beraberlik bizim için her şeyin ötesindedir. Onun için bizim anlayışımızda partizanlık, ayrımcılık yoktur. Ne vardır? Milli birlik ve beraberlik. O milli birlik ve beraberlik de işte bu tür anlayışı devam ettiriyor. Gençlerimiz güçleniyor. Gençlerimiz güçlendikçe Balıkesir’imiz çok daha önemli bir noktaya gidiyor. Gençlerimizin Balıkesir’den gitmediği, profesyonelleşerek bu kente katkı sundukları bir geleceği hayal ediyoruz. Bunun için de hem iş dünyası hem de bizler el ele vererek tüm imkânlarımızı gençlerimiz için seferber ediyoruz.”diye konuştu.

 

 BALIKESİR’E HEP BERABER İMZA ATALIM

Konuşmasının sonunda SYAL mezunlarına çağrıda bulunan Akın “Değerli kardeşler, hatta buradan mezun olup diğer illere, hatta başka ülkelere giden başarılı yöneticiler var. Başarılı bilim insanları, başarılı iş insanları var. Ben bu kardeşlerimizi, ‘Ben şehrim için ne yapabilirim?’ diyen bütün mezunlarımızı Balıkesir’e hizmet etmeye davet ediyorum.”dedi.  Konu hakkında SYAL Mezunları Derneği Başkanıyla bir görüşme gerçekleştirdiklerinin bilgisini paylaşan Akın, “Orada kendileriyle görüştük. Dedik ki, biz Balıkesir’imizi daha da güzelleştirmek istiyoruz. Buna katkı sunmak isteyen kim varsa başımızın üzerinde yeri var. Bu konuda anlaştık, görüştük ve SYAL Mezunları Derneği ile birlikte çalışmalar yapacağız. SYAL mezunlarıyla hep beraber olalım, Balıkesir’e hep beraber imza atalım," dedi.

 

“SYAL KÜLTÜRÜ DİYE BİR ŞEY VAR”

Balıkesir Ak Parti Milletvekili Mustafa Canbey’de kutlamada yaptığı konuşmada, SYAL’deki birlikteliğe ve SYAL ailesinin oluşturduğu kültüre dikkat çekti. Canbey: “Okulun çok güzel hatıraları var. Balıkesir’de bir SYAL kültürü var. Bu okul sadece Balıkesir’in değil, Türkiye’nin okulu. Gerçekten çok büyük bir emek ve özveri var. Bu emekler, SYAL’i ülkemizde çok iyi yerlere getirdi. Eğitim, bir toplumun kalkınmasında ve ileri gitmesinde çok önemli. Herkesin eğitimle ilgili bir hayali var, herkesin çocuğunun eğitimiyle ilgili bir hayali var. Biz de siyasiler olarak bu hayalleri gerçekleştirmek için elimizden geleni yapıyoruz,” dedi.

Kutlama programında SYAL’in efsane kurucu müdürü Süleyman Sayan, SYAL Okul Müdürü Ali Duran hem duygulandıran hem de gurur duyulmasını sağlayacak önemli birer konuşma gerçekleştirdi.

Tören Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Sedef Sever Yavuz’un okul eski ve yeni müdürleri çiçek ve hediye takdim etmesiyle devam etti. Son olarak ise okul öğrencilerinden Dilay ve resim öğretmeni, iş insanı  Rona Yırcalı’ya özel yaptığı resmi takdim etti yine Dernek Başkanı Sedef Sever Yavuz, Yırcalı’ya çiçek ve hediye takdimi ile tören sona erdi.

Programın kapanışında ise ünlü sunucu İlker Ayrık, günü ölümsüzleştirmek adına bütün salon ile birlikte selfi çekimi yaptı.

 

HABER: İLKAN TOPRAK