Jeofizik Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliği üyeleri önceki gün deprem felaketi sonrası teknik süreçleri ilgilendiren konuları görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Toplantıda hem Kahramanmaraş’ta hem de ülkenin diğer bölgelerinde Yapı Denetim Firmaları bünyelerinde jeofizik mühendisleri olmadığı gibi jeofizik mühendisinin çalışmalarının kontrolünü jeoloji mühendislerine yaptırıldığı, bunun son derece olduğuna dikkat çekildi.
Jeofizik Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliği üyeleri önceki gün düzenlenen olağanüstü toplantıda bir araya geldi. Mühendisler toplantıda, deprem, zemin etütleri ve riskli yapıların analizi konularını değerlendirdi.
Toplantıda, yapı denetim firmaları tarafından zemin ve temel etüt raporlarının nasıl incelendiği tartışılarak, mevzuatta zorunlu olmasına rağmen yapı denetim firmaları bünyelerinde jeofizik mühendislerinin zorunlu çalıştırılmadıkları ve buna önem verilmediği görüşüne varıldı. Ayrıca yapı denetim firmalarının bünyelerinde jeofizik mühendisleri olmadığı gibi jeofizik mühendisinin çalışmalarının kontrolünü jeoloji mühendislerine yaptırıldığı, bunun yanlış olduğu söylendi.
Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada “Hiç bir Mühendislik disiplininin çalışmalarını, bir başka Mühendisin kontrol etme yetkisi yoktur, bu uygulamanın bilim dışı olduğu belirtilmiştir. Yapı denetim firmalarını bünyesinde jeofizik ve jeoloji mühendisi çalıştırmalarının zorunlu tutulması ve denetlenmesi gerektiği görüşüne varılmıştır” dendi.
Öte yandan yapılan toplantıda Jeofizik Mühendisleri şu kararları aldı: “Ülkemiz deprem kuşağı üzerinde yer aldığından ve deprem olayını durdurabilme adına bir şansımızın olmadığını göz önüne aldığımızda ülke olarak depreme hazırlıklı çalışmalar ve depreme dayanıklı sağlam yapılar tasarlayıp inşaa etmeliyiz. Bu kapsamda en önemli yeri tutan mevcut yapı stoklarının depreme dayanıklı olup olmadıklarını incelemeliyiz. Hem yeni inşaat tasarımlarında hem de mevcut bina dayanım incelemelerinde jeofizik mühendisliği bilimi çok önem arz etmektedir. Bu yüzden Türkiye Bina ve Deprem Yönetmeliği içerisinde jeofizik bilimi çok etkin olmalı ve yapı dayanım incelemeleri konusunda jeofizik bilimim içerisinde yer alan yapı jeofiziğinin yönetmelik içerisinde yer alması ve uygulanması gerektiği düşüncesindeyiz.
Deprem gibi doğal olaylar hepimizi etkilemektedir. Depreme dayanıklı bina tasarımı için yer incelemeleri, ve zeminlerde Jeofizik Mühendislerince parselde yapay deprem dalgası üreterek yapıların depremde nasıl davranacağını belirleyerek hesaplanan dinamik parametrelerin önemli olduğunu belirtiyoruz. Deprem Dinamik bir süreç olduğu için Jeofizik çalışmalar olmazsa olmazdır.
İnşaat Mühendislerinin Statik hesaplamalarında yer alan ivme değerleri AFAD dan bölgesel olarak alınmaktadır. Oysaki ivme değerleri Jeofizik Mühendisleri tarafından inceleme alanında hesaplanan ivme ve dinamik parametreler kullanılarak statik projeler tasarlanmalıdır.
Yapı denetim firmalarının bünyelerinde jeofizik mühendisleri olmadığı gibi rapor incelemelerinde ise özel sektörde zemin etüdü hizmeti veren mühendislik firmaları içerisinden özel hizmet ile sadece jeoloji mühendislerine raporların inceletildiği ve bunun yanlış olduğuna karar verildi. Hiç bir Mühendislik disiplininin çalışmalarını, bir başka Mühendisin kontrol etme yetkisi yoktur. Bu uygulamanın bilim dışı olduğu belirtilmiştir. Yapı denetim firmaları içerisinde jeofizik ve jeoloji mühendisi çalıştırmalarının zorunlu tutulması ve denetlenmesi gerektiği görüşüne varılmıştır.
Ayrıca ülkemizde yapılan çalışmaların denetim-kontrol, inceleme ve onay aşamalarının yapılabilmesi ve işleyişin doğru yapılabilmesi adına bütün belediye kurumlarında kadrolu olarak Jeofizik mühendisi ve Jeoloji mühendisi bulunması ve çalıştırılmasının zaruri olduğu düşüncesindeyiz”
KAYNAK: İHA
Yorum yapın