Yerel seçimlere 2 yıl kala Büyükşehir Belediye Meclisi’nde aritmetiği değiştirip sandalye sayısını arttırarak Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ı hizmet noktasında etkisiz hale getirmek isteyen muhalefetin Susurluk’ta başlatıp Bandırma ile devam ettirdiği meclis savaşı kendi zararına oldu.

İlk olarak muhalefetin devamsızlık gerekçesiyle Susurluk’ta Ak Partili Meclis Üyesi İbrahim Dürmüş ve ardından Bandırma Belediye Meclisinde AK Partili Meclis Üyeleri Zeynep Özdemir, Fahri Atlı, Ramazan Yaşar ile Bağımsız Meclis Üyesi Ersan Kırbaş’ın üyeliklerinin oy çokluğuyla düşürülmesi kararları yargıya takıldı. İdare Mahkemesi tüm meclis üyelerinin düşürülmesi konusunda yürütmeyi durdurma verdi.

 

Ardından gelinen süreçte 2019 seçimlerinde Millet İttifakı üyesi İYİ Parti’den seçilen bir yıl önce ettiği istifa sonrası bağımsız olarak Bandırma Belediye Meclisi ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi üyeliğini sürdüren Basri Ersan Kırbaş AK Parti’ye geçti. Böylelikle hafta başında Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisinde 46 üyesi bulunan Cumhur İttifakı sandalye sayısını 47’ye yükseltirken diğer muhalefet partileri 47 olan sayısını 46’ya düşürmüş oldu.

 

Gömeç’te yaşanan rüşvet skandalı sonrası dün yaşanan yeni gelişme ile İçişleri Bakanlığı, Balıkesir Valiliği’nce hakkında soruşturma başlatılan Gömeç Belediye Başkan Yardımcısı, Büyükşehir Belediye Meclisi CHPli üyesi Hüseyin Gazi Pişgin açığa alındı. Pişgin açığa alınması nedeniyle Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisinde boşalan yerine AK Parti’li Gömeç Belediye Meclis üyesi Halil Eroğlu geçti.

Gelinen süreçle birlikte Salı günü Basri Kırbaş ile Büyükşehir Meclisinde sandalye sayısını 47’ye çıkaran Cumhur ittifakı Çarşamba günü Gazi Pişgin’in rüşvet soruşturmasından açığa alınması ve yerine Halil Eroğlu’nun geçmesiyle sandalye sayısını bir kez daha yükselterek 48’e çıkardı. Muhalefet ise 45 üyeye düşmüş oldu.

 

Balıkesir’de muhalefetin belediye meclislerini üyelik düşürme operasyonlarıyla oyalaması, görev yapmasını engellemek istemesi, aritmetiği değiştirme çabaları tam manasıyla ters tepti. Anlayacağınız yaşananlar AK Parti’nin mecliste işine yaradı.

 

AK PARTİ’NİN MECLİSTEKİ KOLTUK SAYISI DAHA DA ARTABİLİR

Öte yandan Susurluk Belediyesi’nin geçtiğimiz Kasım ayında yaptığı iki arşa satış ihalesi İdare Mahkemesince kanuna aykırı bir şekilde gerçekleştirildiği gerekçesiyle iptal etmesinin ardından Balıkesir Valiliği, İYİ Parti Susurluk Belediye Meclisi ve Encümen Üyesi Ömer Öztürk hakkında soruşturma başlattı. Yine usulsüz satış kararı sebebiyle İçişleri Bakanlığı da Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney hakkında soruşturma başlattı.

Soruşturma neticesinde Ömer Öztürk meclis üyelikleri düşerse Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne bu kez alttan bir AK Partili bir isim gelecek. Bu durumda Büyükşehir Meclisinde 48 üyesi bulunan Cumhur İttifakı sandalye sayısını 49’ye yükseltirken diğer Millet İttifakı partilerinin 45 olan sandelye sayısını ise 44’e düşürmüş olacak.

 




KAYNAK: İHA