CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, yaptığı basın açıklamasında 2023 seçimleri hakkında konuştu. Milletvekili Şahin, CHP’nin seçim güvenliği ile ilgili gereken adımların hepsinin attığını, vatandaşların seçim günü gönül rahatlığıyla sandığa gidebileceklerini aktardı. Ayrıca Şahin ülke ekonomisi, dış politika, faizler ve yeni yasama yılını da değerlendirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımlarıyla 22-25 Eylül 2022 tarihlerinde İzmir’in Seferihisar ilçesinde yapılan parti kampını CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, yaptığı basın açıklamasıyla değerlendirdi. CHP’li Milletvekili Fikret Şahin, yaptığı toplantıda ülke ekonomisi, seçim güvenliği, dış politika, faizler ve yeni yasama yılı hakkında konuştu.

CHP Balıkesir İl Başkanlığı binasında gerçekleştirilen basın açıklamasına CHP İl Başkanı Serkan Sarı, CHP Altıeylül İlçe Başkanı Hakan Şehirli, CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, basın mensupları ve parti üyeleri katılım sağladı.

EKONOMİYE GÜVEN KALMADI”

Sözlerine ilk olarak ülke ekonomisi hakkında konuşarak başlayan Milletvekili Şahin, Türkiye’de ekonomiye ve ekonominin geleceğine dair güvenin kalmadığını dile getirerek şöyle devam etti: “22-25 Eylül tarihleri arasında İzmir’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi grubunun milletvekilleri olarak Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde toplandık ve bir değerlendirme yaptık. Yapılan toplantıda en önemli konu ülkemizin geçim sıkıntısı ve ekonomi ile ilgili problemlerdi. Ekonominin en can alıcı noktasında dış yatırımın gelmediği ve güven ortamının kaybolmasıyla ilgili sunumları takip ettik. Türkiye’de şuanda ekonomiye ve ekonomi geleceğine dair güven kalmamıştır. Bu ekonomik kötü gidişten çıkışın tek bir reçetesinin güven olduğunu ve ekonomi yönetimini dolayısıyla ülkeye dair güvenin artırılması gerektiğini vurguladık. Güvenin olabilmesi için de her şeyden önce adaletin ve hukukun üstünlüğünün olması, buna yönelik de düzenlemeler ile uygulamaların yapılması gerektiği Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu tarafından belirtildi. Yoksulluk var ülkemizde. Her şeyden önce CHP var ülkemizde ve bu umutsuzluğa da yer olmadığını özellikle belirtiyoruz.”

147 BİN ÇOCUĞA BAŞKA AİLE BAKIYOR”

Öte yandan ülke ekonomisinin kötü gidişatı nedeniyle yaşanan yoksulluk sonrasında ailelerin çocuklarına bakamadığını, 2022 yılında 147 bin çocuğun başka aileye verildiğine dikkat çeken Fikret Şahin: “Kendi ailesi tarafından artık yoksulluk nedeniyle bakılamayan çocuk sayısı 2011 yılında 34 bin, 2022 yılında yaklaşık olarak 147 bin sayısına ulaşıyor. Yoksul bir aile çocuğuna bakamıyor ve başka bir aileye teslim ediyor. Bu sayı 10 yıllık süreçte ciddi derecede arttı. Ülkenin son yıllarda yoksulluğunun hangi noktaya geldiğini siz düşünün” dedi.

FAİZE 250,
ESNAFA 6,
ÇİFTÇİYE 25 MİLYAR LİRA ÖDENDİ”

Mevcut iktidarın faize karşı olduğunu dile getiren Fikret Şahin, 2022’nin ilk 8 ayında faize 250 milyar lira para ödendiğine dikkat çekti. Şahin, sözlerinin devamında esnafa 6, çiftçiye de 25 milyar lira destek yapıldığını söyleyerek verilen emeklerin yabancılara ve yerli işbirlikçilerine gittiğini ifade etti. Şahin: “Mevcut iktidar sıklıkla faize karşı olduğunu belirtmiş olmasına rağmen içinde bulunduğumuz 2022 yılının ilk 8 ayında 250 milyar lira faize para ödendi. Yani bir hayli yüksek miktardaki parayı faize ödüyoruz. İlk 8 ayda çiftçilere verdiğimiz destek yaklaşık 25 milyar lira. Çiftçilere verdiğimiz desteğin 10 katını faiz olarak ödemişiz. Esnafımıza da 6 milyar liralık bir destek vermişiz. Yani buradan şunu söylemek istiyorum; emeklerimizin karşılığı hep yabancılara ve yerli işbirlikçilerine faiz olarak gidiyor” diye konuştu.

GELEN YARDIM 6 MİLYAR EURO,
HARCANAN PARA 50 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE”

Dış politika ve göçmen konusunda da açıklamalar yapan Fikret Şahin, Türkiye’deki göçmenlerin vatandaşlara, ekonomiye ve ülkeye yük olduğunu vurguladı. Şahin, Avrupa Birliği’nden göçmenler için gelen paranın 6 milyar Euro, harcanan paranın ise 50 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Diğer bir konu ise dış politikaydı. Özellikle Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da sıklıkla vurguladığı ifade şuydu ‘dış politika millidir.’ Ak Parti’nin dış politikası veya CHP’nin dış politikası yoktur, Türkiye’nin dış politikası vardır. Ak Partilisi de CHP’lisi de aynı şeyi söylemek zorundadır. Dış politika millidir, dışarıya karşı tek olmak zorundayız. Maalesef Ak Parti iktidarının izlemiş olduğu yanlış dış politikalar nedeniyle büyük sıkıntılar içerisindeyiz. Bunun en önemli sebebi de görüyoruz souç itibariyle Suriyeli göçmenlerin sayısının bir hayli artmış olması. Dünyada kendi nüfusuna oranla en fazla göçmen barındıran ülke maalesef biziz. Nüfusumuzun yüzde 10’u civarında göçmen var ve bizim kapasitemiz aşılmış durumda. Tüm Türkiye’de ziyaret ettiğimiz illerde istisnasız en önemli sorunun geçim sıkıntısı, ikinci sıkıntının da Suriyeli göçmenler olduğunu vatandaşlarımız dile getiriyor. Vatandaşımız hangi parti olursa olsun tüm vatandaşların ortak talebi bu göçmenleri güvenli bir ortam ve barış içerisinde kendi ülkelerine yerleştirilmesi konusunu özellikle bize vurguluyorlar. Tabi izlenilen yanlış politikalar bu şekilde sorunlarla karşı karşıya kalmamıza neden oluyorlar. Dolayısıyla kendi vatandaşlarımıza harcayacağımız kaynakları da işte bu şekilde göçmenlere harcamak durumunda kalıyoruz. Avrupa Birliği’nden sadece 6 milyar euroluk bir yardım karşılığında geri dönüşüm anlaşmasını kabul ettik. Ama şuan itibariyle en az 50 milyar dolar harcanmış ve giderek de harcanmaya devam ediyor. Sorun giderek büyüyor. Ülkenin demokratik yapısı değişmiş durumda. Buna bir an önce tedbir almak durumundayız.

VATANDAŞLARIMIZIN İÇİ RAHAT OLSUN”

Dış politikaların ardından seçim güvenliğine de değinen Milletvekili Şahin, ülke çapında seçim güvenliğinin sağlandığını söyledi. Şahin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Seçim güvenliği ile ilgili de değerlendirme yaptık. Tüm ülke çapında sandık güvenliğinin sağlandığını ve CHP’nin kendi içerisinde bir denetim mekanizmasının oluşturulduğunu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nın sandık bazındaki seçim sonuçlarıyla CHP’nin izlediği sandık sonuçlarının birebir karşılaştırılmalı ve takibinin yapılabilecek sistemin kurulduğunu ve sandık güvenliğinin tamamen sağlandığını hep birlikte gördük. Bu konuda da vatandaşlarımızın rahatlıkla, güvenle seçimde sandık başına gitmelerini buradan tavsiyede bulunuyoruz.”

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ
ÖZGÜRLÜK KISITLAMASIDIR”

Son olarak yeni yasama yılı hakkında konuşan CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, yeni yasama yılındaki konuşulacak ilk kanun tekliflerinden birisinin sosyal medya düzenlemesi olduğunu, bu düzenlemenin ifade özgürlüğünü engellediğini söyledi. Şahin: “Önümüzdeki Cumartesi günü 1 Ekim ve meclisimiz açılıyor. Yeni yasama yılına başlayacağız. Yeni yasama yılının ilk kanun teklifleri görüşülecek. Bunlardan birisi de sosyal medya düzenleme kanun teklifi. Bu tabi her ne kadar sosyal medya düzenlemesi olarak ifade edilmiş olsa da açıkçası bir sansür yasasıdır. Avrupa Birliği’ne üye bir ülkeyiz. Giderek Avrupa’dan uzaklaşıyor ve kopuyoruz. Avrupalı parlamenterlerden demokrasi, insan hakları, basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda geriye düştüğümüz konusunda eleştiriler alıyoruz. Ak Parti’nin ilk yıllarında melez demokrasi sınıfında bir ülke iken şuanda yarı otokritik sınıfına geçmiş durumdayız ve basın özgürlüğü olsun, düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda da devamlı ölçüde her geçen gün geriye düşüyoruz. Durumumuz giderek dünyada kötüye gidiyor. Meclis tatile girmeden önce bu yasanın gelmemesini ifade ettik. İnsanların kendini daha özgür hukukun müsaade ettiği ölçüde açıklamaları gerektiğini ifade ettik ama maalesef bu komisyonlarda kabul görmedi ve meclise geleceğini görüyoruz. Yine bizler vatandaşlarımızın özgürlüklerini kısıtlayacak bu düzenlemenin karşısındayız” diye konuşarak sözlerini noktaladı.




KAYNAK: İHA