Sokak köpeklerini “uyutma” teklifine tepki büyüyor. Son olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karesi Gençlik Kolları uyutma yasasına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla sokak köpekleriyle ilgili çalışma başlatan AK Parti Meclis Grubu, büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi. Sahipsiz hayvanların “uyutulması” hazırlıklarına hayvanseverler “Bu bir soykırım olur” diyerek tepki gösterdiler.

Sokak hayvanlarının katledilmesinin önünü açan yeni yasa teklifine bir tepkide Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karesi Gençlik Kolları’ndan geldi. AHP meydanında toplanan CHP’li gençler ellerinde “Hayvanları sevmeyen insanları sevmez”, “Sokak hayvanları kimsesiz değildir” yazılı dövizlerle tepkilerini göstererek bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

 

Burada basın açıklamasını okuyan CHP Karesi Gençlik Kolları Temel Haklar ve Seçim İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ceren Çamurtaş, hayvan barınaklarında yaşayan ve kamuoyuna büyük tepki çeken bir uygulama hakkında konuşmak üzere toplandıklarını belirtti. Çamurtaş açıklamalarının devamında; ‘’Barınaklara alınan hayvanların 30 gün süreyle bekletildikten sonra sahiplendirilmedikleri taktirde uyutulmalarına yönelik karar, biz hayvan severlere derin bir üzüntü ve endişe yaratmaktadır. Bu verilen karar hayvan severlerin değil toplumun vicdanını da en derinden yaralamaktadır. Hayvan dostlarımıza yönelik böyle bir uygulama insanlık değerlerimize aykırıdır. Hayvanların uyutulması sorunun çözümü değildir. Bu sorunu çözmek için daha insancıl ve sürdürülebilir yöntemler geliştirmek zorundayız. Hayvanlarımızın barınaklara alınmasının temel amacı onların güvende ve yeni yuvalar bulmalarını sağlamaktır. Ancak yeterli bakım ve sahiplendirme çabaları gösterilmeden 30 gün sonunda hayvan dostlarımızın uyutulması kabul edilemez bir durumdur’’ dedi.

‘’SOKAK HAYVANLARI KİMSESİZ DEĞİLDİR’’

Sokak hayvanlarına yönelik alınmak istenen karara tepki gösteren Çamurtaş sahiplendirme oranlarının yükseltilmesi için ciddi adımlar atılması gerektiğini söyledi. Çamurtaş; ‘’Sosyal medya platformlarında bu konuda iş birliği yapmalı, can dostlarımızın yeni yuvalar bulması için hep birlikte seferber olmalıyız. Ayrıca sokak hayvanlarının sayısını en aza indirmenin yollarından biri kısırlaştırma çalışmalarının yaygınlaştırılmasıdır. Yerel yönetimler, veteriner klinikleri ve hayvan hakları örgütleri kısırlaştırma kampanyalarını desteklemeli ve bu konuda halkı bilinçlendirmelidir. Bu sayede kısırlaştırma sokak hayvanlarının kontrolsüz üremesini engelleyecek ve barınaklara olan ihtiyacı azaltacaktır’’ şeklinde konuştu.
Ceren Çamurtaş, ayrıca toplumun hayvan hakları konusunda bilinçlendirilmesi büyük önem taşıdığını ve okullarda, sosyal medya platformlarında, toplumsal etkinliklerde hayvan sevgisi ve sorumluluğun vurgulanması gerektiğini söyledi.

Hayvanların yalnızca birer sahiplenilecek mal değil, sevgi ve ilgi gösterilmesi gereken canlılar olduğu unutulmaması gerektiğini sözlerine ekleyen Çamurtaş; ‘’Hayvanların yaşam hakkını korumak medeniyetimizin ve vicdanımızın bir gereğidir. Barınaklardaki hayvanlarımızın 30 gün sonunda uyutulması yerine onların yeni yuvalar bulmasını sağlamak daha insancıl çözümler geliştirmek hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu konuda atılacak her adım hem hayvanlar hem de insanlık için daha umut dolu bir geleceğin teminatı olacaktır’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

HABER: BUSE ASLAN