Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Ahmet Akın başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi’nin yeni logosu tartışmalara neden oldu. Logo tartışmasıyla başlayan Mecliste, AK Parti’li Birol Şahin, kürsüden açtığı pankart ile CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin Balıkesir’i parsel parsel sattığını iddia etti. AK Parti ve CHP grubu üyeleri arasında çıkan tartışma alevlenince meclis başkanı Akın, meclise ara vermek zorunda kaldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan ikinci birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda önemli kararlar alınırken, Büyükşehir Belediyesi’nin yeni logosu AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubu arasında tartışma yarattı.

 

FUAR VE FESTİVALLER

20 İLÇEYE YAYILACAK

Meclis toplantısı öncesi bir konuşma yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, festival ve fuarları arttırmak istediklerini söyledi. Bu kapsamda tüm meclis üyelerini Aroma Terapi Festivaline davet etti. Akın ayrıca, bundan sonra yapmayı planladıkları tüm fuar ve festivalleri 20 ilçe belediyesinin katılımı ile gerçekleştirmek istediklerini açıkladı. Akın bu konuda özetle şunları söyledi: “Birlikte olursak, yan yana yürürsek ki yürüyoruz Balıkesir tam anlamıyla hak ettiği yere gelecektir. El Birliği ile İYİ Parti, CHP, AK Parti, MHP büyük bir aile olarak bu çalışmamızı büyütmeyi istiyoruz” dedi.

 

SAĞAY’DAN LOGO TEPKİSİ

Meclis toplantısı öncesi gündem dışı bir konuşma yapan AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Yasin Sağay, bir önceki mecliste geçirilen logo ile ilgili eleştirilerini sıraladı. Kendi gruplarına bu konuda bilgi verilmediğini söyleyen Sağay; “Eğer bir logo değişikliği olacaksa Karesi Belediyesi kurucu meclis üyesi olarak söylüyorum.  Logo ile ilgili çalışma yapılır, o çalışmanın ardından logo mecliste gösterilir. Biz Karesi Bellediyesinde kurucu olarak yaptığımızda o günkü CHP, o günkü MHP, o günkü AK Parti’den oy birliği ile geçti. Yangından mal kaçırırcasına burada ne olduğunu bilmeyen meclis üyelerimizle ve arkadan basına servis edilerek logo oy birliği ile geçti deniliyor.

Kanun açık ve net 3’te 2 çoğunlukla logo gösterilir, sorulur ve 3’te 2 çoğunluk oyu ile logo değişikliği onaylanır. İsterseniz 2 ay sonra kalbi beğenmedik, ciğer yaptık, dalak yaptık demek elinizde meclis çoğunluğu elinizde. Ama Kuvay-i Milliye şehri, benim ailem, birlikte yöneteceğiz diyen Ahmet Akın başkanıma bu olay yakışmadı. Daha önceki meclisten Sagay’ın el kaldırdığı video basına verilerek oy birliği imajı veriliyor. Logo değişimini kesinlikle AK Parti grubu olarak kabul etmiyoruz. Tutanaklara AK Parti ve MHP grubu olarak red kararı verdiğimizi belirtmek istiyorum” dedi. 

 

SATIŞ GERGİNLİĞİ

Belediye Meclisinde tartışmaların ve esas gerginlik ise AK Parti Grubu adına konuşan Birol Şahin’in konuşması sonrası yaşandı. Kürsüdeki konuşması sonrası “Ahmet Akın Balıkesir’i parsel parsel satıyor” yazılı pankart açan Şahin, ilk 3 ayda 22 satış yapan CHP yönetimindeki Büyükşehir Belediyesini  alaycı bir dille eleştirdi.

Birol Şahin, belediyelerin gelir getirecek çalışmalarından birinin de imar uygulamaları olduğunu söyledi. Alınan arsaların imar değişikliği ve kat karşılığı çalışmalar ile değerinin arttırılabileceğine dikkat çeken Şahin; “Bu gayrimenkullerin satışının aceleye getirildiğini düşünüyorum. Edremit yolu üzerinde solda bir KÜÇÜK sanayi sitesi var. Burada bir çok boşta parsel var. Örneğin bunu şimdi sattığınızda 1000 lira ise üzerine dükkan yapıp sattığınızda 10000 lira. Bu daha fazla gelir elde etmek amacıyla yapılıyor ve belediyelerin yasal ve uygun gerekçeleridir. 3 ayda satılmak istenilen gayrimenkullerin üzerinde çalışılmadığını düşünüyorum. Kaldı ki kararı veren üst yönetim arkadaşlarımız daha Balıkesir’e yeni teşrif etmiş arkadaşlarımız. Ama daha doğru değerlendirme için satışların daha sonra yapılması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Şahin konuşmasının son bölümünde meclis kürsüsünden “Ahmet Akın Balıkesir’i parsel parsel satıyor” yazılı pankart açtı. Şahin; “Bugün mecliste 22 adet parsel satışı yapıyorsunuz, 3 ayda en çok satan belediye başkanı olarak Türkiye’ye kötü örnek oldunuz” dediği sırada CHP sıralarındaki üyeler masalara vurarak tepkisini gösterdi.

Öte yandan Birol Şahin, kürsüden indiği sırada CHP grubundaki üyelerle yaşadığı karşılıklı söz atışması sırasında meclis bir anda yerini gerginliğe bıraktı. CHP ve AK Parti gruplarının ayağa kalkarak birbirinin üzerine yürümesi sonrası meclis başkanı Ahmet Akın, meclise 5 dakika ara verdi.

 

“MİKSER BİROL”

Aranın ardından CHP grubu adına kürsüden bir konuşma yapan Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, AK Parti’li Birol Şahin’i şov yapmakla suçladı. 2014-2019 yılında AK Parti Grup Başkan Vekili olan Birol Şahin’in o dönemde bazı maddelerde çekimser kalan CHP için “CHP zam istiyor” diye açıklamalar yapan birisi olduğunu hatırlatan Mirza, o dönede kendisine “mikser” lakabı taktıklarını söyledi. Mirza, meclisin uyumunu bozan milleti birbirine kırdıran Birol Şahin’in amacına ulaştığını ifade ederek; “Kimse bırakılan borçtan bahsetmiyor. Bu borç nasıl ödenecek, maaşlar nasıl ödenecek, hizmet nasıl yapılacak kimse bunu konuşmuyor. Satılacak yerler ticaret ve konut alanı olarak zaten değerli parseller. Ben de sattım ve sattığım her şeyin karşılığında eserler bıraktım. Kapalı Pazar yeri, güneş enerji santrali yaptı, Balcı Çamlığı yaptım, Kültür Merkezi yaptım. Belediye arsa üretir, konuta açar gelir elde eder ve alt yapısını ve üst yapısını yapar. Önemli olan bunları değerlendirip, satıp halka hizmet etmektir.

Burada şov yaparak insanları birbirine düşürerek başka bir şey amaçlanıyor. Bunu lütfen bizim arkadaşlarımız düşmeyin. Birol Şahin konuşsun konuşsun insin. Bizde gerekli cevabı verelim.” Dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grup Başkan Vekili Ali Kemal Deveciler daha sonra yaptığı konuşmada AK Parti’nin geçen dönem Balıkesir’e 15 milyar borç bıraktığını hatırlattı. Deveciler Balıkesir’i bakkal dükkanı gibi yöneten AK Parti’nin Türkiye’de ilk 10 il içine giren Balıkesir’i borç batağına bıraktığını sözlerine ekledi.

Tartışma ve yapılan pankartlı şovun ardından üzerine çokça konuşulan satış maddesi oy çokluğu ile meclisten geçti.

 

HABER: İLKAN TOPRAK