Yüzyıllar öncesinden günümüze miras kalarak kültürümüzün vazgeçilmez değerleri arasına giren Türk Kahvesi tiryakilerine tavsiyelerde bulunan sektörün 55 yıllık ismi Abdullah Tokman; “Kahvenin en lezzetlisi taze öğütülmüş olandır” dedi.

BALIKESİRLİ 3 ÇEŞİT KAHVE TÜKETİYOR

Balıkesir’de AHP meydanında hizmet veren Abdullah Tokman isimli kahve dükkanın sahibi Abdullah Tokman, kahve çeşitlerinin çok fazla olmasına rağmen Balıkesirlinin Türk kahvesi, neskafe ve filtre kahve dışında pek kahve tercih etmediğini ifade etti.

Tokman; “Türk kahvesi tek çeşittir, Brezilya’dan gelen malzemeden olur. Bir de dünya kahveleri var onlar da filtre kahve yapmak için kullanılır. Şuan bizim burada tüketilen üç çeşit kahve türü var onlarda Türk kahvesi, neskafe ve filtre kahve” diye konuştu.

 

“BİLİNÇLİ TÜKETMEK ZARARA YOL AÇMAZ”

Kahve tüketen bir kişinin kahveyi bilinçli bir şekilde tüketmesi sonucunda herhangi bir sorunla karşılaşmayacağını söyleyen Abdullah Tokman, “Kahvenin içerisinde kafein denilen uyarıcı bir madde var. Hem zihni açık tutar hem gece çalışması gereken bir kişiye uyku problemi yaşatmayarak zihinde tutar ve kişi uyku sorunu yaşamaz. Az miktarlarda kafeinin bilişsel işlevler üzerinde olumlu bir etkiye sahip olur, ancak aşırı kullanımının taban tabana zıt bir etkiye yolda açabilir. Araştırdığıma göre günde 3 fincan kahve tüketilebilir bende günde 3 fincan kahve tüketiyorum fakat şu zamana kadar herhangi bir zararını görmedim. ”dedi.

 

“KAHVE’NİN İYİSİNİ KÖTÜSÜNÜ VATANDAŞ BELİRLİYOR”

Vatandaş kahveyi ağız tadına göre tüketiyor diyen Tokman sözlerine şöyle devam etti, “Kahvenin iyi veya kötü olduğu vatandaşın tamamen damak tadına bağlı. Balıkesir’de yerleşik düzen kuru kahvecilere gidip kahvesini alan bir vatandaş kahveyi içtikten sonra damak tadına uyarsa kahvenin iyi olduğuna kanaat ediyor eğer damak tadına uymazsa bu kahve kötü diyor. Oysa bu iş kahvenin daha çok taze olmasıyla alakalı” dedi.

 

“KAHVE TAZE ŞEKİLDE ALINMALI”

Kahvenin tadı taze çekilmişse belli olur diyen Abdullah Tokman; son olarak “Kahveyi taze çekilmiş şekilde almak gerekiyor. Ayrıca hava almayan poşet ve ambalaj kullanılmalı. Ama ne olursa olsun makinadan yeni çıkmış taze kahve almak lezzeti arttırmak anlamına gelir. Tam istediğiniz lezzeti ulaşmak bu şekilde kahve tüketmelisiniz” tavsiyesinde bulundu. ÖZEL HABER: AYDIN ENES ERBAŞI

 




KAYNAK: İHA