Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde Rıfat Hisarcıklıoğlu Başkanlığında düzenlenen Marmara Bölge Başkanları Toplantısı'na katılarak Balıkesir üreticisinin sorunlarını gündeme taşıdı.

Başkent Ankara’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Marmara Bölge Başkanları toplantısı gerçekleştirildi. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde gerçekleşen toplantıda, Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, Balıkesir’in ve bölge üreticisinin sorunlarını, beklentilerini ve taleplerini iletti.

 

“ZİRAAT BANKASI KREDİ

ORANLARI YÜKSELTİLMELİ”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Borsa Başkanı Çetin; “Sayın Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu bugüne kadar gerek yazılı gerekse sözlü olarak iletmiş olduğumuz tüm sorunlarımıza yakinen ilgi göstermiştir. Yine sorunlarımızı hükümet kanadına ve ilgili bakanlıklara ileteceğinden eminim.

Bizim ilk talebimiz Ziraat Bankasının üreticiye verdiği kredi oranlarının güncellenmesi yönünde oldu. Ziraat bankası kredileri 2020’de Cumhurbaşkanımızın kararı ile 3 yıllık olarak güncellendi fakat Türkiye’de enflasyon malum bunun revize dilmesi gerekiyor. 2022 yılında biz Borsa olarak bir yazı ile talebimizi ilettik ve o dönemde yüzde 60-65 arası bir güncelleme oldu. Fakat bugün gelinen noktada yapılan iyileştirme zayıf kaldığını görüyoruz ve maalesef yeterli gelmemekte.

Bu kredileri sadece hayvancılık sektörü değil, yatırım, işletme, bitkisel ürünler, balıkçılık, arıcılık Türkiye genelindeki sübvansiyonlu bütün krediler bunun içinde yer almakta. Bunun yükseltilmesi, enflasyona göre ayarlanması gerekiyor.  

 

“TARIMA VE ÜRETİCİYE DESTEK ARTMALI”

İkinci bir konu da hükümetin 2023-2025 yılı orta vadeli programına göre gayri safi yurt içi hasılası 41 triyon TL olarak belirlendi. Tarım kanunun 21. maddesine göre bu paranın yüzde 1’i yani 411 milyar TL tarım desteği için ayrılmalı. Ama orta vadeli programda 91,55 milyar lira ayrıldığı görülmekte. Oysa bu oran gayri safi yurt içi hasılasının sadece 0,22’sine denk geliyor. Tarıma ayrılan pay yüzde 1 bile değil, bunun arttırılması gerektiğini ilettik.

Diğer ülkelere baktığımızda tarıma ayrılan pay Almanya’da 1.4, Fransa’da 1.5, İspanya’da 3.3, Rusya’da 4.2, Kanada’da 2.3, Meksika’da 3.2 olduğunu görüyoruz. Dünya’da tarıma en düşük destek yapan ülkelerin içinde biz varız. Bunun artık değişmesini istiyoruz.

Tarım ve gıdanın önemini ve en iyi örneğini pandemi de yaşadık.  Tarım ve gıdaya ulaşım öne çıktı. Çiftçiye destek olunması gerekiyor. Üretici rahatlatılırsa bu fiyat açısından tüketiciye de yansır.

Son olarak Genel Başkanımız Rıfat bey sorunların çözüme kavuşması noktasında her zaman borsa başkanlarımız ve üyelerimizin yanında oldu. Bu sıkıntılı günleri hep birlikte atlatacağımıza ve önümüzdeki günlerde atılacak adımlar ile üyelerimizin yaşadığı sıkıntıların da en aza indirileceğine inanıyoruz” dedi.

 




KAYNAK: İHA