Balıkesir Büyükşehir Belediye (BBB) Meclisi'nde, Ağustos ayı BASKİ Olağanüstü Genel Kurulu'nda suya yüzde 58.90 oranında zam yapıldı. Kabul edilen teklifle birlikte CHP’li Ahmet Akın yönetimindeki Büyükşehir 2024 Haziran ayında yüzde 15 indirim yaptığı su tarifesine 2024 Eylül ayından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 58.9 zam yapma kararı aldı. AK Parti ve MHP meclis üyelerinin red oyu verdiği su zammı oy çokluğu ile BASKİ genel Kurulundan geçti.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi, Ağustos ayı toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Akın, başkanlığında toplandı. Meclis toplantısı sonrası BASKİ Olağanüstü Genel Kurulu da yapıldı.

Zaman zaman tartışmaların yaşandığı genel kurulda suya yüzde 58.9 zam yapılması kararı alındı. Genel Kurulda ilk olarak konuşan BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, zammın gerekçelerini sıraladı. Balıkesir’de suyun maliyetinin altında kullanıldığını ve BASKİ’nin 5 milyar 821 milyon TL borcu olduğunu ifade eden Öztürk, özellikle Balıkesir’deki yüzde 70’lere dayanan sudaki kayıp kaçağın önüne geçmek adına zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

 

İLK KEZ VE ÇOK NET KONUŞTU

Karar öncesi bir açıklama yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, zorunlu zammın sebebinin bir önceki AK Parti’li yönetim olduğunu söyledi. Yücel Yılmaz döneminde BASKİ’nin özel bankalar dahil 6 kez kredi kullanıldığını ifade eden Akın, “6 kez kredi çektiniz, ne yaptınız oğlum bu paraları?” diyerek su zammına karşı çıkan AK Parti grubunu seslendi.

Konuşmadığı takdirde sokaklarda yanlış anlaşıldığını ilk kez son kez bu tarz bir konuşma yapacağını söyleyen Başkan Akın özetle şunları dile getirdi: “Milletin parasını alıp milyarlarca lira borçlanıp 50 yıllık sulama kanallarıyla, arıtma yapmadan, yatırım yapmadan özür diliyorum ama hakikaten ayıp sorunun sebebi olanlar bize bir şey anlatmasın. Şerefimiz üzerine biz bunu çözeceğiz.

 

“NE YAPTINIZ OĞLUM BU PARAYI?”

2022’de aynı zammı yapmış arkadaşlar. Daha da fazlasını yapmışlar, bir de üstüne 6 kere kredi almışlar, biz BASKİ’ye bir kere kredi almadık. BASKİ’nin açmaza düşülmesinin sebebi bu. Yaptıkları zamlar, yapmadıkları yatırımlar. Bu millete yüzde 15 indirim yaptım diye uykunuz kaçtıysa kaçsın arkadaş. Bütün konuşmalarınız hepsi elimde.

Bugün çok merak ediyorum bakalım neler söyleyecekler diye. 6 kez kredi çekmişler 2022’den beri. Soruyorum ne yaptınız oğlum bu parayı? Yazık değil mi millete. Altyapı yok, Körfez’de arıtma yok.  Türkiye’de yüzde 70 ile birinci sırada olan kayıp kaçak geçmiş dönemin bize bıraktığı ayıbıdır. Bizde bunu çözeceğiz. Sizler gibi meclis üyelerimizle beraberiz, siz de yardım edeceksiniz birlikte çözeceğiz. Yatırım yapılmazsa çok daha kötü duruma gidecektir.

 

Bugüne kadar Balıkesir’deki 32 arıtmanın biri dışındaki hiç birinin ikinci kademesi, yani genişleme ünitesi yapılmamış. 2017’de Edip Abi yapmış, o da olmasa yapılan bir şey yok. Ne yaptınız bu paraları.  Biz BASKİ’ye hiç kredi almadık. Onu da söyliyeyim. Elinizi vicdanınıza koyun, hatlar 70 yıllık, depolar 35 yıllık. Körfez’de arıtmalar ömrünü doldurmuş. İsale hattını başlattık devamı da getireceğiz. Sulama kanalı delik delik süzgeç gibi. Ayda 120 milyon belediye bütçesinde BASKİ’ye sübvanse yapılıyor bunu ödeyip üstüne bu kadar yatırım yapmamız lazım. Sulama hatlarının değiştirmemiz lazım. 2024 yılındayız, 20 yıldır yönetiyorlar, 400 kilometreye yakın asbestli boru var, yani zehir saçan boru var. Bunları değiştireceğiz. Sizin yapamadıklarını yapmaktır bizim borcumuz söz veriyorum.  Biz zaten ihtiyaç sahibi olanlara gerekli desteği vereceğiz.

 

BİR KEZ KONUŞACAĞIM BİR DAHA KONUŞMAM

Öyle bir tablo devraldık ki, ben mağdur edebiyatı yapmak istemiyorum. İş yapıyoruz daha da yapacağız. Hem de sizlerle birlikte yapacağı, beraber kurdelayı keseceğiz. Bir kez konuşacağım bir daha konuşmam.

BASKİ gibi bir kurum öyle bir borç altına sokulmuş ki tek gelir kalemi olan BASKİ’nin personel, araç gereç, yakıt, elektrik harcaması yapmasa dahi bu borcu 40 ayda ödeyebilecek. Doğru bütçeyle yönetebilseydik, Körfez hattındaki altyapı eksikliklerinin büyük bölümü giderilirdiniz. Körfez’de bugün su sorunu yaşanmazdı.

 

 

SEBEP BİRİKEN CARİ BORÇLAR VE

KREDİ MALİYETLERİNİ KARŞILANMASI

2022’nin Haziran ayında suya yüzde 60 zam yapılıyor. Bununla yetinmiyor, 2023’ün 11. ayına kadar özel bankalardan 6 adet faizle birlikte 3 milyar 641 milyon liralık kredi kullanılıyor. Akıl alır gibi değil. Bu parayı biz bulacağız, Körfez’in su ve arıtma sorununu çözeceğiz. Fiyat artışı yapma zorunluluğunun sebebi biriken cari borçlar ve kredi maliyetlerinin karşılanması” dedi.

Zam için ayrıca ekonomideki yükselişi, kullanılan kimyasal ürünlere gelen zam, personel maaşları ve elektrik  giderlerini işaret eden Akın, BASKİ’nin aylık giderinin 120 milyon olduğuna dikkat çekti.  

Akın, sözlerini şu şekilde tamamladı: “7 aylık dönemde BASKİ’deki maliyet artışı personel gideri yüzde 152 arttı, yakıt giderleri yüzde 76 arttı, enerji yüzde 49 arttı. Arıtma kimyasalları yüzde 60 arttı. Borular pompalar vanalar gibi malzemeler yüzde 70 arttı. Geçen yıl suyun birim fiyatı 35 lira, bugün maliyeti 60 lira 57 kuruş.

BASKİ’nin bakım onarım maliyelerinden bahsetmedik bile. Yatırım maliyetleri de var. Bu konuda açıklamalar yapıyoruz.

Devletin idareleri memleketi çıkmaza sürüklüyor. Yıllarca kurumların artık kendini döndüremez hale gelmesine neden olan iktidarın biriktirdiği çözülmez yumak haline getirdiği ekonomik sorunlar. Bunun bedelini hepimiz ödüyoruz.

 

 

SÖZ VERDİ!

BASKİ’ye baktığımızda buradaki açığı böyle kapatamıyoruz. BASKİ’nin kendi çarkını döndürme noktasına gelmesiyle yapılmayan yatırımları yaparak bu yükü hafifleteceğimize söz veriyorum.

Engelli vatandaşlarımız şehit yakını ve gaziler ile sosyal destek alanların su faturaları BASKİ’ye olan olan vadesi gecikenleri bir yıl sonuna kadar bütçeden ödeyeceğiz. Üniversite öğrencilerine belediye bütçesinden ödeyeceğiz. Yakın kartla birlikte dayanışmayı büyütmek için kampanya başlatacağız, su konusunda gerekli desteği sağlayacağız. 24 bin 615 kişiye indirimleri ücretsiz vereceğiz.

Hem iktidardasınız hem belediyeyi batırmışsınız hemşerim. Şeref sözü burayı kalkındıracağız. İlk 4 ay icraatları burada. Yalanla dolanla olmaz. Bütün bürokratlarımız her sorunuza cevap vermeye hazır. İlk 4 ayda 5 yeni su kaynağı bulduk. Yönetim düzgün olsaydı millet bu faturaları ödemek zorunda kalmazdı. Bu zamların sebebi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi değil maalesef bunlar iktidar” dedi.

HABER: İLKAN TOPRAK