Klima fiyatlarının artmasıyla birlikte dolandırıcılar şimdi klima sahiplerine dadandı. 0850’li hatlardan vatandaşları arayarak çok cüzi rakamlara klima bakımı yaptıklarını söyleyen dolandırıcılar; bakım için geldikleri evde ya klimadan parça alıyor ya da komple klimayı çalıyor. Dağlı Grup Sahibi Kadir Dağlı; klima sahiplerini mağdur olmamaları için bu tarz dolandırıcılık yöntemlerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Her geçen gün yeni bir yöntem keşfederek vatandaşları mağdur eden dolandırıcılar bu kez de klima sektörüne adıma attı. Klima fiyatlarının ortalama 20 bin liradan başlaması nedeniyle klima servisi rolüne bürünen dolandırıcılar; ucuz bakım hizmeti vaadiyle geldikleri evde ya klimanın parçasını çalıyor ya da komple klimayı çalıyor. Dağlı Grup Sahibi Kadir Dağlı; vatandaşları bu tarz dolandırıcılık yöntemlerine karşı dikkatli olmaları ve ucuza bakım cümlelerine aldanmamaları konusunda uyardı. 

MERDİVEN ALTI KLİMACILARA DİKKAT!

Balıkesir’de klima dendiğinde akla ilk gelen isimlerden Kadir Dağlı, açıklamasına merdiven altı diye tabir edilen, dükkanı olmayan, vergi vermeyen klimacılar ile ilgili olarak konuşarak başladı. Kadir Dağlı: “Merdiven altı klimacılar genellikle klimaya gaz basıyorum der. Aslında klimanın gazı vardır. Her sene klimaya gaz basılmaz. Kaçak olursa klimaya gaz basılır. Ama çoğu müşteri aslında klimama gel gaz bas der. Kaçak bulunmadan gaz basılması aslında yanlış bir işlem. Bunun doğaya da çok fazla zararı var, atmosferi deliyoruz. Gaz sadece kaçak tespit edildikten sonra basılır ve 10 yıl kadar klima gaza ihtiyaç duymaz” dedi.

UCUZ BAKIM VAADİNE KANMAYIN!

Telefon üzerinden klima sahiplerine ulaşan dolandırıcılar; ucuz bakım kampanyası adı altında vatandaşları mağdur ediyor. Ortalama bin lira olan klima bakımlarını 200 - 300 liraya yapacaklarını söyleyerek vatandaşların evlerine giren dolandırıcılar, ya klimanın parçasını ya da komple klimayı çalıyor. Vatandaşları bu konuda mağdur olmamaları için güvenilir firmaları ve yetkili servisleri tercih etmesi gerektiğinde uyarılarda bulunan Kadir Dağlı: “Aslında bir şehirde ismi bilindik firmalar ve yetkili servisler olmak zorunda. Çünkü 0850 hatlardan vatandaşlar aranıyor ve klimanıza bakım lazım, 2 yıl olmuş deniliyor. 200 – 300 lira gibi ucuz fiyatlar veriyorlar. Sonrasında gelip klimanın içerisinden parça çalıyorlar ya da klimanızı sökmemiz gerekiyor diyorlar. Bir daha aradığınızda da kimseye ulaşamıyorsunuz. Bugün klimanın değerinin ortalama 20 – 30 bin lira olduğunu düşünürsek ve bunu adresi belli olmayan birine yaptırdıysanız karşılığında bir daha muhatap bulamıyorsunuz ve adli sürece girip uğraşmak zorunda kalıyorsunuz. Biz o yüzden yerli esnaf dediğimiz, ismi, işyeri bilindik veya o ürünlerin yetkili servislerine başvurmalarını öneriyoruz müşterilerimizin. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus daha var. İnternete yetkili servis yazdığımızda başka kişilerin parayla ön sıralara geçtiğini görüyoruz. Bu durumlarda da arayacağımız numaraya dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü bu numaralar bazen yanıltıcı olabiliyor.” 

KLİMA BAKIMLARINI AKSATMAYIN!

Sözlerinin devamında klimadaki bakımların önemine de değinen Kadir Dağlı: “Klimalarda bakım çok önemli. Klimanın bakımda anti bakteriyel ilaçlarla temizlenmesi gerekiyor. Malum pandemiden geçtik. Virüs, mikrop gibi olaylar var. Bunlardan kaynaklı da klimanın iç evapı, filtresi, fanı muhakkak temizlenmesi gerekiyor. Özellikle toplu yaşanılan yerlerde buna dikkat edilmesi gerekiyor. Bu toplu yaşanılan yerler bir devlet kurumu, ev, iş yeri olabilir. Bu yerlerde de klima bakımı çok önemli. Biz minimum 1 yılda bir muhakkak klimanın üzerindeki mikropların ortama yayılmaması için bakım yapılmasını öneriyoruz. Şuanda ideal bir klima bakımın ortalama fiyatı bin lira civarında. Bakım yaptıracak müşterilerimize de mağdur olmamaları için özellikle Nisan – Mayıs aylarında klima bakımlarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. En azından bu kontroller, yaz öncesi yapılırsa; yaz boyunca müşterilerimiz klimalarını sağlıklı kullanırlar. Diğer türlü yaz ayları klimaların çok satıldığı zamanlar olduğu için müşteriler beklemek zorunda kalıyor. O sebeple yaza girmeden klimaların bakımlarının yapılmasını tavsiye ediyoruz” diye söyledi.

HABER: BUSE ASLAN