Balıkesir Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş düzenledi. Balıkesirli kadınlar kadın hakları, eşitlik, özgürlük ve şiddetsiz bir yaşam talep etti. Kadınlar; yürüyüşte, iktidarın çözüm olmayan aile politikalarına, kadın cinayetlerine ve kadınların çalışma hayatındaki eşitsizliklere dikkat çekti.
Balıkesir Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamak ve kadın hakları için sesini yükseltmek amacıyla Salih Tozan’dan Ali Hikmet Paşa Meydanı’na kadar anlamlı bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar, eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşam talebini haykırmak için bir araya gelirken, aynı zamanda kadınların haklarını savunmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek amacıyla bu anlamlı günde seslerini duyurdu.
Yürüyüş sonrası, AHP Meydanı’nda Balıkesir Kadın Platformu adına konuşma yapan Sunay Deniz, konuşmasına ilk olarak 8 Mart’ın tanımına değinerek başladı.
Deniz, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün yalnızca bir anma günü olmadığını, aynı zamanda kadınların eşitlik, özgürlük ve insanca yaşam mücadelesinin simgesi olduğunu belirtti.
Sunay Deniz, bu tarihi günü sadece anmakla kalmadı, aynı zamanda kadınların karşılaştığı güncel sorunları gündeme getirdi. Kadınlar, eşitlik, özgürlük ve insanca yaşam taleplerini dile getirdi. Deniz: "Kadınlar sadece hayatı güzelleştiren değil, hayatı değiştiren, dönüştüren, mücadele eden insanlardır. Onlar olmasaydı ne ekmeğimiz olurdu ne de emeğimiz" diyerek, kadınların toplumdaki önemini vurguladı.
“ESNEK ÇALIŞMA KOŞULLARI İSTEMİYORUZ”
Balıkesir Kadın Platformu, Türkiye’deki kadınların çalışma hayatındaki durumuna dikkat çekerek, kadınların büyük bir kısmının güvencesiz ve düşük ücretli işlerde çalıştırıldığını belirtti. 8 Mart nedeniyle bir araya gelen kadınlar, özellikle kadınların esnek çalışma koşullarına mahkum edilmesinin, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kısıtladığını ifade etti. Kadınların sosyal güvenceye sahip olmadan çalıştırılmasının, onların iş güvencesizliği ve yoksulluk riskiyle karşı karşıya kalmalarına yol açtığı vurgulandı.
Türkiye’de kadınların istihdam oranının oldukça düşük olduğunu belirten Sunay Deniz; kadınların iş gücüne katılımının artırılması gerektiğini söyledi. Kadınların çalışma hayatındaki eşitsizliğinin yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel bir sorun olduğuna dikkat çeken Deniz: "Kadınlar, yalnızca aile içindeki sorumluluklarıyla sınırlı kalmamalı; kamusal alanda da eşit haklarla yer almalıdır” dedi.
KADINLAR, İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ GERİ İSTİYOR!
Açıklamalarının devamında, kadına yönelik şiddet konusu, yürüyüşte en çok dile getiren Sunay Deniz; 2024 yılı itibarıyla Türkiye’deki kadın cinayetlerinin korkunç boyutlara ulaştığına dikkat çekti. 2025 yılının ilk iki ayında 49 kadının katledildiğini, 53 kadının ise şüpheli şekilde ölü bulunduğunu ifade eden Sunay Deniz; kadın cinayetlerinin artmasının, hükümetin kadına yönelik şiddetle mücadelede yeterli önlem almadığının bir göstergesi olduğunu belirtti.
Deniz: "İktidar kadına yönelik şiddetle mücadele etmekte yetersiz kaldı. Yargıtay’ın, kadına yönelik şiddetle ilgili kararlarda, katillere haksız tahrik indirimi uygulayarak kadına şiddeti meşrulaştırması, bu hükümetin kadın haklarına olan duyarsızlığını bir kez daha gözler önüne serdi" dedi. Kadınların evde, sokakta ve işyerlerinde güvende olması için İstanbul Sözleşmesi’ne dönülmesini istediklerini söyleyen ve Balıkesir Kadın Platformu adına konuşan Sunay Deniz, kadına yönelik şiddetle etkin mücadele edilmesini talep etti.
“KADIN HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”
Türkiye’deki kadınların haklarına yönelik tehditlerin arttığını, özellikle de son yıllarda artan kadın cinayetlerinin ve şiddet olaylarının hükümetin kadına yönelik politikalarının bir sonucu olduğunu belirten Sunay Deniz; "Aile Yılı" adı altında kadınları ev içinde hapseden, onların ekonomik ve sosyal haklarını kısıtlayan politikaların karşısında durduklarını ifade etti. "Aile Yılı değil, kadın yılı" diyen Deniz, kadınların sosyal ve ekonomik yaşamda eşit haklara sahip olmasını talep etti.
KADINLAR BİRLEŞİRSE DÜNYA DEĞİŞİR
Kadınların sadece aile içindeki rollerine indirgenmesini eleştiren kadınlar, kadınları eve hapseden politikaların aksine, kadınların kamusal alanda daha fazla yer alması gerektiğini belirtti. Aynı zamanda, kadın istihdamının arttırılması, ücretsiz kreşler açılması ve kadınları toplumda daha görünür kılacak politikalara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Sunay Deniz, kadın emeğinin görünmez kılan, yoksullaştıran, güvencesizleştiren ve yaşam hakkını elinden alan, otoriter politikaları kabul etmediklerini söyledi.
Öte yandan Balıkesir Kadın Platformu adına konuşan Deniz: “Kadınları yok sayanlara; ‘sizin yerli ve milli, ‘kutsal’ duvarlarınız bize dar gelir’ diyor, tüm emekçi kadınları ‘erkek egemen sınırlara ve kapitalist sömürüye karşı emek ve özgürlük mücadelesini büyütmeye’ çağırıyoruz.
Biz kadınlar; mücadele ederek, örgütlenerek, direnerek ve dayanışarak başka bir yaşamı; sömürüsüz, savaşsız, eşit, özgür, bir yaşamı inşa etmeye kararlıyız. Biliyoruz ki; Kadınlar birleşirse dünya değişir!” diyerek sözlerini sonlandırdı.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri, kadınlar tarafından hazırlanan halk oyunu gösterisinin ardından son buldu.
HABER: BUSE ASLAN
Yorum yapın