Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, yaptığı değerlendirmede açıklanan buğday ve arpa fiyatlarının beklenen fiyatların altında olduğunu söyledi.

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, Toprak Mahsulleri tarafından açıklanan buğday ve arpa fiyatlarının beklentinin altında olduğuna, maliyetlerin ise yükselişte olduğuna dikkat çekerek, Türk tarımının geleceği için üreticilerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.

TMO’nun hububat alım fiyatlarının, üreticiyi üretimden vazgeçirme noktasına getireceğini söyleyen Başkan Tan, “TÜİK verilerine göre enflasyonda yüzde 75’lik artış yaşanmıştır. Buna karşılık geçen yıla oranla alım fiyatlarına buğdayda ortalama yüzde 11’lik, arpada yüzde 5’lik bir artış yapılmıştır. Girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar ve alım fiyatlarının beklentilerin altında kalması, ödemeler konusunda sıkıntı yaşayan üreticilerimizi daha da zor duruma düşürecek ve üretimden vazgeçme noktasına getirecektir. Son on yılda buğday ekim alanlarında zaten yüzde 13,7 oranında azalma var. Bu azalma, üreticinin üretimi yavaş yavaş bıraktığının habercisidir. Sürdürülebilir üretim için hububat alım fiyatlarının tarımsal enflasyon artışlarının altında olmaması gerekir. Tarımda meydana gelebilecek üretim tüketim dengesinin bozulması, ülkemizi dışa bağımlı hale getirecek ve mevcut enflasyonun daha da artmasına neden olacaktır” dedi.

“TARIMSAL KREDİ FAİZ ORANLARININ DÜŞÜRÜLMESİ GEREKMEKTEDİR”

Üyelerinin düşük faizli finansmana erişim konusunda yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi gerektiğini de kaydeden Başkan Tan, “Borsaların satış salonlarında oluşan fiyatlar çoğu zaman alım fiyatlarının üzerinde olmuştur. Yeni harman döneminde de aynı durumun devamlılığı için üyelerimizin finansmana erişimle ilgili yaşadıkları sıkıntılarının giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda bankalarla yapılacak görüşmelerin hızlandırılarak tarımsal kredi faiz oranlarının düşürülmesi gerekmektedir” dedi.

“ÜRETİM MALİYETLERİNİN KARŞILANABİLİR SEVİYEDE OLMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

Türk tarımının geleceği için, üreticilerin desteklenmesi ve üretim maliyetlerinin karşılanabilir seviyelerde tutulmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Başkan Tan, “Destekleme fiyatları buğdayda 1 liradan, 1 lira 75 kuruşa, arpada 50 kuruştan 75 kuruşa yükseltilmiştir. Devletimizce hububata yapılan destekleme rakamlarının daha da yükseltilerek ödeme tarihlerinin öne çekilmesi ve alım fiyatlarının makul oranlarda revize edilmesi, üreticilerimizi bir nebze olsun rahatlatacaktır. Yetkililerin bu konuda gereken hassasiyeti göstereceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

HABER: SERMİN ASLAN